IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Банкер: Федералният резерв има ограничено пространство за действие

Естер Джордж е категорична, че американската централна банка не бива да свива допълнително лихвите през тази година

21:24 | 18.10.19 г. 1
<p>
	Управителят на Фед Канзас сити Естер Джордж. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Управителят на Фед Канзас сити Естер Джордж. Снимка: Ройтерс

Федералният резерв на САЩ не бива да намалява лихвените проценти допълнително и да облекчава политиката като застраховка срещу икономически ветрове, защото така рискува да увеличи финансовата нестабилност на етап от бизнес цикъла, когато банкерите имат ограничено пространство за маневриране, заяви в петък управителят на Фед в Канзас Сити Естер Джордж, цитирана от Ройтерс. 

„Моите собствени перспективи за икономиката не изискват промени в паричната политика“, подчерта гуверньорът по време на съвместна конференция в централата на Фед в Далас.

„Докато слабостта в производството и инвестициите на бизнеса е очевидна, не е ясно дали паричната политика е подходящият инструмент за компенсиране на рисковете, пред които са изправени предприятията в тези сектори“, коментира Джордж.

Централната банка на САЩ намали разходите за заеми до диапазона от 1,75% до 2,00% на последната си среща през септември. Това беше второто понижение на лихвите през тази година след това от юли.

Джордж гласува за запазване на лихвените проценти и при двете заседания на Фед заедно с управителя на банката в Бостън Ерик Розенгрен и също така не е съгласна с твърдението, че свиването на лихвите ще помогне за повишаването на инфлацията, където централната банка се стреми към темп от 2%.

Вместо това Джордж повтори, че умереният на растеж в САЩ, ниската безработица и ниската и стабилна инфлация съответстват на очакванията ѝ за тази година.

За разлика от нея гуверньорът на Фед Джером Пауъл и още няколко души заявиха, че разглеждат предприетите действия като разумна застраховка срещу въздействието на търговската война между САЩ и Китай върху икономическите перспективи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:08 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 2
Иван Митев
преди 4 години
Федералният резерв емитира американския долар по неправилен начин.Вариантите са:1. При запазване на банковата грешка: Федералният резерв емитира американския долар по неправилен начин е с нарастващи щети в САЩ.САЩ са жертва на грешката на Федералния резерв.2. Устойчивият просперитет на държава е възможен, когато нейната централна банка емитира пари по правилен начин.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още