IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пентагонът и Lockheed финализираха мащабната си сделка за производство на F-35

Очакванията са цялата сделка за самолетите за американската и други съюзнически армии да бъде оценена на около 34 млрд. долара за 478 изтребителя

08:42 | 29.10.19 г. 23
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Пентагонът обяви финалното си споразумение с компанията Lockheed Martin Corp. по най-големия сключван досега договор за производството на следващото поколение изтребители F-35.

Очакванията са цялата сделка за самолетите за американската и други съюзнически армии да бъде оценена на около 34 млрд. долара за 478 изтребителя. От представени в понеделник документи обаче засега се уточнява само за частична вноска от 7 млрд. долара, съобщава Bloomberg.

„Американското министерство на отбраната и Lockheed Martin постигнаха огромен напредък и сега имаме споразумение за производството и доставка на F-35“, заяви говорителят подполковник Майкъл Андрюс.

Сделката, за която повече подробности се очаква да бъдат дадени на пресконференция във вторник, увенчава години на преговори, чиято основна цел бе да се намали цената за производството на последното поколение изтребители. В същото време се гарантира стабилност на производството на най-големия източник на печалба за Lockheed Martin, коментира анализаторът на Bloomberg Intelligence Дъглас Ротакър.

Намаляването на производствените разходи ще разкрие възможност за нови международни продажби, смята Кен Посенрийди, главен финансов директор на производителя по време на представяне на резултатите му за тримесечието.

Акциите на Lockheed завършиха борсовата сесия в понеделник с ръст от 0,3%, след като Bloomberg съобщи за завършването на преговорите. Книжата на компанията поскъпват с 42% от началото на годината.

Последната сделка увеличава до около 978 броя на договорените за производство американски и съюзнически самолети от планирани най-малко 3100.

Производството на самолетите F-35 бе белязано от години на забавяне и проблеми с разходите. В дългосрочен план сумата за опериране и поддържане на флот от изтребители за период от над шест десетилетия нарасна до 1,196 трлн. долара, показват последните изчисления на Пентагона за оценка на разходите по водещи проекти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:13 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

25
rate up comment 0 rate down comment 0
bgMan
преди 3 години
Кой изтребител последно поколение има ресурс от 12 000 летателни часа на двигателя?Колко беше ресурса на двигателите на F-16 допреди модификацията Block 70?А колко е ресурса на двигателите на руските самолети - от 300 летателни часа на най-проблемните до максимум 1000 часа на най-добрите постижения на руските технологии.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 0 rate down comment 0
bgMan
преди 3 години
Всички които твърдят че F-16 Block 70 са стари самолети не са просто невежи. Те са руски *** и са много в час с нещата. Затова и повтарят едни и същи лъжи по опорките на троловете.Накратко - с оглед технологичните постижения на руснаците във военните разработки и финансовата криза в развития свят, САЩ направиха някои промени във военната си доктрина. Плод на тези промени са изцяло новите модификации F-15 X и F-16 Block 70. На базата на едни от най-успешните и доказали се модели се създават нови модификации с последно поколение авионика и нечувано досега ниски експлоатационни разходи и висок ресурс на планер, двигатели и авионика. Запазена е единствено аеродинамичната форма на планерите. Всичко друго е изцяло наново проектирано и създадено с цел - получаването на изключително модерен и съвременен самолет с най-ниските експлоатационни разходи в света. За мен тази тактика е нещо подобно на това, което навремето СССР успя да постигне със МИГ-21 БИС. F-15 X ще има възможност да лети с до 24 ракети накачени по него. Има ли някой друг изтребител днес, който да може да лети с окачени толкова на брой въоръжение по него?Да не говорим за радари, последно поколение авионика и изкуствен интелект... все неща, които не съществуваха доскоро.Така че мръснии, наглии, лъжливии ***... няма никакъв смисъл от лъжите, които приказвате за 60-70 годишни стари фърчила. F-16 Block 70 и F-15 X са модели по-нови и по-актуални във всяко едно отношение дори и от СУ-57 например. Виждам че се надявате българите да са толкова прости, колкото молдовците или гражданите на Якутия но няма да ви се получи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 1 rate down comment 3
Achtung
преди 4 години
Ф-16 летателния му час в USAF е 25 хиляди долара, при нас ще е доста повече, поради липсата в договора на стендове и обучение за ремонта на доста от системите и агрегатите, които ще се пращат в чужбина.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 2 rate down comment 1
Yanis83
преди 4 години
Допуснатите грешки са заради това,че пиша от тела докато дисковам,мани 200 бона за тоз американски кошник и пак си друса:))))) не трябваше да си продавам К-700....руската сила.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 4 rate down comment 0
Yanis83
преди 4 години
И за врачка не ставаш,не се занимавам със съборетина (имоти).Занимавам се земеделие творчески отворени,работници са ми молдованите,щото българите сме изчезващт вид. А ти, умна главо правиш ли разлика между: Цена за единична бройка и пакетна включваща наземното оборудване,обучение на пилоти,механици,въоръжение. Ясно е че от старият джоган миг-29 се изхранват много *** с експлоатационна цена 30хил.долара на един летателен час,плащан от нас данъкоплатците.Странно нали,защо долари? Братушките много ги тачат зелените банкноти.Айде със здраве ***!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 1 rate down comment 4
bozavino
преди 4 години
34 млрд. долара за 478 изтребителя бай модерни 5то поколение ф35..а *** купуват 30г стари ф16 на 10пъти по-висока цена :))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 8 rate down comment 2
Solar Power
преди 4 години
Ммм грешиш аз взех акции още на 230 долара пук нека са видими :ппп
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 21 rate down comment 20
Mavi Goz
преди 4 години
На вас - имотни брокерчета и прочее кърлежи, със сигурност ви е много и по ви приляга да работите нейде на строеж, щото на даскалите напр. хич не им е много социалното ниво, а изобщо образование, здравеопазвани и социална система, за които държавата има задължение да се грижи, може да са и под нивото и на Молдова. Разликата е, че Молдова никога няма да плати по $150 млн. за самолет от 1972 г. Още по-лошо - това няма да направи никой - нито в лошият запад, нито при гадните кравари...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 15 rate down comment 15
Yanis83
преди 4 години
Чета коментарите и си мисля,че дори това социално ниво на което сме ни е много.По ни приляга да сме на да кажем като......братска Молдова. На тях лошият запад и гадните кравари не са им господари:))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 25 rate down comment 19
Mavi Goz
преди 4 години
Btw, най-вероятно сме си платили и стойността на завода, който ше строят за тези изхвърлени от производство преди 12 години бракми. Па ше обучават пак работници да ги сглобяват, щот последните, дето са ги сглобявали, вече са в старчески хосписи... Това в САЩ струва кинти, не е като да печаташ долари... ;) :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още