IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на петрола тръгват надолу заради притесненията за световната икономика*

Въпреки понижението в петък цените на черното злато бележат силен седмичен ръст

10:22 | 25.10.19 г. 2
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив на Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив на Ройтерс

Цените на петрола се понижават в петък заради подновените опасения относно търсенето на гориво и мрачните прогнози за глобалния икономически растеж, предава CNBC.

Цената на международния бенчмарк Брент се понижи с 20 цента, или с 0,32%, до 61,47 долара за барел. От своя страна, фючърсите върху американския лек суров петрол WTI достигнаха 56,01 долара за барел, което е спад от 21 цента или 0,37%.

Въпреки днешният спад цените на суровината бележат силен седмичен ръст. Той бе подкрепен от изненадващо свиване на американските запаси от суров петрол и оптимизма, че ОПЕК и нейните партньори ще намалят производството.

Но все пак глобалният икономическият растеж и загрижеността за търсенето на петрол продължават да бъдат ключов двигател на цените.

В проучване, проведено от Ройтерс, икономисти заявиха, че силно забавяне на глобалния икономически растеж остава по-вероятен сценарий от синхронизирано възстановяване, дори когато множество централни банки предприемат действия за намаляване на лихвените си проценти.

Друго допитване на Ройтерс установи, че неотдавнашното примирие в търговската война между САЩ и Китай не е повратен момент в икономиката и не направи нищо съществено, за да намали риска от изпадане на САЩ в рецесия през следващите две години.

Има и по-лоши новини, които идват от най-голямата икономика в еврозоната, Германия. Проучване показва, че заетостта в частния сектор на страната е спаднала за първи път от шест години насам през октомври. Това кара някои анализатори да предполагат, че забавянето на икономиката на страната през третото тримесечие може да продължи до края на годината.

Поскъпването на цените на петрола в четвъртък бе обусловено от данни, показващи, че американските запаси от суров петрол са спаднали с 1,7 милиона барела миналата седмица, въпреки че очакванията на анализаторите бяха за увеличение с 2,2 милиона барела.

Ръстът на цените тази седмица беше подкрепен и от коментари на представители на Организацията на страните износители на петрол (ОПЕК), че задълбочаването на ограниченията върху предлагането през 2020 г. би могло да компенсира евентуалното намалено търсене на суровината.

Но Саудитска Арабия, фактическият лидер на ОПЕК, иска първо страните от групата, известна като ОПЕК+, да гарантират, че ще се придържат към пакта за намаляване на продукцията, преди да се ангажират с по-големи съкращения.

Цената на златото бележи ръст от 0,23% до ниво от 1508,20 долара за тройунция.

*Информацията е актуална към 09:50 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:08 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
titocar
преди 4 години
Може ли превод на Български
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 2
Стоян Петров
преди 4 години
Причината за сравнително ниските цени на петрола е една и тя е посочена от главния изпълнителен директор на Роснефт : " Если раньше было принято говорить, что на мировом рынке нефти действуют три регулятора Россия, Саудовская Аравия и США, то сегодня на рынке складывается такая тенденция, что, возможно, мы будем говорить об одном регуляторе США, и это нужно воспринимать как данность, сказал Игорь Сечин."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още