IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БАКБ: Българската икономика е в добра кондиция

Близо 3% ще е икономическият ръст, прогнозира главният изпълнителен директор Илиан Георгиев

11:10 | 21.10.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Българската икономика продължава да е в добра кондиция. Евентуалното забавяне на европейската икономика е източник на притеснение, тъй като българската икономика е изключително свързана с тази на Европа. Това каза Илиан Георгиев, член на управителния съвет и главен изпълнителен директор на Българо-американската кредитна банка (БАКБ), в предаването „Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria. Коментарът му беше по повод започналите съкращения в български фирми, които изнасят стоки за Германия.

„Индустриалните предприятия следят поръчките, които имат за следващия месец. Може би това е първият сигнал за действително забавяне, което може да се разпространи върху българската икономика”, посочи банкерът.

Той е на мнение, че брутният вътрешен продукт на България ще продължи да расте с доста по-умерени темпове.

Моторите на ръста са вътрешното потребление и инвестициите. Очаква се след няколко години да започнат да се реализират големи инфраструктурни проекти. Има и довършване на доста инвестиции в сферата на строителството", аргументира се Илиан Георгиев и потвърди, че „оставаме умерени оптимисти за развитието на българската икономика. Тя вероятно ще нарасне с близо 3%".

Той говори и за влиянието от Brexit върху Европейския съюз (ЕС) и България. „Съществуват рискове за българската икономика. Имаме много връзки с Лондон по линия на доставки и българи, които са във Великобритания", напомни банкерът.

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:16 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още