IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Борисов: Където има газопроводи - няма война*

Премиерът откри първите 11 километра газова инфраструктура от трасето на „Балкански поток"

14:54 | 21.10.19 г. 11
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

Винаги съм казвал – там където има големи икономически интереси, където има газопроводи – няма война. И затова още по-усилено строим. Така интересите и на другите държави са защитени, а и нашият бизнес също. А в България следващите поколения ще си взимат транзитни такси за геостратегическото ѝ положение.

Това коментира премиерът Бойко Борисов по време на откриването на на първите 11 километра газова инфраструктура от трасето на „Балкански поток", предава агенция Фокус. Заедно с него в проверката участваха министърът на енергетиката на Сърбия Александър Антич, зам.-министърът на енергетиката на Саудитска Арабия Аабед Абдулах Алсаадун, вицепремиерът Томислав Дончев, министърът на енергетиката Теменужка Петкова, представител на министерството на енергетиката на Унгария.

Проектът включва новоизграден преносен газопровод от българо-турската граница, включително и газоизмервателна станция „Странджа". Съоръжението трябва да премине през 11 области на България, като ще достига до българо-сръбската граница. Капацитетът на тръбопровода е 17,5 млрд. куб. метра газ годишно.

България ще възвърне мястото си на газоразпределителен център, като изгради две газови магистрали. С тях ще има възможност да си купи най-евтиния газ, а нашите съседи ще могат да доставят по същите тръби, коментира още Борисов.

„Наред с жп линиите и магистралите правим и газови трасета. Докато другите говореха, ние строяхме", каза премиерът.

Премиерът определи проекта „Балкански поток“ като политическа магистрала, тъй като от него нататък "започва войната в Сирия". Където има големи икономически интереси, няма война, затова още по-усилено строим, заключи той.

„Българската икономика ще има възможност да си купи най-евтиния газ, който се предлага и се доставя, а нашите съседи Сърбия, Македония, Унгария, Австрия ще могат също да си доставят по тези газопроводи газ", каза още Борисов на откриването на съоръжението.

Борисов добави, че разширението на газовата връзка през българската територия трябва да стане едновременно с изграждането на трасето в Сърбия. Строителните дейности в България се извършват от саудитското обединение "Консорциум Аркад"

По думите на Александър Антич сръбският газопровод, част от "Балкански поток", трябва да е готов до края на годината. Българският премиер посочи в същото време, че се уеднаквяват графиците, така че дейностите да завършат от българска и сръбска страна едновременно.

Борисов подчерта, че разширението е огромен обект, сложно съоръжение по важен за Балканите проект, в който ще бъдат вложени 1,2 млрд. долара. Борисов отбеляза, че на обекта се работи без прекъсване. Ежедневно 24 вагона с тръби пристигнат в страната, а 60-70 камиона ги транспортират на обекта.

Той допълни, че след изграждането на интерконектора с Гърция, в който България влага 500 млн. евро, ще бъде постигната истинската диверсификация на доставките на природен газ за страните на Балканския полуостров и Унгария.

„Балкански поток“ е газопровод, който се планира да бъде свързан с „Турски поток“. Общата му цена се изчислява на над 1 млрд. евро. Откритият днес участък и компресорна станция „Странджа“ са на стойност 75 млн. евро, обясни Владимир Малинов, изпълнителен директор на „Булгартрансгаз“. Инвестицията е изцяло на предприятието, а строителството е продължило 6 месеца.

Този проект е основополагащ за газов хъб „Балкан“, подчерта Малинов.

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова посочи, че този проект е изключително важен както за нашата страна, така и за целия регион и реален резултат от активната ни работа за запазване стратегическото място на България на газовата карта на Европа, предава пресслужбата на ведомството.

Петкова подчерта, че проектът ще осигури възможност за диверсификация на източниците и маршрутите за доставка на природен газ и ще повиши енергийната сигурност в региона.

На церемонията присъстваха още заместник министър-председателят Томислав Дончев, заместник-министърът на енергетиката на Саудитска Арабия Аабед Абдулах Алсаадун, посланикът на Русия в България Анатолий Макаров, държавният секретар по информацията и международното представителство на Унгария Тамаш Менцер, представители на местната власт, депутати и други.

Макаров коментира, че се открива неголям, но изключително важен за газопреносната мрежа на България проект. „Свързването на вашата страна към „Турски поток“ ще позволи да получавате синьо гориво по нов надежден маршрут и да станете един от най-големите газови разпределителни центрове“, посочи той.

Менцер допълни, че развитието на южния газов коридор ще осигури благоденствието на целия регион. По думите му разработването на южния газов коридор е проект, който осигурява диверсификация както на източниците на доставките, така и на маршрутите.

„Диверсификация определено означава не само национална сигурност, но и намаляване на разходите както за индустрията, така и за крайните потребители и увеличаване на конкурентоспособността. В една по-добра и по-силна конкурентоспособност, която е изключително важна в конкурентния сват, в който живеем. Завършването на проекта ще направи както България, така и Унгария по-силни държави и ще допринесе за целия регион", заключи той.

*Информацията е актуализирана към 16:54 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:59 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

11
rate up comment 9 rate down comment 8
Стоян Петров
преди 4 години
Със сигурност това е проект от типа " кон за кокошка". Губиш 90 милиона лева на година от транзита за Турция, печелиш(без да е сигурно) от транзита за Сърбия 40 милиона лева.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 7 rate down comment 7
khao
преди 4 години
че ние отдавна знаем що ... щото ДПС е зад гърба му и го пазят с прокуратурата и докато те не решът да го махнат (както бяха решили 2013) , ще управлява !Не е заради нискоинтелигентните му изказвания, да знайш!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 13 rate down comment 5
Dr.Justice
преди 4 години
ами то с таквъз хелекторат, квот му каеш - все го верва, само да е придружено с кебапче ..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 11 rate down comment 5
Dr.Justice
преди 4 години
От такава кратуна какво да очакваме ??!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 13 rate down comment 10
Бидонойл
преди 4 години
Може да не е кой знае каква мисъл, но звучи убедително, позитивно и вдъхновяващо. Сега разбрахте ли, ученици, защо бате ви Бойко всеки път ви пердаши на изборите?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 14 rate down comment 21
Стоян Петров
преди 4 години
Войната не избухна, а нисичкото клептоманче от кремъл я организира. Всички войни на територията на бившия СССР и тази в Сирия са негово дело. Такъв му е бизнеса. Имаше много крепостни на разположение, но за радост банките му ги взеха. Направиха ги техни крепостни, като им раздадоха ипотечни кредити. Надявам се, че това ще ограничи кръвожадния му бизнес.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 22 rate down comment 2
data
преди 4 години
Боко ако през 10-11 км реже лентички на тоя газопровод ще ми дойде наистина в повече
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 11 rate down comment 1
bocman
преди 4 години
Запълването с природен газ на първото от двете разклонения на морската част на газопровода Турски поток започна. Това е последният етап на изпитване преди пускането в експлоатация на тръбопровода.И още нещо по темата! ......Запълването на газопроводната система с газ е значителна стъпка към началото на реалните доставки на газ за Турция и Югоизточна Европа чрез новата система газопроводи. Планираната търговска експлоатация на газопровода трябва да започне преди края на годината......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 20 rate down comment 10
Onia
преди 4 години
Този проект струва 3.5 млрд. + лихви по заема, които ще платим, за да може Русия да заобиколи Украйна. В същото време забравяме и за обезщетенията, които Русия ни дължи за спрения пренос по съществуващия газопровод. Можем да правим бизнес, няма спор! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 42 rate down comment 3
deaf
преди 4 години
То в Украйна и Русия е пълно с газопроводи,но въпреки това там избухна война...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още