IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Москва и Киев достигнаха до задънена улица в преговорите за транзит на руски газ

Зам.-председателят на ЕК Марош Шефчович изрази разочарованието си от липсата на напредък в разговорите

12:01 | 29.10.19 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Делегациите на Украйна, Русия и Европейската комисия (ЕК) обсъдиха условия за транзита на руски газ след изтичането на настоящия договор между Нафтогаз и Газпром на 1 януари 2020 г. по време на поредния кръг от тристранните преговори днес в Брюксел, съобщава украинската енергийна компания на своя сайт.

Русия и Украйна трябва да подходят с по-голямо чувство на неотложност към разговорите за транзит на природен газ за Европа, заяви от своя страна еврокомисарят за Енергийния съюз (ЕС) и заместник-председател на ЕК Марош Шефчович, след като последният кръг от преговори, провел се в Брюксел в понеделник, не успя да предостави някакъв съществен напредък. 

Въпреки че по-голямата част от доставките на руски газ за Европа минават през Украйна, съществуват редица пречки около усилията за постигане на нова сделка, в това число политическите спорове между Киев и Москва, проруските движения в Източна Украйна и съдебните спорове между руския доставчик на газ Газпром и украинската енергийна компания Нафтогаз.

„Моето послание днес и във всичките останали срещи остава същото - времето лети. И като се има предвид крайния срок, трябва да има ясно чувство за неотложност “, посочи Шефчович по време на пресконференция след срещата. „Разочарован съм от днешния резултат“, добави още той.

Настоящото споразумение за транзит на природен газ между Москва и Киев изтича на 31 декември.

Шефчович уточни, че е убеден във възможността преди края на декември да бъде сключен нов договор. Той добави, че участниците в преговорите единодушно са на мнение, че за прекъсване на доставките заради липсата на договореност не може да става и дума. Шефчович поясни, че се разглеждат възможности за взимането на временни решения след изтичането на действащия договор на 1 януари догодина, ако дотогава няма ново споразумение.

Заместник-председателят на ЕК отново е предложил новият договор да се основава на европейските правила в областта на енергетиката, както и да бъде сключен за срок от десет години. Руската страна не е била в състояние да потвърди съгласието си с този подход и е предложила след петата година цените за преноса на руски газ през Украйна да бъдат преразгледани.

„Оставаме в готовност да посредничим, но времето лети“, посочи Шефчович. По думите му ако има политическа воля, изход ще се намери. „Напълно съм уверен, че може да бъде постигнато взаимноизгодно решение“, добави той.

Шефчович допълни, че през ноември е предложил нова среща с преговорните страни.

В същото време генералният директор на украинската Нафтогаз Андрей Коболев посочи, че страната му споделя същото мнение като това на ЕС и Шефчович.

Нафтогаз все още не е получила официално предложение от Русия относно уреждането на транзита на газ, но в същото време се противопоставя на сделката, предложена от руската страна, определяйки я като „невъзможна и непрагматична“.

От друга страна, по данни на ТАСС, изпълнителният директор на Нафтогаз Юрий Витренко заяви, че подготвя съдебно дело срещу Газпром.

Витренко сподели във Facebook, че не си е губил времето по време на преговорите между Киев и Москва, ангажирайки се с подготовката на дело срещу руския газов гигант в нов арбитражен процес.

Още на 18 октомври ръководителят на украинското дружество заяви, че Нафтогаз възнамерява да поиска обезщетение от 11 млрд. долара от Газпром при евентуално прекратяване на транзита на газ и ще изпрати съответния иск на руската компания на 1 ноември.

Делегатите от украинската страна също поканиха представителите на Газпром да участват в публични изслушвания, организирани от украинския енергиен регулатор, за да обсъдят и споделят своето мнение относно новата методология за определяне на тарифи. Той се основава на кода на тарифната мрежа на ЕС и се очаква да влезе в сила за следващия 5-годишен периода.

Очаква се следващата тристранна среща да се проведе през ноември.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:54 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 0
abdul
преди 4 години
..."трябва да подходят с по-голямо чувство на неотложност" ... към северн поток май.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 3
Mavi Goz
преди 4 години
Арее, да се радва Шефчович, че може Европа да остане без руски газ - нали за това се борят сички? Екстра ше стане - една зима без руски газ за проба и подреждане на приоритетите на европейския интерес... Щото киевските нацидебили ЕС си ги отгледа и си ги издържа, щот са му по-важни от връзките с Русия. Щото едно е да не харесваш руснаците и да не искаш да им плащаш за газ, друго е прагматично и умно да търсиш нови източници на газ, а трето е да саботираш и умишлено да пречиш на Газпром и да останеш без руски газ... И тогава сичко добива друг шейп и други стойности...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още