IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Безкрайният пазарлък за европейските пари е на финалната права

ЕП прие увеличение от 50 млн. евро на средствата за справяне с чумата по свинете

15:25 | 23.10.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Европейския парламент (ЕП) гласува днес позицията си по проектобюджета на ЕС за 2020 г. Това поставя началото на три седмици “помирителни” преговори със Съвета, който ще има финалната дума. Целта е постигане на споразумение между двете институции навреме, за да може преди края на годината да има одобрена обща сметка за приходите и разходите на общността. 

Договарянето на бюджета на ЕС за догодина е едно от най-големите предизвикателства пред общността след приключването на евроизборите и формирането на състава на новата комисия и парламент. То е важно и защото следва да проправи пътя за многогодишната финансова рамка за периода 2021 – 2027 г. и да предостави солидна отправна точка за започване на изпълнението на новото поколение програми и политики на Съюза. 

Относно България може би най-важната част от днешния дебат бе фактът, че ЕП прие увеличение от 50 млн. евро на средствата за справяне с чумата по свинете. Ако Съветът се съгласи, по тази линия парите ще бъдат общо 70 млн. евро за всички засегнати страни, а не 20 млн. евро, както предлага ЕК. Една от поправките за отпускане на допълнителното финансиране е на евродепутата от ГЕРБ/ЕНП Андрей Новаков. Той изрази увереност, че значителна част от тези средства ще отиде към България, тъй като страната ни е една от най-засегнатите от заразата. 

Иначе, за 2019 г. общият размер на бюджетните кредити бе определен на 170 млрд. евро, което беше увеличение с 3,2% спрямо бюджета за 2018 г. и е с над 2 млрд. евро повече, отколкото първо предложи Комисията. Плащанията са в размер на 148,2 млрд. евро, или с 2,4% повече, отколкото през 2018 г. 

Като цяло позицията на Съвета за бюджета за следващата година възлиза на 166,8 млрд. евро за поети задължения и 153,1 млрд. евро за плащания. В сравнение с 2019 г. това представлява увеличение с +0,6% за поети задължения и с +3,3% за плащания. 

Припомняме, че евродепутатите от комисията по бюджети поискаха ЕС да отговори на предизвикателствата относно климата, да помогне на младите хора и да укрепи икономиката. Така, след гласуването в комисията на 14 октомври, почти 2 млрд. евро бяха добавени към първоначалното предложение на ЕК. Освен това 21% от бюджетните кредити за поети задължения, предложени в проекта за 2020 г., са свързани с климата и най-малко още 3,5 милиарда евро ще трябва да бъдат предназначени за разходи, свързани с климата, за да се постигне целта от 20%. Според ЕП има необходимост от много по-големи инвестиции в тази област, които Комисията оценява на сума в размер между 175 и 290 милиарда евро годишно. 

Увеличено е финансирането за много програми и проекти, които допринасят в борбата с промените в климата, сред които са Механизмът за свързване на Европа (инвестиции в транспортната и енергийната инфраструктура), свързаните с климата изследвания в програмата „Хоризонт 2020“ и други екологични програми, както и такива, които подпомагат държави извън ЕС. Целта е в многогодишната финансова рамка за периода 2014-2020 г. да се осигурят обещаните 20% инвестиции на ЕС за борба с промените в климата.

Евродепутатите решиха и да предоставят на разположение допълнителни бюджетни кредити за поети задължения в размер на 280,7 милиона евро, съгласно член 15, параграф 3 от Финансовия регламент поради отпадането на някои бюджетни задължения от неизпълнени научноизследователски проекти.

Други съществени увеличения на парламентарната комисия към проектобюджета, предложен от Европейската комисия, бяха за инициативата за младежка заетост, като по този начин общата сума за 2020 г. е увеличена на 480 милиона евро, програма „Еразъм“, малките и средни предприятия, а също и научните изследвания и иновации в области като цифрови технологии, здравеопазване, и технологии, ориентирани към бъдещето.
Официално преговорите тепърва започват в началото на ноември и ще бъдат финализирани в средата на месеца. 

Малко факти за бюджета на ЕС

Решенията за бюджета се вземат съвместно от Комисията, Съвета и Парламента. Комисията представя проект на Съвета и Парламента. Те могат да внасят промени, а ако не са съгласни по определени въпроси, трябва да постигнат компромис. За изразходването и разпределянето му отговорност носи ЕК. 
В бюджета за всяка година се определят предварително договорени суми в съответствие с план, известен като многогодишна финансова рамка.

За 2020 г. рамката е с няколко процента по-висока в номинално изражение от предходния период. Целта е да се компенсира дупката, която ще се отвори, след като Великобритания напусне европейското семейство и да се даде възможност да се финансират нови програми в областта на обраната, научните изследвания и охраната на границите. 

Около 93% от бюджета на ЕС финансира реални дейности на местно ниво в страни от ЕС и извън него. Средствата от бюджета на ЕС отиват директно при граждани, региони, градове, земеделски производители, изследователи, студенти, неправителствени организации и предприятия.

За разлика от националните бюджети, които се използват до голяма степен за предоставяне на обществени услуги и финансиране на системи за социално осигуряване, бюджетът на ЕС е предимно инвестиционен инструмент и за разлика от националните бюджети не може да отчете дефицит.

За уточнение, за 2019 г. вноската на страната ни в общия бюджет на ЕС е в размер на 1,282 млрд. лв. За 2018 г. страната ни преведе в общата еврокасичка 1,133 млрд. лв. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:40 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още