IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Българинът планира да похарчи средно по 419 лв. на предстоящия Черен петък

Данните от предните години сочат, че в България средната отстъпка в деня на разпродажбите е 51%

13:25 | 23.10.19 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Източник: Ройтерс</em></p>

Източник: Ройтерс

Черният петък, известен със своите значителни отстъпки в цените на редица потребителски стоки по целия свят, става все по-популярен и у нас, като тази година българите са склонни да похарчат средно по 419 лв. по време на намаленията, според проучване на платформата Black-Friday.Global.

На 29 ноември се очакват значителни отстъпки в търговските центрове и в интернет, като в България те често започват още в четвъртък и продължават до края на календарната седмица или на месеца.

В българските магазини Черният петък, който стартира като еднодневна акция за разпродажби в САЩ, навлиза през 2013 г. и през последните 5 години популярността му нараства динамично. Според резултатите от проучването,  60 % от анкетираните знаят за съществуването на Черен петък в нашата страна. Участие в разпродажбите ще вземат 43 % от българите, като това е с 11 % повече от миналата година.

По данни на Black-Friday.Global за 2018 г.  в България е регистриран ръст на продажбите от 612% по време на Черния петък в сравнение с обикновените дни.

Активността на потребителите у нас е в своя пик между 08 ч и в 10 ч сутринта, като според проучването подобни данни са регистрирани и през 2018 година.
34% от българите посочват, че вече са взели решение за покупка и знаят какво ще купят. Известно е също, че на един участник в разпродажбите се падат средно 3,7 закупени стоки.

Статистиката от последните години показва, че в България в първата петица влизат следните категории стоки: дрехи, обувки, електроника, козметика и парфюмерия, битова техника. Тенденцията и в световен мащаб сочи, че най-купуваните стоки на Черен петък действително са дрехите и обувките и като цяло продукцията на модната индустрия.

Българите възнамеряват да участват в разпродажбите както чрез онлайн магазините, така и в търговските центрове в града, 42 % от купувачите ще търсят изгодни предложения само във физическите магазини, а 28% ще предпочетат пазаруването онлайн. 30 % от купувачите няма да се задоволят само с един канал за продажби, а ще се опитат да се възползват от отстъпки както онлайн, така и офлайн. Тези, които смятат да използват и двата начина за покупка, са готови да похарчат по 419 лева или приблизително 242 щатски долара. Трябва да се отбележи, че броят на тези купувачи в сравнение с миналата година е нараснал почти 3 пъти.

Данните на Black-Friday.Globalсочат, че по време на Черния петък повече от половината потребители в България (58,3%) са по-склонни да направят онлайн покупки чрез телефона си, 38,8% ще използват своя компютър и едва 2,9% ще пазаруват чрез таблет. 

Черният петък е известен със своите значителни отстъпки в цените, достигащи до 80 – 90 %. Според  статистиката на Black-Friday.Global за Черен петък 2017, най-голямата полза от Черния петък получават американците, канадците и украинците – в тези страни средната отстъпка в онлайн магазините за последния петък на ноември възлиза на 66 – 68 %.

Данните от предните години сочат, че в България средната отстъпка в деня на разпродажбите не се е променила  - 51% през 2017 г. и 51% през 2018 г. Тези цифри съвпадат с очаквания от българите размер на отстъпките през този ден  -  49%. Това, предвид прогнозираните разходи на българите по време на Черния петък 2018, би могло да донесе икономия от 427 лв.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:44 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Style виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
lefti
преди 4 години
Дрън дрън та пляс.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още