IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фондът за приспособяване към глобализацията на ЕС ще ограничи ефекта от евентуален твърд Brexit

ЕФПГ може да подпомогне онези страни, които ще бъдат най-сериозно засегнати от един Brexit без сделка чрез подпомагане на техния пазар на труда

10:46 | 24.10.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

В понеделник (21 октомври) Европейският парламент (ЕП) гласува в полза на използването на средства от Европейския фонд за приспособяване към глобализацията (ЕФПГ) в случай на твърд Brexit, за да подпомогне работниците в останалите 27 държави в Европейския съюз (ЕС), които ще загубят работата си в резултат на оттеглянето на Обединеното кралство без сделка, съобщава Euractiv. 

Предложението на Европейската комисия (ЕК) за използване на ЕФПГ в случай на т.нар. твърд Brexit беше одобрено от огромно мнозинство от членовете на ЕП (516 гласа „за“ срещу 23 „против“).

Законодателната резолюция на ЕП трябва да бъде представена пред Съвета на ЕС, която се фокусира върху заетостта, социалната политика, здравеопазването и потребителските въпроси.

Това означава, че ЕФПГ вече ще се превърне в друг инструмент от поредица от мерки на ЕС за подготовка на блока за Brexit без сделка.

Говорител на ЕК заяви пред Euractiv, че решението на ЕП е добре дошло и се очаква Съветът да даде своето одобрение.

Подкрепа на държавите членки

Досега, по време на преговорите за седемгодишния бюджет на ЕС, Многогодишната финансова рамка (МФР), държавите членки дадоха своята подкрепа за идеята за използване на ЕФПГ в случай на тежък разрив между блока и Великобритания.

Някои европейски региони ще бъдат силно засегнати в случай на твърд Brexit.

Ирландия, например, вече е заделила 1,2 млрд. евро, за да се предпази от последствията от подобен сценарий. Според министъра на земеделието Майкъл Крийд само за ирландските фермери са заделени вече 110 млн. евро.

„Ние сме силно уверени, че ЕС ще предостави значителни средства за увеличаване на настоящата сума от 110 млн. евро, предназначена за селското стопанство и хранителния сектор“, посочва Крийд.

Фондът за приспособяване към глобализацията

От 2002 г. насам ЕФПГ позволява на държавите членки да поискат от Комисията помощ, ако е налице съкращение от над 500 работници поради „промени в моделите на световната търговия“, като например икономическа криза.

Ако ЕП и Съветът на ЕС се съгласят на такова искане, мерките могат да бъдат съфинансирани по отношение на засегнатите. Тези инструменти включват мерки за подпомагане на съкратените работници с намирането на работа, професионално ориентиране и преквалификация.

Последният пример е закриването на 1,019 работни места във веригата магазини за потребителски стоки Carrefour в Белгия. В началото на октомври Комисията предложи да се предоставят 1,6 млн. евро за засегнатите.

Дори при фалита на туристическата компания Thomas Cook  може да се отправи молба за използване на фонда. Според медийни известия испанското правителство възнамерява да направи такова искане, тъй като 2500 от служителите на Thomas Cook са базирани именно в тази страна.

Но бъдещата форма на ЕФПГ все още се обсъжда в рамките на преговорите за бюджета на ЕС.

През май 2018 г. ЕК представи предложението си за леко разширяване на обхвата на фонда. Предложението предвижда фондът да влезе в сила вече в случаите, когато са съкратени поне 250 работници. Изпълнителният орган на ЕС също така предложи да разшири обхвата на възможните причини за искане на средства, както и леко да увеличи общия бюджет на фонда до 1,4 млрд. евро.

През март Съветът на ЕС одобри голяма част от проекта, но вероятно преговорите за бюджета на блока ще продължат до края на следващата година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:26 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още