IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Годишният бюджетен дефицит на САЩ е на най-високото си равнище от 2012 г. насам

Той приближава 1 трлн. долара

23:17 | 25.10.19 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Американското правителство е приключило фискалната 2019 г. с най-големия бюджетен дефицит от седем години насам, тъй като увеличаването на приходите от данъци е било неутрализирано от по-високите разходи и нарастването на средствата, необходими за обслужването на все по-големия дълг, съобщи финансовото министерство, цитирано от Ройтерс.

Данните отразяват втората пълна бюджетна година при управлението на американския президент Доналд Тръмп и са публикувани в момент, когато страната се радва на силен икономически растеж и безработица близо до 50-годишно дъно.

Бюджетният дефицит на САЩ е нараснал до 984 млрд. долара, което се равнява на 4,6% от брутния вътрешен продукт на страната. Дефицитът през предходната фискална година достигна 779 млрд. долара, а съотношението между дефицит и БВП беше 3,8%. Общите приходи са нараснали с 4%, но в същото време разходите са се повишили с 8,2%.

Дефицитът достигна връх от 1,4 трлн. долара през 2009 г., когато администрацията на Обама и Конгресът взеха извънредни мерки, за да заздравят банковата система по време на световната финансова криза и да осигурят стимули на изпадналата в рецесия икономика.

Годишният бюджетен дефицит беше намален до 585 млрд. долара към края на втория мандат на бившия президент Барак Обама през 2016 г., а републиканците в Конгреса по онова време критикуваха демократа Обама, че не е успял да го понижи още повече.

Оттогава бюджетният дефицит расте отчасти заради данъчната реформа на Тръмп, която за кратко време намали значително приходите от корпоративните данъци, и заради увеличаването на военните разходи. До края на фискалната 2019 г. данъчните плащания са нараснали с 5%. Приходите от мита, които бяха засегнати от търговската война на администрацията на Тръмп с Китай и други страни, са скочили със 70% на годишна основа.

Увеличение е регистрирано при разходите за отбрана, здравеопазване и социални осигуровки. САЩ имат застаряващо население и икономисти предупреждават, че цената на задължителните разходи за социални и здравни осигуровки, както и за федерални пенсионни програми за възрастните хора ще бъдат фискално неустойчиви.

По-рано тази година Конгресът на САЩ прие двегодишна бюджетна сделка на Тръмп, която ще повиши федералните разходи за отбрана и други вътрешни програми.

Нарастването на дефицита се дължи и на по-големите разходи за лихвени плащания по националния дълг. Заемите са се увеличили през миналата година.

За септември американското правителство е регистрирало излишък от 83 млрд. долара, което е спад с 31 на сто спрямо същия месец на миналата година.

Ако се вземат предвид календарните корекции, излишъкът миналия месец е достигнал 17 млрд. долара спрямо коригиран излишък от 51 млрд. долара предходната година. За фискалната година коригираният дефицит е 1 трлн. долара.

През септември разходите са били 291 млрд. долара, което е ръст с 30 на сто спрямо същия месец на миналата година, а приходите са възлезли на общо 374 млрд. долара, което е повишение с 9% спрямо същия месец година по-рано.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:22 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 9 rate down comment 1
Боян
преди 4 години
1 000 000 000 000 някакви си доларчета, нищо работа, Китеника може много повече и ще го докаже. Само да му дадат още един шанс на изборите догодина и предишния рекорд ще бъде размазан с дефицит от поне 2 трилиона, понеже няма начин сащ да не влязат в рецесия следващите 5 години.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още