IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пентагонът и Lockheed финализираха мащабната си сделка за производство на F-35

Очакванията са цялата сделка за самолетите за американската и други съюзнически армии да бъде оценена на около 34 млрд. долара за 478 изтребителя

08:42 | 29.10.19 г. 23
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Пентагонът обяви финалното си споразумение с компанията Lockheed Martin Corp. по най-големия сключван досега договор за производството на следващото поколение изтребители F-35.

Очакванията са цялата сделка за самолетите за американската и други съюзнически армии да бъде оценена на около 34 млрд. долара за 478 изтребителя. От представени в понеделник документи обаче засега се уточнява само за частична вноска от 7 млрд. долара, съобщава Bloomberg.

„Американското министерство на отбраната и Lockheed Martin постигнаха огромен напредък и сега имаме споразумение за производството и доставка на F-35“, заяви говорителят подполковник Майкъл Андрюс.

Сделката, за която повече подробности се очаква да бъдат дадени на пресконференция във вторник, увенчава години на преговори, чиято основна цел бе да се намали цената за производството на последното поколение изтребители. В същото време се гарантира стабилност на производството на най-големия източник на печалба за Lockheed Martin, коментира анализаторът на Bloomberg Intelligence Дъглас Ротакър.

Намаляването на производствените разходи ще разкрие възможност за нови международни продажби, смята Кен Посенрийди, главен финансов директор на производителя по време на представяне на резултатите му за тримесечието.

Акциите на Lockheed завършиха борсовата сесия в понеделник с ръст от 0,3%, след като Bloomberg съобщи за завършването на преговорите. Книжата на компанията поскъпват с 42% от началото на годината.

Последната сделка увеличава до около 978 броя на договорените за производство американски и съюзнически самолети от планирани най-малко 3100.

Производството на самолетите F-35 бе белязано от години на забавяне и проблеми с разходите. В дългосрочен план сумата за опериране и поддържане на флот от изтребители за период от над шест десетилетия нарасна до 1,196 трлн. долара, показват последните изчисления на Пентагона за оценка на разходите по водещи проекти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:13 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

5
rate up comment 23 rate down comment 8
Valentin13
преди 4 години
не мога да се включа, разбира се в хумористичния стил на преждепишещите, защото това смятам за един огромен технологичен пробив в световните технологии. винаги такива проекти водят до нови открития. поздравления на инженерите! ако пък наистина съществуват проблемите, описани от вовата, това е много добре. всеки проблем и конкуренция водят до още по-големи открития. така работи свободния свят, другарю Вова. а вие останахте да се конкурирате със себе си, даже и китайците взеха да ви преварват.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 12
Стоян Петров
преди 4 години
Подкрепям предложението на mihaelis, да съберем дарения за закупуването на поне един F-35 и предоставянето му за вярна служба на нашата родина - Република България.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 23 rate down comment 14
Стоян Петров
преди 4 години
Нещо за руските хипер-мипер-пипер безаналогови уникални оръжейни системи да ни светнеш? Домъчня ми вече!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 29 rate down comment 14
Бидонойл
преди 4 години
Мислех, че заслужилия мурзил АББА ще ни липсва, но виждам, дедо ти Вова реди опорките със същия ентусиазъм.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 20 rate down comment 28
дядя Вова
преди 4 години
2-*** германски инженери са уволнени от фирма за радари.И правят радар, който се помества на покрива на бус, който засича тия "невидимки" (руснаците го имат отдавна).На авиошоу в Германия Ф-35 не докарват, защото разбират за радара. На следващото авиошоу го скриват в конюшня до летището, Ф-35 идва и си го засичат както момченца...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още