IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Създават ли ниските лихви жилищен балон в Европа

Лесният достъп до пари продължава да води до нереалистични очаквания, коментира Андрей Стойчев, изпълнителен директор на fintech групата RokSure

10:33 | 24.10.19 г. 4
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Илюстрация: Pixabay</em></p>

Илюстрация: Pixabay

Политиката на много ниски или дори отрицателни лихви на Европейската централна банка няма да се промени скоро. Имаше известни надежди от Федералния резерв на САЩ в тази насока, но и той започна да връща лихвите на познатите ниски нива. Това каза Андрей Стойчев, изпълнителен директор на fintech групата RokSure, в предаването „Светът е бизнес“ на Bloomberg TV Bulgaria.

Огромният и твърде лесен достъп до пари създаде и продължава да създава нереалистични представи и очаквания“, посочи Стойчев. Според него икономиката очевидно все още не дава основания на Европейската централна банка да започне да повишава лихвите.

„Ефектът от евтините пари несъмнено се вижда в покачването на цените на повечето активи“, коментира експертът. По думите му ниските лихви са и предпоставката за създаването на жилищния балон в Европа, който  „ще расте, докато са налице необходимите фактори”.

„Цените са такива, защото хората са готови да ги платят. Всичко това рано или късно ще приключи“, прогнозира Стойчев.

Той прогнозира, че при промяна на условията от пазара “ще отпаднат част от компаниите, може би и частни лица, които са инвестирали на настоящите високи нива”. „Това е очакван и естествен процес“, заяви Стойчев.

Изпълнителният директор на fintech групата RokSure анализира и несигурността, която търговската война между САЩ и Китай и предстоящия Brexit създават на пазарите.

Той посочи, че за последните три години доходността от водещия индекс във Великобритания UK 100 e 2,5%.

“Доходността, която бихме имали, ако инвестираме в американската икономика за същия период, е 64% на Nasdaq, над 50 е тази на S&P 500 и Dow Jones”, пресметна Стойчев. Той добави, че френският основен индекс има 40-процентен ръст за тези тези години, а германският – 20%.

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:32 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 12 rate down comment 3
ddb
преди 4 години
Това е голям балон.Интересно ми е, кога ще спихне.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 30 rate down comment 5
Sandy
преди 4 години
Катастрофата е само на една ръка разстояние. Инвестиралите пари в имот да се приготвят за загуби от над 50 - 60% в следващите няколко години. Много ще ги заболи, но никой няма да може да им помогне. Дано повечето от тях намерят сили да превъзмогнат загубата, иначе рискуват да се поболеят, да получат инфаркт, инсулт или да сложат край на живота си, както стана с хиляди хора през 2007 - 2008 година, но това беше засекретено и забранено за публикуване от медиите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 32 rate down comment 2
Yanis83
преди 4 години
В желанието си да станат "баш граждани" (собственици на клетка в бетонен мастодонт),много бедни душици ще се превърнат пожизнено в крепостни селяни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 31 rate down comment 10
nkavrakov1982
преди 4 години
Балон с цените на жилищата няма .Цените са нормални ,теглете кредити и не се притеснявайте .Ако имате проблеми ,банките са насреща .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още