IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Протести „за“ и "против" Иван Гешев за главен прокурор блокираха София

Не мога да се откажа при такава безпрецедентна атака, заяви Иван Гешев

12:37 | 24.10.19 г. 1
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Докато тече заседанието на Висшия съдебен съвет (ВСС) за избор на нов главен прокурор на територията на столицата се провеждат два протеста - "за" и "против" кандидатурата на Иван Гешев за главен прокурор.

Органите на реда са предприели безпрецедентни мерки за сигурност заради избора на нов главен прокурор от Висшия съдебен съвет (ВСС). Изключително засилено е полицейското присъствие около сградата на ВСС, където в 10 часа започна изслушването на единствения номиниран за поста – заместник-главния прокурор Иван Гешев на фона на два протеста и блокади на улици в центъра на София. 

Около 10.30 часа бе подаден сигнал за бомба в сградата на ВСС. Обадилият се на телефона на секретарката на представляващия ВСС е съобщил, че бомбата ще избухне след около 30 минути, имало е и реплика на арабски език, обясни главният прокурор Сотир Цацаров. Според него това е пореден опит да бъде осуетена процедурата за избор на нов главен прокурор чрез прекъсване на заседанието. Мнозинството обаче реши то да продължи, а сигналът се оказа фалшив, предава БНР.

Гешев: Не мога да се откажа при такава безпрецедентна атака 

Прокуратурата трябва да поеме отговорност за собственото си управление, заяви Иван Гешев на изслушването.

„В България съществуват политико-икономически кръгове със сериозен финансов и медиен ресурс. Те определено са засегнати от действията на прокуратурата по прилагане на закона. Това, което те правиха през годините, освен да говорят основно този кръг хора, е да се хранят от това говорене, включително да изграждат идеологическата си база върху компроматни атаки срещу прокуратурата и съдебната власт“, каза той.

„Аз лично не възприемам и не приемам това, че се опитват да ми кажат кое е истина и кое не е, да не ми дават възможност да изложа собственото си мнение и да налагат своето, да се опитват чрез страх – това, че ще се събудиш и ще излезе поредната хибридна компроматна статия, с която ще атакуват теб, семейството ти, приятелите ти, колегите ти. Да се откажа при развиваща се такава безпрецедентна атака, означава да покажа, че ме е страх и да предам доверието на колегите, които са ми гласували. Това не е политическо говорене. Това е отговор на политическа видима атака към част от съдебната власт и такъв отговор аз дължа и като човек, и като магистрат“, добави Иван Гешев. 

По време на изслушването той даде висока оценка за мандата на Сотир Цацаров, съобщи статистика за броя на обвинителните присъди, които са над 97%, което опровергавало критиците на съдебната система.

Иван Гешев отговаря на въпросите от неправителствените организации, които са над 100. След това въпроси към него ще отправят и членовете на ВСС. 

Демонстрации "за" и "против"

Два протеста блокираха достъпа до ВСС след започването на заседанието. В района е спряно движението на трамваите, като на практика се допускат само хора с журналистически карти и живеещите в него.

Подкрепящите Гешев за обвинител номер едно бяха непосредствено пред сградата на ул. „Екзарх Йосиф“ и от уредба звучаха патриотични песни.

„Подкрепям кандидатурата на Иван Гешев за това, че той се бори с корупцията. Затова, че той се бори с “ало измамниците“. За това, че той се бори, той иска да направи всичко добро за народа. Имам една молба към него – нека да помисли и за нашите деца, които вече не са в България, за нашите внуци, които дори не познават и не знаят родния си език и вече не могат да четат на нашата най-хубава азбука. Главният прокурор може да повлияе, защото той ще има и власт, той ще се бори за това“, коментира подкрепяща, цитирана от БНР.

Противници на номинацията на Иван Гешев бяха спрени от полицейски кордон на 150 метра разстояние, до Централни хали.

„Това показва страха, който във ВСС в момента тресе дамите и господата, които не позволяват да чуят алтернативно мнение. Забелязах няколко автобуса случаен превоз. Виждаме футболни агитки, които преди няколко дни развяваха нацистки поздрави на Националния стадион. Това са хората, от които нашата родна милиция в момента ни защитава“, каза протестиращ.

„Няма никакво състезание, няма други кандидатури, а това е човекът, който е отговорен за делото за КТБ, в делото КТБ няма нито един ред за Делян Пеевски“, добави демонстрантка.

Преди да бъде въведена голямата блокада, една група, заявила да проведе демонстрация в подкрепа на Иван Гешев, бе допусната сравнително близо до сградата на ВСС. Макар и разделена от журналистите и сградата със засилен полицейски кордон, групата издигна плакати „Гешев - достойният главен прокурор“ и „Гешев – шерифът на народа“ на фона на революционна музика.

Демонстриращите в подкрепа на Гешев са организирани от интернет сайт ПИК, чийто служители са и основните говорители на събитията в подкрепа на кандидатурата му, рекламиращи неговите качества и достойнства да заеме високата позиция.

Заявка за протест за същото място бяха направили от БОЕЦ, но тъй като тя е постъпила по-късно, общината не е позволила на същото място да се появят и хората, които искат да бъде оттеглена номинацията на Иван Гешев. За тях е оградено място близо до женския пазар, откъдето протестиращите могат да заявят своята гражданска позиция. Напрежение около сградата няма.

Блокада на "Орлов мост"

Част от протестиращите срещу кандидатурата на Иван Гешев за главен прокурор блокираха преди 11 часа Орлов мост в столицата, с което напълно спряха движението по „Цариградско шосе“.

„Гешев е позор“ и „Мафията вън“ скандират протестиращи, които изминаха разстоянието от ул. „Екзарх Йосиф“ и стигнаха до Орлов мост.

Напълно е спряно движението по бул. „Цариградско шосе“ – в двете посоки, по бул. „В. Левски“ до бул. „Пейо Яворов“. Блокиран е и бул. „Евлоги и Христо Георгиеви“, също в двете посоки, в участъка между бул. „Мадрид“ и бул. „Драган Цанков“ и ул. „Граф Игнатиев“.

Всички автобуси от южните квартали на София в посока „Младост“ правят завой по бул. „Драган Цанков“. Протестната демонстрация продължаваше към 11 часа при засилено полицейското присъствие.

Преди заседанието

Младежите, които подкрепят Иван Гешев до сградата на ВСС, отказаха да обяснят преди началото на заседанието защо са тук. Когато Иван Гешев влезе в сградата на ВСС, те не го разпознаха и не показаха, че по някакъв начин знаят, че това е човекът, заради когото са събрани тук.

След старта изслушването на Иван Гешев, което започна в 10 часа, се очаква да има въпроси, а после ще е гласуването. За да бъде избран, той трябва да получи подкрепата на поне 17 от членовете на съдебния кадрови орган.

Въпреки продължителните уверения на Иван Гешев, че не проявява интерес към позицията главен прокурор, защото постът предполагал предшестваща избора кална кампания, на 22 юли стана ясно, че той ще единствената номинация за поста. Зад него застана цялата 11-членна Прокурорска колегия на Висшия съдебен съвет.

Възраженията срещу процедурата и номинацията на Иван Гешев бяха в пъти по-малко. Част от недоволните излязоха на улицата, други пратиха въпроси, на които днес би трябвало кандидатът да отговори.

Въпроси за качеството на работа му като прокурор постави преди дни председателят на ВКС Лозан ПАнов, като мотивира интереса си с желанието да направи информиран избор. "През годините мислех, че той има фиксация в г-н Цацаров, а сега мисля, че има фиксация в длъжността главен прокурор“, коментира самият Иван Гешев искането на Панов за още информация за прокурорските му актове.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:24 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 6 rate down comment 18
penman
преди 4 години
Отрепките на лицето Иван Костов отново в атака.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още