IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фандъкова води убедително пред Манолова след първия тур на местните избори*

За досегашния столичен градоначалник са гласували 36,5% срещу 28,3% за независимия кандидат, сочат данните от паралелното преброяване на агенцията

08:10 | 28.10.19 г. 10
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Столичният градоначалник Йорданка Фандъкова води с близо 10 процентни пункта пред втората в надпреварата за кметския пост в София - независимият кандидат, подкрепен от БСП, Мая Манолова. Това показват данните на ЦИК към 7 ч. при обработени 23,43 СИК протоколи в ОИК.

Според данните Фандъкова получава 36,22% от подкрепата, а Манолова – 26,37%.

Веднага след тях на трето място с 13,23% се нарежда кандидатът на „Демократична България“ Борислав Игнатов. Четвърти е независимият кандидат Борис Бонев с 11,33%.

Значително по-слаба е подкрепата за четвъртия и петия в подредбата – Ангел Джамбазки и Волен Сидеров, които получават съответно 3,88% и 1,43%.

Що се отнася до столичния Общински съвет обединението на ГЕРБ и СДС получава 31,51% от подкрепата на избирателите, следвано от БСП за България със 17,45% и „Демократична България – обединение“ с 15,59%. Независимият Борис Бонев получава 11,47% от подкрепата. ВМРО пък получава 4,77%.

Ето и резултатите в част от областните градове, представени от Dnes.bg:

Благоевград - при обработени 62,75% СИК протоколи в OИК

Атанас Станкев Камбитов, ПП ГЕРБ - 25,34%
Румен Георгиев Томов - 21,49%
Андон Йорданов Тодоров, Местна коалиция "Партия на Зелените (ВОЛЯ)" - 14,4%

Бургас - при обработени 79.27% СИК протоколи в OИК

Димитър Николов Николов, ПП ГЕРБ - 65,86%
Николай Асенов Тишев, БСП ЗА БЪЛГАРИЯ - 10,09%

Варна - при обработени 41.98% СИК протоколи в OИК

Иван Портних - ГЕРБ - 50,62%
Анелия Клисарова - БСП - 14,08%
Костадин Костадинов - Възраждане - 13,61%

Велико Търново - при обработени 87,66% СИК протоколи в OИК

Даниел Димитров Панов, ПП ГЕРБ - 60,65%
Весела Николаева Лечева, Местна коалиция БСП за България (АБВ, Движение 21) - 21,77%

Плевен - при обработени 63,32% СИК протоколи в OИК

Георг Спартански, Инициативен комитет - 39,18%
Мирослав Николов Петров, ПП ГЕРБ - 28,88%

Пловдив - при обработени 51,82% СИК протоколи в OИК

Здравко Димитров Димитров, ПП ГЕРБ - 35,38%
Славчо Стоев Атанасов, Местна коалиция "НФСБ (ВМРО-БНД)" - 16,06%
Дани Стефанова Каназирева, СЪЮЗ ЗА ПЛОВДИВ - 11,30%
Николай Атанасов Радев, БСП ЗА БЪЛГАРИЯ - 10,47%

След като станаха ясни първите резултати от вота в неделя от ГЕРБ обявиха представянето си за успех.

Йорданка Фандъкова заяви, че с вота софиянци показаха, че имат вярната преценка и желаят развитието на София да продължи.

София показа, че е дясна, заяви Фандъкова. В общинския съвет определено ще има присъствие на десните партии, за да продължи политиката на прозрачност и работа, допълни още тя.

На въпрос на журналисти дали на предстоящия балотаж срещу Мая Манолова ще очаква подкрепата на други десни партии тя посочи, че е готова на разговори с десните политически сили.

От своя страна премиерът Бойко Борисов посочи, че за него най-важният резултат от изборите е „безпрецедентната“ победа над БСП.

По думите му едно от важните неща след днешния изборен ден, освен победата над левицата, е това, че се запазва стабилността на управлението.

Всички говорят за промяна, но промяната започна от ГЕРБ, коментира Борисов.

На въпрос дали се усеща липсата на Цветан Цветанов в редиците на партията премиерът посочи, че структурите са се справили добре. Той заяви също, че в партията са били направени големи промени, като предстоят още. Борисов обаче не уточни какви.

На пресконференция Мая Манолова също говори за промяна. Според нея вотът показва, че София иска промяна, но трябва воля още една седмица.

Пред медиите тя припомни, че името на столицата означава мъдрост и призова „да покажем, че можем да се обединим и да бъдем солидарни помежду си и над партийните си пристрастия, когато се борим за промяната в София и по-добър живот“.

От БСП също обявиха вота за успешен, посочвайки, че партията се завръща в местната власт, заяви заместник-председателят на БСП и председател на Националния предизборен щаб на партията за местните избори Кирил Добрев.

„Имаме почти двойно по-голяма подкрепа за партията от 2015 г. От така излезлите временни резултати, БСП е на балотаж в 15 областни града, в няколко от тях сме първа политическа сила", посочи той.

*Данните са актуални към 8:55 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:57 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 1 rate down comment 0
IvanTerziev
преди 4 години
Не бяха ли герп тия, дето ми вдигнаха драстично данъците, измислиха ми нови (данък на отрицателна лихва), и ми направиха винетката значително над цените в богатите държави? Може и да бъркам нещо, затуй питам. Вече не мога да спирам пред търговския си имот в София, щото Фандъчката ми иска половин хилядарка годишно за втора винетка, демек синя зона.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 1 rate down comment 1
Mavi Goz
преди 4 години
Хаахаха... Ми ште храни - нали с него си станал Бидонлой, демек - натрупал си пюър енерджи - гребеш с чирпака и мааш готови калории... :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 9 rate down comment 4
Mavi Goz
преди 4 години
Хахаха.... И диот... !!! Не акъл, а железо! :lol: И викаш - с него вече 25 години въртиш бизнес, а? Хахаха...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 7 rate down comment 12
Бидонойл
преди 4 години
Сам не подозираш колко истина има в думите ти. Позна и за мотивите ви да спечелите властта, а също и за това, че докато други градят, вие само громите. Не отричам, че и съперниците ви крадат, но поне след себе си оставят нещо - няколко линии метро, няколко магистрали... А след вас не остават и трохи. Винаги когато са ви изритвали от управлението, държавата е била в по-лошо състояние отколкото при идването ви на власт. А за софийската баница - ще пусна петиция до следващия кмет - Фандъкова за да й промени името и любимият ни град вече да не се асоциира с тази гaдна, мазна, тестена закуска.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 16 rate down comment 11
Mavi Goz
преди 4 години
Аз пък мисля, че е време и ние малко да поуправляваме столицата, защото и нашата партия има нужда от мазните парчета на прочутата софийска баница. И ние имаме партиен актив, който иска законно закупени апартаменти по данъчна оценка. Затова, нека дадем шанс и на нашето момиче да покаже какво може - няма да съжалявате! Всички видяхте как громи злото в ролята си на омбудсман. Със същия плам ще громи и всичко, което наследи от Фандъкова, кто започне от метрото и градския транспорт. И ще кажем отново и още по-гръмко "Браво!"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 23 rate down comment 11
michaelis16
преди 4 години
колко от умрелите са гласували за ГРОБОвете ? че те имат тоя навик да свикват умрелите души гласуват и от оня свят не ги остаят намира ей еббассии оллигофрените .... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 10 rate down comment 24
s3
преди 4 години
Успехът ни е убедителен, дори самия Бойко Борисов вчера го каза. Това ще е поредния мандат за ГЕРБ в столицата, ние я управляваме тази столица вече 15г. и има видими резултати. Да се види че с работа всичко става, а Фандъкова може да изкара още поне 4-5 поредни мандата като кметица. Хората са доволни и затова ни покрепят отново и отново. Браво.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 26 rate down comment 11
megiddo
преди 4 години
Къде го видя убедителния успех за другарката Крадла, хахо ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 17 rate down comment 29
s3
преди 4 години
Браво, честит убедителен успех за г-жа Йорданка Фандъкова и за партията ни. Ето, че хората подкрепят кметицата ни за поредния нейн мандат, защото всички са доволни от работата
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още