IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Георгиева се изправя срещу Тръмп и протекционизма

Наследничката на Лагард трябва да докаже, че фондът е необходим като център на многостранния ред

19:10 | 18.10.19 г. 10
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

В събота сутринта ще бъде доста емоционално на годишната среща на Международния валутен фонд (МВФ). Въпреки че Кристин Лагард като бъдещ президент на Европейската централна банка (ЕЦБ) ще продължи да присъства на заседанията на МВФ в бъдеще, международните финансови министри и централните банкери няма да могат да се сбогуват лесно с французойката след осем години начело на МВФ. Твърде много препятствия бяха преодолени през това време, особено гръцката криза.

Лагард оставя на своя наследник - българката Кристалина Георгиева, големи успехи и очаквания. Под ръководството на Лагард МВФ възвърна тежестта си и успя да се освободи от предишния си образ на сляпо следване на програмите за строги икономии в засегнатите от криза държави, независимо от загубите.

Скандалният ѝ предшественик Доминик Строс-Кан и неговите грешки, които тежеха на МВФ, бяха бързо забравени от Лагард. И въпреки че фондът е доста нелюбим играч на световната сцена поради ролята си във финансовите кризи, Лагард успя да стане много популярна със своята очарователна природа.

Наследницата на Лагард Георгиева, която встъпи в длъжност в началото на месеца, поема МВФ в още по-труден момент от французойката към 2011 г. В момента под въпрос се поставя не какво да е, а следвоенният мултилатерален ред. На първо място – от страна на Доналд Тръмп, пише в свой анализ германският Handelsblatt.

В новата си роля Георгиева става пряк противник на президента на САЩ, тъй като МВФ е в основата на мултилатералните порядки. Ето защо мисията на Георгиева едва ли би могла да бъде по-голяма. Тя ще трябва да докаже, че МВФ все още е необходим - и няма по-добра алтернатива на глобализацията, камо ли „America First“.

Изпълнението на тази мисия ще бъде особено трудно на фона на факта, че с гласовете си американците могат да блокират всяко решение самостоятелно. Със сигурност САЩ сега са по-конструктивни, отколкото се опасяваха някои при началото на мандата на Тръмп. Но спорове все още има.

Така САЩ не изпитват желание да поддържат висока огневата сила на МВФ. Всъщност през миналата година страните членки на МВФ се договориха за необходимото увеличение на квотите за предстоящата годишна среща. Но решение по темата отдавна се счита за изключено. Дори специална сесия, насрочена за петък, ще бъде по същество безплодна, такова поне е очакването.

Увеличаването на квотите е трудно не само поради блокиращото отношение на американците, но и защото, например, Китай иска и би получил значително по-голямо влияние в МВФ. По-специално развиващите се икономики са недоволни от факта, че американците и европейците все още задават тона в Световната банка и МВФ въпреки рязко увеличеното им значение за световната икономика. Георгиева ще трябва да потуши тези напрежения и то бързо.

Тъй като съвсем скоро предстои да изтекат различни кредитни линии и споразумения на МВФ с държавите, фондът може да загуби половината от ресурсите си до 2022 г. „Това би намалило значително способността на МВФ да реагира на ликвидните кризи на страните и ще намали доверието на страните членки към МВФ“, предупреждава професорът от Бостън и експерт по МВФ Кевин Галахър в коментар за Financial Times.

Последна актуализация: 05:03 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

10
rate up comment 3 rate down comment 3
michaelis16
преди 4 години
еми само като видиш жена му ква е .... а Тромпета е къде къде над мършши кат тая наща .... не че в преписаната им натъкмена статия стаа въпрос, че "таз" ще възстава срещу "перчема" тектеке ... ама тва е друга бира, те тукашните преписвачи и идея си немат кво преписват .... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 3 rate down comment 3
clwnjester
преди 4 години
И за туй не става, ти виждал ли си Тромпета с кви си ляга? :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 5 rate down comment 4
michaelis16
преди 4 години
най-много да му врътне едиин свиррчок на Тромпета, тва мое да напрай таз друго ни мой .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 7 rate down comment 2
Valentin13
преди 4 години
либерал-социалистическата преса отново изопачава фактите. Тръмп не иска протекционизъм, а премахване на митата от всички, при условие че се премахне субсидирането явно и скрито. Тръмп е срещу това да има мита с дадена страна на внос 5 % а на износ 20%, както е с Германия. отгоре на всичко Германия не ще да халчи за отбрана, а ужким е член на НАТО.Бойчо, да не би да не си добре с българския или с английския, а може би източника ти е крив?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 7 rate down comment 3
Иван Митев
преди 4 години
Президентът на САЩ Доналд Тръмп е с вярна теза, че сега централната банка (ЦБ) нанася вреди на държавата.Съществената слабост на Международния валутен фонд е, че одобрява ЦБ да емитира пари по неправилен начин. Банковата грешка създава актуални щети и кризи.Актуалните трудности на държавата са последица от грешката на нейната ЦБ.Вариантите са:1. При запазване на банковата грешка: ЦБ емитира пари по неправилен начин е с нарастващи щети.Държавата е жертва на грешката на ЦБ. 2. Устойчивият държавен просперитет е възможен, когато ЦБ емитира пари по правилен начин.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 21 rate down comment 3
pinoccio
преди 4 години
Много правилно заключение МВФ беше инструмент на Трилатералната комисия, която тук богоязливо е наречена - мултилатерален свят. Сега следвоенният формат се разпада и нито МВФ, нито Световната банка, Нито Световната търговска организация са нужни някому, освен администрациите, които ги обслужват и чакат своите високи пенсии. Е, тук сме на 200Е пенсии, но пък малцина ги спохожда тази трагедия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 16 rate down comment 5
majnata
преди 4 години
виж кво , шизоида ... земята се е въртяла и без МВФ ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 12 rate down comment 14
creepazoid
преди 4 години
Няма да има такъв ден, май-на.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 13 rate down comment 21
creepazoid
преди 4 години
Ако някой ден МВФ те сметне теб лично за достатъчно значим, и ти предложи 100 000 USD, за да се пообразоваш относно микро и макро икономика, активи, възвръщаемост, инвестиции и т.н., ти ще откажеш, нали!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 19 rate down comment 11
majnata
преди 4 години
На кого е необходим МВФ ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още