IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сесилия Малмстрьом: Трудно ми е да разбирам Тръмп

Търговският комисар на ЕС е сигурна в налагането на щатски мита заради Airbus, но признава, че не знае какво иска американският президент

11:02 | 18.10.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Еврокомисарят по търговията Сесилия Малмстрьом. <em>Снимка: Ройтерс, архив</em></p>

Еврокомисарят по търговията Сесилия Малмстрьом. Снимка: Ройтерс, архив

Еврокомисарят по търговията Сесилия Малмстрьом признава, че изпитва трудности да разбере американския президент Доналд Тръмп.

„Някои неща са доста очевидни. Това правителство (на САЩ, б.ред.) обича митата и обича да ги използва като геополитически инструмент. То измерва стойността на търговията само в търговските дефицити или излишъци. То не се доверява на Китай и изпитва недоверие към мултилатеризма. Но към какво се стреми това правителство, това никак не ми е ясно“, казва Малмстрьом в интервю за германския икономически всекидневник Handelsblatt.

Комисарят отказва да опише по-пространно американския президент, но признава, че ѝ е много трудно да предвиди какво се крои в Белия дом. „Настроението варира понякога. Все още ми е трудно да разбера това“, казва тя.

Малмстрьом предполага, че правителството на САЩ ще задълбочи спора за субсидиите за самолети Airbus. „Вероятно американските наказателни мита ще влязат в сила в петък", каза тя в интервю за германския всекидневник Handelsblatt. Малмстрьом призова по-рано САЩ за изчакване и преговори за приятелско решение на конфликта.



Вашингтон обяви след решението на Световната търговска организация (СТО) в началото на октомври, че ще наложи наказателни мита върху вноса от ЕС на стойност 7,5 милиарда долара. По този начин правителството на САЩ иска да накара участващите в Airbus държави от ЕС да спрат да субсидират производителя на самолети.

Малмстрьом казва, че ЕС е „готов за това, но само ако е взаимно". Американският конкурент Boeing все още е субсидиран от щата Вашингтон. Предполага се, че СТО ще разреши на европейците в началото на следващата година да отговорят реципрочно на САЩ.

Запитана на какво отдава противоречивото отношение към  свободната търговия, Малмстрьом отговори, че повечето европейци я подкрепят. „Шестима от десет граждани казват, че се възползват от това във все още непубликувано проучване на Евробарометър. Това е с 16 процентни пункта повече в сравнение с 2010 г. Доскоро търговските споразумения касаеха само премахването на митата. Днес става въпрос за много повече. За теми, които интересуват хората: тропическите гори, безопасността на храната ни, условията на труд. Под търговия се разбират много проблеми, но тя може само частично да ги реши. Следователно отговорните за това хора трябва да обяснят какво можем и какво не можем да постигнем“, каза тя.

Шведският политик пропагандираше дълго време идеята за разпространение на европейските ценности и цели с помощта на търговските споразумения. И твърди, че ЕС успява с това, давайки за пример сделката с Виетнам. „Виетнам току-що започна под наш натиск да реформира трудовите си закони“, казва тя.


Според нея споразумението Меркосур е много важен инструмент за постигане на друга цел – запазване на Амазония. „Бразилското правителство обеща да изпълни задълженията си по Парижкото споразумение за изменението на климата, например за залесяването. И казах ясно на външния министър: ако не изпълнявате тези ангажименти, няма да можем да ратифицираме споразумението. Но това е много важно споразумение за Бразилия и усилията на правителството да реформира собствената си икономика“, казва още Малмстрьом. 


В края на разговора си тя признава, че ще излезе от политиката, ще се върне в Швеция и „ще предам знанията си, докато все още са свежи и ценни“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:12 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още