IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Йордан Божилов: Няма сила, която да спре Ердоган да изпълни целите си

Не виждам заплаха за България, произтичаща от кризата в Сирия на този етап, смята експертът

12:16 | 26.10.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Има едно общо разбиране и съгласие при всички анализатори, че лесно решение на кризата в Сирия няма, за съжаление ситуацията се заплита още повече след турското навлизане в северната част на страната, коментира пред БНР Йордан Божилов, председател на Софийския форум за сигурност.

В предаването „Събота 150“ на програма „Хоризонт“ той припомни, че идеята за създаване на зона за сигурност в района не е нова: „Турция от много години излиза с тази идея, която не беше посрещната никак положително нито от САЩ, нито европейските страни. Но както видяхме, няма сила, която да спре Ердоган за изпълнение на своите цели“.

Според Божилов турският президент Реджеп Ердоган има две основни цели – и вътрешнополитическа, и външнополитическа. 

„Външнополитическата е възпрепятстване на по-нататъшното консолидиране на силите на сирийските кюрди, които имаха самочувствието на основната сила, победила „Ислямска държава" в Сирия. В крайна сметка Ердоган иска да възпрепятства и създаването на една консолидирана кюрдска държава“, посочи Божилов.

Вътрешната цел на турския президент е да се справи с напрежението, създадено в самата Турция от присъствието на около 3,5 млн. сирийски бежанци, което се посреща с недоволство и от самите турци, смята експертът.

„Разглеждайки ситуацията, аз се съмнявам, че Турция ще може лесно да удържи военните си победи. Една военна операция изисква установяване на продължителен контрол. Има идея и за разместване на хора – изпращане на сирийски араби от Турция към тези зони. Това би породило една нова хуманитарна криза. Турция ще има значителни проблеми със своята сигурност, тъй като кюрдите и в Сирия, и в самата Турция не приемат това насилствено влизане и разселване на кюрди“, отбеляза Йордан Божилов.

„Не виждам на този етап пряка заплаха за сигурността на България, но в дългосрочен план можем да очакваме нови бежански вълни, а Турция ще втвърди тона си към Европа, защото някой все пак ще трябва да финансира разселването и създаването на нови условия за живот“

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:11 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още