IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Още една държава забрани излъчването на "Загубеният Йети"

Малайзия забрани анимацията, а Китай - филма на Тарантино "Имало едно време... в Холивуд"

12:55 | 21.10.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Източник: Getty</em></p>

Източник: Getty

Малайзия е втората държава от Югоизточна Азия, която налага забрана за излъчването на „Загубеният Йети“ на DreamWorks Animation. 

Това се случва, след като разпространителят на филма реши да не цензурира кадър с карта на Китай, показваща претенциите на Пекин за контрол на около 80% от Южнокитайско море. Продукцията предизвика бурна реакция у неговите съседи, които оспорват тези претенции.

Във Виетнам филмът беше свален от кино екраните, а във Филипините – разкритикуван остро, като външният секретар на Филипините призова за бойкот на всички филми от DreamWorks, съобщават от Bloomberg.

Малайзия първоначално наложи изискване за цензура на кадъра, който показва въпросната карта. Разпространителите на филма обаче отказаха да приложат такава.

„Universal реши да не прави цензура, която се изисква от Малайзия, което означава, че филмът няма да бъде излъчван в страната“, заяви говорител на United International Pictures, партньор на Universal Pictures, дистрибутора на Dreamworks Animation.

"Малайзия, един от претендентите за територия в Южнокитайско море, е твърде малка, за да се изправи срещу Китай", казва премиерът Махатхир Мохамад, който призова всички страни да намалят присъствието на бойни кораби в района.

Загубеният Йети“ разказва историята на момиче на име Йи, което намира бебе йети на покрива си в Шанхай. То го кръщава „Еверест“ и поема на път с него, помагайки му  се прибере в семейството си в Хималаите. Филмът стартира излъчването си в американските кина в края на миналия месец, а в Китай на 1 октомври.

По същото време Китайските власти спряха разпространението на филмова продукция наSony Corp. Те отложиха за неопределено време планирано излизане на 25 октомври на най-новия филм на режисьора Куентин Тарантино „Имало едно време ... в Холивуд“.

Решението най-вероятно е обвързано с насилието във филма или с представянето на покойната филмова звезда Брус Лий по неподходящ начин.

Дъщерята на Ли направи е направила пряко обръщение към национална китайска филмова администрация с искане за промени в сцените, които изобразяват нейния баща, твърди Hollywood Reporter. Промени обаче няма да бъдат направени.

Въпреки че отлагането изглежда не е свързано с търговските преговори между САЩ и Китай или с напрежението от протестите в Хонконг, то все пак подчертава деликатния характер на бизнеса в страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:21 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още