IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

За добрия продукт винаги има пазар дори и при свръх предлагане

Ако имотът е достатъчно добре насочен към клиента, ще се потребява на пазара, смята експертът Силвия Веселинова - собственик и управител на „Идея Билдингс“

09:00 | 29.10.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Идея Билдингс</em></p>

Снимка: Идея Билдингс

Когато продуктът е добър, за него винаги има купувач. Ако е той е достатъчно добре насочен към клиента, ще се потребява на пазара. Излишъкът на жилища би могъл да дойде, когато имотът не е добре ориентиран към търсенето на клиентите. Така Силвия Веселинова, собственик и управител на „Идея Билдингс“, коментира ситуацията с предлагането на жилища на имотния пазар в България в предаването „ИмоТиТе“ по Bloomberg TV Bulgaria с водещ Христо Николов.

„Не се наблюдава свиване на кредитирането или по-рестриктивни политики на банките", заяви Веселинова.
Тя коментира също съмненията, че банките занижават оценката на имоти, получена от външни оценители, която е необходима за отпускане на ипотечен кредит.

„Недоразумението идва от прекалено високата обявена продажна цена, която не е реалистична. Лицензираните оценители правят реални оценки, което може да се провери", посочи още управителят на „Идея Билдингс“.

„Най-активните купувачи на нови жилища в София са два типа. Едните са тези, които търсят апартаменти за жилищни нужди. Другите са тези, които търсят имоти с инвестиционна цел", заяви Веселинова. Нейните наблюдения сочат, че делът на чуждестранните купувачи при сделките с имоти ново строителство е незначителен, като те са предимно от страни от региона, най-вече Сърбия и Гърция.

„Има много клиенти, които си купуват жилище в България след дълги години работа в чужбина. Най-големият дял на такъв тип клиенти е от Англия", посочи тя и допълни, че една от причините за това вероятно е свързана с предстоящото излизане на Великобритания от Европейския съюз.

Веселинова отбеляза, че строителните предприемачи са си извлекли поуки от кризата на имотния пазар в България преди десет години. Най-важните сред тях са  да поддържат ниско ниво на задлъжнялост към контрагентите, да следят вземанията си, за да има достатъчно добра ликвидност по всяко време, и да внимават с планирането на паричните потоци, които биха могли да дойдат от банки, а именно ипотечното кредитиране на клиентите. „Много сме осторожни по отношение на процента на сделки с ипотечни кредити“, отбеляза Веселинова.

Според нея жилищният пазар у нас не е близо до спад на търсенето, броя на сделките и цените на имотите и няма сигнали за предстоящи трусове. „Всички участници на пазара си направиха достатъчно добри изводи при предходната криза и считам, че мащабът на евентуално следващо забавяне няма да е толкова голям“, убедена е Веселинова. 

Тя обърна внимание и на бавните административни процедури, през които трябва да преминат наличните парцели за строителство, за да бъдат готови за работа – издаване на виза за проучване и проектиране. „Това ни носи много неудобства, тъй като липсата на времеви граници за приключване на процедурите не ни позволява да планираме проектите си“, коментира Веселинова. 

Според нея засега все още има достатъчно парцели, които са готови за работа, но не изключва да се стигне до леко забавяне на предлагането на имоти.

Целия разговор вижте във видеото. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:47 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още