IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пендаровски: Северна Македония и Албания трябва да продължат по европейския път

Страните от Западните Балкани да проведат извънредна среща на върха, за да обсъдят разширяването на ЕС, предлага президентът на Северна Македония

18:05 | 26.10.19 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Президентът на Северна Македония Стево Пендаровски.&nbsp;<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Президентът на Северна Македония Стево Пендаровски. Снимка: Архив Ройтерс

Северна Македония, Албания и други страни в региона трябва да продължат по европейския път, тъй като няма алтернатива. Това заяви президентът на Северна Македония Стево Пендаровски на съвместна пресконференция с албанския си колега Илир Мета в Тирана, съобщава БНТ. 

Пендаровски предлага страните от Западните Балкани да проведат извънредна среща на върха, за да обсъдят разширяването на ЕС и добросъседските отношения и да обсъдят всички алтернативи за интеграция в ЕС. Ако бъде договорено, домакин на срещата на върха ще бъде Северна Македония.

Пендаровски заяви, че е информирал Мета за срещата на ръководството в Скопие и за консенсуса на държавата да продължи по европейския път и да организира предсрочни парламентарни избори, допълва БНТ.
Двамата държавни глави са се договорили да насърчат всички политически участници да продължат по европейската програма. Преди дни лидерите на ЕС заявиха, че преговорите със страни в региона са инвестиция в стабилност и просперитет.

Пендаровски и Мета бяха категорични, че доброто политическо сътрудничество трябва да продължи, но акцентът в бъдеще трябва е върху икономиката.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:05 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още