IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Обединението на Германия даде на Европа стратегическа цел

30 години по-късно европейците се нуждаят от това, за да бъдат нещо повече от придатък към Евразия, оформена от Китай и Русия.

08:20 | 08.11.19 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: gettyimages</em></p>

Снимка: gettyimages

Вечерта на 9 ноември 1989 г. берлинчани от изток се втурнаха през стената, която ги разделяше от западногерманците в продължение на 28 години. В рамките на една година двете Германии се обединиха, а студената война в Европа приключи мирно. Тридесет години по-късно САЩ и останалият свят могат да извлекат полезни поуки от дипломацията през 1989–90 г., пише за Financial Times Робърт Зелик, бивш водещ преговаряш за САЩ в процеса „две плюс четири” и бивш президент на Световната банка.

Германският народ бе двигател на тези исторически събития, а западногерманските лидери направляваха обединението майсторски. Президентът на САЩ Джордж Буш-старши и държавният секретар Джеймс Бейкър организираха подкрепяща международна политика, като работеха със съветската, британската, френската, полската, европейската и натовската общност.

Американската дипломация от тази епоха въплъщава както исторически, така и стратегически перспективи. Учените се фокусираха върху случилото се с Русия след падането на Съветския съюз, но американският приоритет беше Германия. От 1600 г. до 1871 г. „германският въпрос“ се отнася до опасностите от многобройните малки германски държави в центъра на Европа, манипулирани от външни империи. След обединението на Германия през 1871 г. въпросът се променя драматично, след като Европа се справя с мощна германска държава в сърцето й. Светът води две кървави войни през 20-ти век срещу Германия, а след това през 40-те години на Студената война две враждебни германски държави се изправиха една срещу друга на фронтовата линия на разделена Европа.

След 1947 г. САЩ подкрепят възхода на западногерманската демокрация и нейното икономическо възстановяване в рамките на европейската интеграция и трансатлантическата сигурност. През 1989 г. Буш и Бейкър подчертават, че САЩ ще удържат на обещанието си да съдействат за демократичното обединение. Но те също така успокоиха разтревожените съседи на Германия на изток и на запад, като същевременно се застъпиха за обединението й пред НАТО и това, което впоследствие се превърна в ЕС.

САЩ също така искаха да избегнат „Версайска победа“ - договор, който подобно на този след Първата световна война да посади семената на собственото си унищожение.

В полза на Германия САЩ се противопоставиха на дискриминацията, относно което бъдещите поколения могат да негодуват. За Съветския съюз Америка предложи разумна сигурност, граници, икономически ползи и политически статут. Бейкър създаде процеса "два плюс четири", при който двете Германии и четирите големи победителки от Втората световна война договориха окончателно споразумение и водеха допълнителни преговори за конвенционалните сили, НАТО, Комисията за сигурност и сътрудничество в Европа и оръжията за масово унищожение.

Последна актуализация: 07:04 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 9 rate down comment 3
Mavi Goz
преди 4 години
Хехе... Тази статия прилича на дъвка, която двегодишно дете лакомо е захапало, но не са му е харесали вкуса и усещането и е изплюло - огромен, съдбоносно-сериозен и многопланов исторически момент от световно значение, чиято фактология се е оказал не по интелектуалните и професионални възможности на желаещите да го подъвчат и те само са го олигавили и изплюли на тротоара... :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още