IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия засилва икономическата си експанзия в Африка

Газпром, Роснефт, Лукойл, Росатом и Русал са само част от корпоративните имена, които ще дадат нов тласък на усилията на Москва да привлече повече ресурси от африканските страни

21:31 | 18.10.19 г. 1
<p>
	Руският държавен глава Владимир Путин. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Руският държавен глава Владимир Путин. Снимка: Ройтерс

Въпреки, че Русия традиционно се фокусира върху износа на оръжие и зърно за Африка, сега Москва търси начини да разшири своята дейност и влияние на континента, пише France24.

Особено ясно това личи в четири сектора, които ще бъдат обсъдени на срещата между Русия и представителите на африканските нации, предвидена за следващите сряда и четвъртък в Сочи.

Петрол и газ

Русия е един от най-големите производители и износители на въглеводороди в света чрез енергийните си гиганти Газпром, Роснефт и Лукойл.

Но тъй като 65 на сто от нейната територия е покрита с трайно замръзнала земя, проучването и добивът излизат изключително скъпо, така че Русия търси обещаващи резерви в Африка. 

Руската държавна енергийна компания Газпром работи в Алжир, където е открила три газови находища, както и в Либия, макар че дейностите ѝ там до голяма степен са в застой след войната през 2011 г. Групата също така се интересува от участие в проект за изграждане на газопровод, свързващ Нигерия и Европа през Алжир.

Наскоро Лукойл откри редица залежи от петрол и газ в Гана, Нигерия, Камерун и Египет.

От своя страна Роснефт инвестира в огромното офшорно газово находище Зохр и е планирано да участва в около 20 проекта с нигерийската енергийна група Oranto Petroleum.

Ядрена енергия

Почти в цяла Африка липсват ядрени мощности, като в Южна Африка има само една атомна електроцентрала за целия континент.

Изградените в Русия атомни електроцентрали имат ценово предимство пред западните конкуренти, а ядрената ѝ компания Росатом предлага атрактивни сделки за финансиране за страните-клиенти.

Тя вече е подписала предварителни споразумения за ядрени проекти с Египет, Нигерия, Судан, Кения, Гана, Замбия и Уганда.

Засега само Египет се е съгласила с изграждане на подобна централа с четири реактора в Дабаа на средиземноморския бряг, като тя трябва да бъде готова през 2028 или 2029 г.

Големите разходи могат да бъдат плашещи, но от Росатом казват, че страните, включително Руанда, проявяват голям интерес към ядрени централи с по-малка мощност.

Диаманти

Русия, която е богата на минерални ресурси, има значителен опит в добива на диаманти, който може да бъде използван в други страни.

Най-големият световен производител на диаманти е руската компания Алроса, която открива мината Катока в Ангола през 2003 г. Руснаците дори построиха водноелектрическа централа, за да осигурят електричество за своите операции. От 2014 г. Алроса също търси нови находища в страната.

Компанията заяви още, че през тази година ще започне и миннодобивни дейности в Зимбабве.

Междувременно алуминиевият гигант Русал, който преди беше мишена на американските санкции, добива боксит в Гвинея и е решил да отвори отново алуминиевата рафинерия там, затворена през 2012 г.

Руски групи като Nornickel (световният лидер в производството на паладий), Severstal (класирана на 16-о място в подреждането на най-големите 92 компании от сферата на петрола, природния газ и миннодобивната дейност – бел.ред.), Nordgold и Ferrum Mining присъстват в Мадагаскар, Гвинея, Южна Африка и Буркина Фасо.

Образование

Масовият спад в раждаемостта на Русия след разпадането на Съветския съюз намалява броя на младите хора, които искат да учат или да се присъединят към работната сила на страната.

Москва търси начини да запълни празните места в университетите и Африка може да осигури постоянен поток от студенти.

Чарлз Робъртсън, главен икономист в Renaissance Capital, изчислява, че броят на руските студенти е намалял с 40% през последното десетилетие.

„Вече няма млади руснаци, така че как да попълните тези университети? Влизат африкански студенти“, посочва той.

Това също ще донесе на Русия "много фина дългосрочна полза" в бизнес отношенията с Африка, добавя Робъртсън.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:31 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 8
deaf
преди 4 години
Русия разбира експанзията в смисъл само тя да печели и нищо да не дава на другата страна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още