IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Стагнацията продължава да виси като „Дамоклев меч“ над еврозоната

Според IHS Markit прогнозата е мрачна, а очакванията за бъдещото развитие се намират в най-лошото си състояние от 2013 г. насам

14:54 | 24.10.19 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив на Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив на Ройтерс

Икономиката в еврозоната остава на ръба на свиването на фона на свиване на промишлената активност за девети попреден месец.

Общият индекс на мениджърите по поръчките PMI, изчисляван от IHS Markit, се повиши до 50,2 пункта през октомври, докато очакванията на икономистите бяха за ръст до 50,3 пункта. Четенето на стойностите малко над 50 пункта - ниво, което разделя разширяването от свиването - сигнализира, че частният сектор в еврозоната се разраства едва-едва в началото на четвъртото тримесечие. евр евр

Според IHS Markit прогнозата е мрачна, а очакванията за бъдещото развитие се намират в най-лошото си състояние от 2013 г. насам. Възстановяването на сектора на услугите във Франция и забавянето на темпа на спад в икономиката в Германия внесе известен оптимизъм, но за сметка на това останалата част от региона показа слабост.

Въпреки че в показателите на Германия все още се забелязва отслабване, индексът на услугите на Франция се е повишил до 52,9 пункта през октомври, докато през септември се установи на ниво от 51,1 пункта. Показания над очакваните отбелязва и производственият сектор на страната.

Основното разминаване между Франция и Германия остана в търговията. Докато във Франция се наблюдава умерен растеж в прихода на нов бизнес от чужбина, германският износ отбелязва рязък спад.

Индексът за услугите в еврозоната също бележи ръст до ниво от 51,8 пункта през октомври. През септември месец същия показател беше на ниво от 51,6 пункта.

Управителят на Европейската централна банка Марио Драги проведе последното си заседание на борда в четвъртък, преди да предаде поста на Кристин Лагард, през следващата седмица. Очаква се Драги още веднъж да призове лидерите на държавите от еврозоната да повишат разходите на правителствата си, за да стимулират икономическия растеж.

 

 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:44 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 7 rate down comment 0
nkavrakov1982
преди 4 години
Бизнеса, започва да се задъхва, поръчките намаляват, банките започват да се ослушват, и да събират каквото могат,малко след това, кредита пресъхва. 6 месеца по късно липсата на свежи кредити удря икономиката. В момента се намираме във фаза 1.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още