IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Оценката на WeWork се сви от 47 млрд. долара през януари до 8 млрд. сега

SoftBank придобива мажоритарен дял и ще плати на съоснователя Адам Нойман почти 1,7 млрд. долара

08:38 | 23.10.19 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Ройтерс</p>

Снимка: Ройтерс


SoftBank Group Corp. заяви, че ще придобие мажоритарен дял в WeWork, след като сключи сделка, която би могла да предостави на съоснователя Адам Нойман почти 1,7 милиарда долара и да скъса повечето от връзките му със затруднения старъп за офис пространство.

Застрашеният от изчерпване на финансите си WeWork избра спасителното предложение от SoftBank пред конкурентно предложение от JPMorgan Chase & Co., предава Bloomberg, цитирайки хора, запознати с въпроса. Той е поискал от двете страни да представят предложения до крайния срок в понеделник.



Сделката, която компаниите обявиха във вторник вечерта оценява WeWork на около 8 милиарда долара, далеч от това, към което се стремеше при първичното публично предлагане в началото на тази година и доста по-малко от 47 млрд. долара, при които бе осъществена инвестицията от SoftBank през януари. Сделката ще даде на SoftBank приблизително 80% дял от WeWork.

Нойман, който беше принуден да напусне позицията на изпълнителен директор, след като бъдещите инвеститори отхвърлиха IPO, има право да продаде акции за 970 милиона долара, или около една трета от своя дял, в така нареченото тръжно предложение, в рамките на което SoftBank ще купи акции за до 3 млрд. долар от служители и инвеститори.

Японският конгломерат, който вече притежава около една трета от компанията, също така ще предостави кредит на Нойман, за да му помогне да изплати заем от 500 млн. долара, ръководен от JPMorgan, твърдят източници. Освен това ще му плати 185 милиона долара консултантска такса.

Нойман е обещал да работи изключително с компанията в продължение на четири години и ще се оттегли от борда, но ще остане наблюдател и ще държи миноритарен дял.

Парите, които Нойман ще получи при излизането си от компанията и които той нарича признание за работата, която е свършил при изграждането на компанията, вероятно ще предизвикат недоволство сред служители, експерти в управлението и други. По-рано Нойман акции за стотици милиони долари и взе сериозни заеми срещу тях.

Въпреки ще той си тръгва като милиардер, повечето служители на We държат опции за акции, които са силно обезценени при оценката от приблизително 20 долара на акция, предвидена от сделката с SoftBank, твърдят бивши ръководители, запознати с компенсационните пакети. Това им оставя малко над заплатите им и - за хиляди, които ще бъдат уволнени – почти никакви обезщетения.

Висш изпълнителен директор на SoftBank, Марсело Клауър, ще наследи Нойман като председател на изпълнителния съвет, заяви WeWork. Роденият в Боливия бивш изпълнителен директор на Sprint Corp., за когото се твърди, че е близък с Нойман, също се очаква да ръководи търсене на външни мениджъри, включително потенциално нов главен изпълнителен директор, който да замени двамата мъже, които си споделят работата от тръгването на Нойман. Бордът ще бъде разширен и ще поеме контрола над гласовете, стоящи зад акциите на Нойман.

SoftBank се опитва да спести инвестицията си, която бързо се увеличи. Нейният основател Масайоши Сон беше основен двигател за бизнеса на Нойман, а листнатият в Япония конгломерат инвестира на няколко пъти във WeWork, както самостоятелно, така и чрез своя Vision Fund, който включва външни инвеститори.

По време на разговор с някои от тези инвеститори тази седмица Сон се е извинил за инвестицията в WeWork, като е добавил, че е вложил твърде много вяра в Нойман, пише The Wall Street Journal, позовавайки се на свои източници.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:01 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 0
julian12
преди 4 години
Дори тази оценка е малко преувеличена. Добре, че някой извика: "Царят е гол!"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 1
pioner
преди 4 години
SoftBank ни направи показно как се прави връждебно придобиване.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още