IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Няма нищо радостно в сделката на Борис Джонсън за Brexit

Тя може и да е избегнала най-лошото. Но едно от нещата, което не може да се скрие, е това, че Brexit си остава ужасна идея

10:39 | 18.10.19 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Сделката, която британският премиер Борис Джонъсн успя да договори с Европейския съюз, със сигурност не е най-лошият възможен сценарий за край на дългата сага в преговорите за Brexit. За жалост обаче това е най-доброто, което можем да кажем за нея, се казва в редакционен коментар на Bloomberg.

Джонсън обеща да подобри споразумението за излизане от блока, постигнато от неговата предшественичка Тереза Мей и може би донякъде успя. Неговата сделка замества омразния предпазен механизъм за територията на цяла Великобритания с такъв, който да важи само за Северна Ирландия, оставяйки региона в европейския единен пазар; налага митнически граници в Ирландско море, избягвайки и там фактическа граница с Ирландия и предлага сложна правна система за законодателите, която предлага възможност за евентуално излизане от сделката.

Този подход решава или отбягва някои дилеми, което накараха парламента да отхвърли сделката на Мей три поредни пъти. И със сигурност е много по-добре от варианта с хаотичен и скъпоструващ Brexit без споразумение.

Но дори и в този случай няма повод за празненство. Отказвайки се от митническия съюз и изоставяйки ангажимента на Мей за близки търговски отношения, това още повече ще отдалечи Великобритания от ЕС и ще доведе до повече разходи и ограничения. Според изчисленията на инициативата „The UK in a Changing Europe“, които се основават на заявени от правителството цели, британският брутен вътрешен продукт на глава от населението може да намалее с над 6% за 10 години – само малко по-добре от варианта на Brexit без сделка.

Логиката на този подход е тази, че Великобритания, свободна от настойчивите ограничения на ЕС, ще може да сключва свои собствени търговски сделки с целия свят. Има обаче причини за скептицизъм. От приблизително 40-те сделки за свободна търговия, които ЕС е сключил, Великобритания досега е успяла да се възползва от едва 15. И според собствените изчисления на правителството допълнителните споразумения вероятно ще прибавят още едва около 0,7% към брутния вътрешен продукт в дългосрочен план.

По-опасното е, че сделката на Джонсън може да постави ограничения и върху британския съюз. Шотландия може да поиска сходно отношение като това към Северна Ирландия или дори отново да потърси независимост. Идеята за обединена Ирландия може да стане още по-непреодолима с отдалечаването между Великобритания и Северна Ирландия. Но и много уелсци сега са на мнение, че независимостта ще е за предпочитане пред това да напуснат ЕС – настроения, които биха могли да се засилят, щом Великобритания стане все по-малко конкурентоспособна.

На фона на наближаването на крайната дата 31 октомври британският парламент ще заседава в събота, за да разгледа споразумението. Шансовете са незначителни. Демократичната юнионистка партия, която подкрепя привидното мнозинство на Джонсън, вече го отхвърли. Крайните привърженици на Brexit може да я намерят за недостатъчна. Според Найджъл Фараж сделката „не е Brexit”. Така може да се окаже, че Джонсън ще трябва да иска подкрепа от бивши тори, които наскоро изгони от партията.

Най-добрият път напред би бил депутатите да пискат споразумението – ако бъде прието, да бъде и ратифицирано с втори референдум. Това би придало демократична легитимност на пазаренето, което сега изглежда много различно от това, което първоначално бе обещано. Това може да даде на избирателите информиран избор, след като вече плюсовете и минусите са ясни. Това ще направи споразумението и по-устойчиво, тъй като на Великобритания и ЕС им предстоят много месеци на изтощителни разговори за бъдещите си отношения.

Сделката на Джонсън може и да е избегнала най-лошото. Но едно от нещата, което не може да се скрие е това, че Brexit си остава ужасна идея.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:26 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 2
Mit1
преди 4 години
Напълно съгласен. Без ЕС ще са едни отделни, слаби държави, които ще бъдат мачкани от великите сили - САЩ, Русия, Китай и т.н. Сега също е доста трудно за ЕС, защото още в много насоки няма стабилност, общи политики, но поне сега има някакви обща сила, която създава общи правила. Да, съвсем не е идеално, има много минуси и трудности, но това е правилния път.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 3
scott
преди 4 години
или ше поискат ново отлагане за 2222-ра година?ама пък кофти: тръмп вече нагъна ЕС с мита, санкциес и вмойна. То, идеята на брекситът беше - когат се воюва с ЕС юкеят де не е вече в него.....НЕЩО СЕ УБЪРКАХА КОНЦИТЕ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 2
scott
преди 4 години
интересно, сега като парламянтя ня юкеят каже НАЙН дали ше излезът на 31-ви без сделка
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 6
khao
преди 4 години
напротив, колкото сделката е по лоша за ЮК, толкова е по добра за ЕС ....колкото и да е лошо напускането им, поне нека се даде урок на другите популисти ... който слуша лъжци, яде камъни !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още