IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

80% от въглищните централи в ЕС работят на загуба

Те губят в състезанието с по-евтините възобновяеми енергийни източници и природен газ, сочи доклад

21:00 | 24.10.19 г. 9
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

80% от въглищните централи в Европейския съюз (ЕС) са непечеливши и могат да претърпят загуби от близо 6,6 млрд. евро (7,3 млрд. долара) тази година, сочи доклад на мозъчния тръст Carbon Tracker Initiative, цитиран от Ройтерс.

По-ниските цени на възобновяемата енергия и на природния газ ги правят по-конкурентни в сравнение с въглищата при производството на електрическа енергия.

Освен това много съществуващи въглищни топлоелектрически централи трябва да инсталират по-скъпа технология, за да изпълнят по-стриктните стандарти за качество на въздуха в ЕС от 2021 г., а растящите цени на квотите за въглеродни емисии също може да повишат разходите, отбелязват авторите на доклада.

Елиминиране на въглищата

Редица страни членки на ЕС обявиха планове да елиминират напълно въглищата, за да отговорят на международните цели за понижаване на емисиите. Но някои от тях като Полша продължават да разчитат на въглищата за голяма част от производството си на електроенергия.

Много оператори на въглищни централи казват, че въглищата ще са необходими през идните десетилетия, за да осигуряват стабилни доставки на енергия, тъй като възобновяемите енергийни източници са непостоянни.

Carbon Tracker анализирал оперативните печалби на всички въглищни централи в Европейския съюз. Мощностите от антрацитни въглища намаляват с 30%, а от лигнитни въглища – с 20%.

79% от въглищните централи в съюза работят на загуба. „Европейските въглищни мощности кървят, защото не могат да се конкурират с евтините възобновяеми източници и газ и положението само ще се влошава. Държавните ръководители и инвеститорите трябва да се подготвят за елиминиране на въглищата най-късно до 2030 г.“, казва съавторът на доклада на Carbon Tracker Мат Грей.

Германската енергийна компания RWE е регистрирала най-големи загуби тази година от 975 млн. евро, което се равнява на 6% от пазарната й капитализация, сочи докладът.

Централноевропейската енергийна компания EPH, която има активи предимно в Германия и Чехия, може да загуби 613 млн. евро, а PPC в Гърция може да запише загуба от 596 млн. евро.

Сред въглищните централи, които ще продължат да постигат печалба, са тези в Полша заради доста високите им субсидии, ефективни въглищни централи в Германия и Холандия и някои централи в Италия, Чехия и Словения, които се възползват от високите цени на едро на електроенергията, отбелязват авторите на доклада.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:18 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

9
rate up comment 2 rate down comment 0
Mechkata
преди 4 години
Темата беше за въглищните централи и че работят на загуба, а не коя държава е по състоятелна...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 5 rate down comment 4
Mavi Goz
преди 4 години
Ти ми изброи 7 държави..остават 21 от общо 28 членки - да разкараме още 4-5 бройки...е хайде няма да са 80% ще са 60%...Хахаха... Аз ти изброих 7 държави, които създават 70-80% от икономиката на ЕС.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 3
rumeni72
преди 4 години
виж сега, щом не можеш да си отговориш на въпросите в коментари 2 и 3 по - добре не пиши нищо. Само се излагаш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 2
Mechkata
преди 4 години
Държавните ръководители и инвеститорите трябва да се подготвят за елиминиране на въглищата най-късно до 2030 г. .... те ще се подготвят до тогава, а самото елиминиране ще трае после още 35 години
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 2
Mechkata
преди 4 години
Има разминаване в кометарите ти...в първия казваш: "Жална й майна на Европата, ако безмозъчни управници се поддадат на нечистоплътните манипулации на такива мозъчни тръстове и закопаят въглищните си централи, преди да са си осигурили надеждни, доказани в проктиката и ЕВТИНИ алтернативни източници на електроенергия!" а във втория коментар: "де ги тези евтини възобновяеми източници и газ? Или и ти мислиш, че са по-евтини от въглищата?" ... прочетох статията, затова я нарекох и повърхностна. Ти ми изброи 7 държави..остават 21 от общо 28 членки - да разкараме още 4-5 бройки...е хайде няма да са 80% ще са 60%...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 5
Mavi Goz
преди 4 години
Еми щом па на тебе ти харесва статията, здраве... ;) Тука е пълно с такива, дето се овлажняват от такива статии... Ти всъщност прочете ли я?80% от централите били на загуба, ама у Полша, Германия, Холандия, Италия, Чехия и Словения били на печалба... Като махнеме ядрена Франция, то кои останаха, та да са 80%? Европейските въглищни мощности кървят, защото не могат да се конкурират с евтините възобновяеми източници и газ и положението само ще се влошава. - де ги тези евтини възобновяеми източници и газ? Или и ти мислиш, че са по-евтини от въглищата?Държавните ръководители и инвеститорите трябва да се подготвят за елиминиране на въглищата най-късно до 2030 г., казва съавторът на доклада на Carbon Tracker Мат Грей. - и кои ше са готови до 2030 г. да спрат въглищата, като се подразбира, че на тяхно място вече работят толкова, че и повече ВЕИ-мощности? Само диагностициран със синдром на Даун може да приеме това за възможно, но това не пречи разни зеленяши да принудят чрез политически натиск да се затворят ТЕЦ-овете... И тогава...? Евтин ток от ветър и мъгла? И още по-евтин от американски LNG? Хахаха...Това, амиго, не е статия, а поредната зеленяшка двуизмерна манипулация за съответните двуизмерни бройлери. Аз не съм фен на въглищата, но имам 63 годишна глава на раменете, която до сега добре ме прекара през превратностите на живота, особено по нашите географски ширини, та айде молим... ;) :lol:А загубите на въглищните централи се генерират от самоубийствения за европейската икономика политически джихад на зеленяшката истерия - квоти, санкции, тормоз психически и икономически... и въпреки това дават повече от половината ток на Европа, за да е светло и топло на изедниците, докато творят безумствата си...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 2
Mechkata
преди 4 години
Що се отнася до така наречените "Американски централи" те няма как да са на загуба при положение, че сме сключили такива договори с тях - да им плащаме докато си избият инвестициите (кой велик мозък го е измислил - не знам)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 1
Mechkata
преди 4 години
Няма как да спрат работата на централите без да са осигурили алтернатива, това е просто немислимо. Как си го представяш? Излизат на пресконференция и казват: "Уважаеми българи/поляци/италианци и европейци въобще, за срок от 5 години сираме тока на всички, докато изградим ВЕИ.." Глупости...не знам какво не и хареса на статията, освен, че е леко повърхностна. За сведение ето ти едно заглавие - "Загубите на държавната ТЕЦ "Марица-изток 2" продължават да се увеличават въпреки опитите на министъра на енергетиката Теменужка Петкова да поддържа централата жива с извънредни заповеди за изкупуване на енергията
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 4
Mavi Goz
преди 4 години
Изключително мърлява статия, оплетена в противоречия, откровени лъжи и манипулации! Жална й майна на Европата, ако безмозъчни управници се поддадат на нечистоплътните манипулации на такива мозъчни тръстове и закопаят въглищните си централи, преди да са си осигурили надеждни, доказани в проктиката и евтини алтернативни източници на електроенергия! Жална й майна...!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още