IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Доналд Тръмп: Поехме контрола върху петрола в Близкия Изток

Според президентът на САЩ действията на САЩ в Сирия е трябвало да бъдат извършени преди години от администрацията на Барак Обама

17:30 | 19.10.19 г. 2
<p>
	Президентът на САЩ Доналд Тръмп. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Президентът на САЩ Доналд Тръмп. Снимка: Ройтерс

САЩ успяха да поемат контрола над петрола в района на Близкия Изток, заяви американският президент Доналд Тръмп в петък, в отговор на критиките относно това, че е изтеглил американските военни части от Сирия, с което позволи на турския държавен глава Реджеп Ердоган да нахлуе от север, предизвиквайки остра реакция от страна на редица страни, съобщава Oilprice. 

 „Ние поехме контрола над петрола в Близкия Изток, същият този петрол, за който говорим, петролът, за което всички се тревожиха. Вече разполагаме с американски контрол над него “, посочи Тръмп и добави, че действията на САЩ в Сирия е трябвало да бъдат извършени преди години от администрацията на Обама.

Думите му отразяват неговия по-ранен туит с подобни твърдени, насочени към петрола.

„САЩ подсигуриха петрола, а бойците на ИДИЛ са неутрализирани от кюрдите и Турция“, написа по-рано Тръмп в Twitter.

Президентът не уточнява има предвид под „подсигуряване на петрола“, но спекулациите относно изявлението му предполагат, че това се отнася до американските специални сили, които са били и ще продължат да контролират находищата на петрол и газ в Дейр Езор.

Сирия отдавна твърди, че петролните и газовите активи на нейна територия трябва да ѝ бъдат върнати.

Тръмп добави, че кюрдите са много доволни от сделката, която САЩ са сключили. Ако той се придържа стриктно към обещанието си да излезе от Сирия, остава въпросът как точно САЩ ще продължат да осигуряват този петрол.

По-голямата част от петрола в Сирия се контролира от подкрепяните от САЩ Демократични сили на Сирия (SDF) – противници на режима на Башар Асад, който от своя страна е подпомаган от Русия. Преди войната Сирия произвежда 387 хил. барела петрол на ден, от които 140 хил. барела на ден се изнасят.

Досега Вашингтон жонглираше между присъствието на Турция, Иран, Русия и ИДИЛ в района, но сега, когато Ислямска държава вече е достатъчно отслабена, САЩ заявиха, че присъствието им в Сирия вече не е необходимо.

По-рано тази седмица Турция се съгласи да спре военната си офанзива в Сирия, в замяна на това кюрдските сили да напуснат безопасната зона в североизточната част на страната, а САЩ се съгласиха да премахнат наложените наскоро санкции срещу Анкара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:57 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 11
Бидонойл
преди 4 години
Предшественикът му имаше контрол върху петрола. През времето на неговото управление, ОПЕК практически не съществуваше. А Тръмп допусна картела отново да поеме контрола.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 3
Pyramid
преди 4 години
Доналд Тръмп: Поехме контрола върху петрола в Близкия ИзтокЖелание има. А фактите?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още