IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Акад. Стефан Воденичаров: Липсват национални цели в науката

Губи се престижът на научната дейност, посочи председателят на БАН

11:36 | 21.10.19 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Хората, които сега управляват България, не обръщат достатъчно внимание на науката. Поставят се цели в образованието, но образование без наука няма. Това мнение в Вloomberg TV Bulgaria изрази акад. Стефан Воденичаров, председател на Българска академия на науките.

"На България ѝ липсва закон за публично-частно партньорство. В българската наука в момента се дават пари на калпак, а няма национални цели, зад които държавата да застане с цялата си финансова мощ. Учените, които работят в сферата на българската духовност и култура, не трябва да бъдат отстранявани от доброто финансиране. Техните резултати са духовни и са по-важни от финансовите", заяви ученият.

Според акад. Воденичаров в момента ситуацията в училищата и университетите е такава, че ученикът и студентът носят парите. “Затова и преподавателят е принуден да не държи много на качеството. А всъщност парите трябва да отиват при качеството”, смята той и добави, че се губи престижът на научната дейност.

Председателят на БАН напомни, че много от постиженията на българската индустрия в изминалите 60-70 години са генерирани в Академията. “Първите хора, работили в АЕЦ Козлодуй са българските учени. Интернет е въведен в България първо в БАН. В последните години има добри разработки в областта на полимерите и на химията", коментира той.

Стефан Воденичаров е убеден, че в България има нужда от болезнени реформи във всяка една област, които да започнат след обществено обсъждане. “БАН има разработени научни стратегии в тези области", посочи ученият.

Акад. Воденичаров даде пример с развитието на науката в България в миналото.

“Книжовното дружество е създадено през 1869 г. в Браила, когато в Букурещ се създава БРЦК. През следващата година се създава Екзархията. На подрастващото поколение трябва по-често да се говори за тези българи, които са постигнали това – образование и наука, което е идеята зад Книжовното дружество, Българската църква (Екзархията) и политическа независимост”, каза той.

Какво още коментира акад. Стефан Воденичаров вижте във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:59 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 0
bonboniera29
преди 4 години
"В българската наука в момента се дават пари на калпак, а няма национални цели, зад които държавата да застане с цялата си финансова мощ."Дотука бях.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още