IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

„Булгартрансгаз“ е осигурила банково финансиране от 200 млн. евро за „Балкански поток“

Кредитът ще бъде използван за авансови плащания към ангажираните с проекта компании

10:59 | 23.10.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Българската държавна енергийна компания под шапката на „Български енергиен холдинг“ ЕАД (БЕХ) „Булгартрансгаз“ ЕАД е приключила успешно процедура за предоставяне на банково финансиране под формата на обезпечен кредит за покриване на инвестиционните разходи на дружеството във връзка с реализацията на проекта „Балкански поток“ на територията на страната, посочват от дружеството на своя сайт. 

Обезпеченият кредит ще бъде използван за авансови плащания към компаниите, ангажирани с реализацията на проекта - обединение „Консорциум Аркад“, както и ДЗЗД „Ферощал Балкангаз“.

Успешно проведената процедура е осигурила кредити на „Булгартрансгаз“ от страна на банковите институции в общ размер на 200 милиона евро, обезпечени чрез депозити в щатски долари за срок от 6 месеца, с опция за удължаване за още шест.

В рамките на проведената процедура са били получени девет оферти, информират от дружеството.

Вече има подписани договори с някои от най-големите международни финансови институции, в това число Ситибанк Европа, ИНГ Банк, Уникредит Булбанк АД, както и с Международната банка за икономическо сътрудничество.

Авансовото плащане към „Консорциум Аркад“, който вече изгражда линейната част, е 250 млн. лв. и 50 млн. ДДС., а към “Ферощал Балкангаз”, който ще изгражда двете компресорни станции – „Расово“ и „Нова Провадия“ - 140 млн. лв. и 28 млн. за ДДС.

Срокът за изплащане на останалата сума за газопровода е 120 месеца след въвеждането в експлоатация, а за компресорните станции - 2 години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:20 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още