IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Небостъргачи в Китай доминират сред десетте най-високи сгради в света

Небостъргачите се появяват в края на XIX век и се превръщат в символ на градския стил и могъщество

19:42 | 27.10.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Небостъргачите, които се настаниха в небосвода на големите градове по света още преди повече от век, се превърнаха в символ на градския стил и могъщество. Тенденцията, започнала в края на XIX век, продължава да се развива динамично и през XXI век с изграждането на все по-високи сгради.

Защо го правим? Професор Валери Аугустин от USC School of Architecture и ръководител на DNA Architecture + Design, казва, че всичко се свежда до една дума: „Его“.

„Хората винаги са се захласвали по височината. Дали става дума за Икар или братя Райт, ние винаги сме търсили начини да пресечем връзките с гравитацията. Небостъргачите ни позволяват да летим, макар и само за малко“, отбелязва проф. Аугустин.

Има и някои по-прозаични причини сградите да стават все по-високи – например максимизиране на стойността на земята и все по-големите възможности на технологиите и инженерството, допълва той.

Но достигнали ли сме лимита на високите сгради? Проф. Аугустин не смята така.

„Инженерите и архитектите едва сега започват да експериментират със суперлеки или суперздрави материали като графена например, които могат да ни позволят да продължаваме да изместваме границите“, казва той.

И докато очакваме появата на следващия рекордьор, CNN разказва за десетте най-високи завършени сгради в света.

10. Тайпе 101

Локация: Тайпе, Тайван

Височина: 508 метра, етажи: 101

Година на завършване: 2004

Все още най-високата сграда в Тайван държеше рекорда за най-висока сграда в света от 2004 до 2010 г. Въпреки че оттогава беше задмината от девет други небостъргача, Тайпе 101 остава удивителна гледка.

„Тази сграда е забележителна, защото на практика е сама поради липсата на други кули със сходни размери наблизо“, казва проф. Аугустин.

Сградата, която напомня на китайски будистки храм, е проектирана така, че да издържи на силни земетресения и тайфуни, които могат да връхлетят острова.

9. Кулата CITIC

Локация: Пекин

Височина: 527,7 метра, етажи: 109

Година на завършване: 2018

Наричан още „китайски кораб“, небостъргачът на девето място има забележителна форма, като горната и долната част на структурата са по-широки от средните етажи. Формата наподобява древен китайски ритуален плавателен съд.

Това е най-високата сграда в Пекин, която се използва за офиси и разполага със 101 асансьора. Проф. Аугустин казва, че това е „една от най-елегантните кули“ в топ 10. „Заострената средна част наподобява на тънка ваза, която се издига в небето“, коментира той.

CITIC CITIC

Кулата CITIC. Снимка: Ройтерс 

8. Международният финансов център в Тиендзин

Локация: Тиендзин, Китай

Височина: 530 метра, етажи: 96

Година на завършване: 2019

Международният финансов център в Тиендзин надминава близкия си конкурент в града само с няколко метра. Фасадата на многофункционалната сграда (офиси, хотел и обслужвани апартаменти) има нежни, вълнисти извивки, които помагат за минимизирането на силата на вятъра върху структурата.

Азия и по-конкретно Китай доминират в класацията с градове и сгради, за които мнозина на запад може би не знаят нищо. „Бих казал, че небостъргачите са символ на икономическа мощ. И като такива те представляват възхода на Азия като доминираща сила в световната икономика“, казва проф. Аугустин.

7. Международният финансов център в Гуанджоу

Локация: Гуанджоу, Китай

Височина: 539 метра, етажи: 112

Година на завършване: 2016

Още една сграда от доминиращ Китай, Международният финансов център в Гуанджоу се намира в оживения южен пристанищен град в азиатската страна.

Отличителните характеристики на сградата, която гледа към Перлената река, включват четири вдлъбнатини, които позволяват включването на зелени тераси и прозорци на покрива. И засега сградата има най-бързия асансьор в света.

Интересното е, че архитектурната й височина е колкото на тази на финансовия център в Тиендзин. Но Международният финансов център в Гуанджоу има по-голяма усвоена височина от 495,5 метра, докато небостъргачът в Тиендзин има усвоена височина от 439,4 метра.

6. One World Trade Center

Локация: Ню Йорк

Височина: 541,3 метра, етажи: 104

Година на завършване: 2014

Някога световна столица на небостъргачите, Ню Йорк има единствената висока сграда в западното полукълбо, която намира място в топ 10.

one one

One World Trade Center. Снимка: Ройтерс

One World Trade Center замени Кулите-близнаци, които бяха разрушени при атентатите от 11 септември, а основата му е същата като на оригиналните две сгради.

За американците небостъргачът е символ на устойчивост. Той има по-гладка форма от грубите му предшественици, а височината му от 1776 фута (541 м) не е случайна, тъй като съвпада с годината на подписването на Декларацията на независимостта.

Последна актуализация: 09:28 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още