IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Намаляващите лихви върнаха ипотечния пазар в САЩ на нивото отпреди кризата

Между юли и септември банките са отпуснали жилищни заеми на обща стойност 700 млрд. долара

17:05 | 29.10.19 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Ипотечният пазар в САЩ се нажежи през лятото, като отбеляза най-доброто си тримесечие от финансовата криза насам, съобщава Wall Street Journal.

Банките отвъд океана са отпуснали жилищни кредити на стойност 700 млрд. долара между юли и септември, което е най-високото равнище през последните 14 години, сочат данни на компанията за анализи на индустрията Inside Mortgage Finance. Отпуснатите ипотечни кредити за цялата година са напът да достигнат най-високото ни ниво от 2006 г. насам, когато последният бум на жилищния пазар беше в разгара си.

Намаляващите лихвени проценти накараха собствениците на жилища в САЩ да рефинансират ипотечните си кредити, за да спестят от месечните вноски. Рефинансиранията създадоха доста работа на ипотечните банки, въпреки че продажбите на жилища все още не са постигнали възстановяването, което очакваха икономистите.

През последните три месеца те са нараснали на годишна основа, сочат данни на Националната асоциация на брокерите на недвижими имоти (NAR), слагайки край на продължилото повече от една година забавяне. През септември обаче продажбите са намалели с около 2% спрямо август, което показва, че пазарът не успява да задържи инерцията си.

Често спадът на лихвите по ипотечните кредити стимулира покупките на жилища по-късно в сравнение с рефинансиранията. Това може да означава още няколко месеца на подобряване на продажбите, тъй като купувачите, които се завръщат на пазара благодарение на по-ниските лихви, продължават да финализират покупките си.

През юли и август дейността по рефинансиранията е скочила със 75 на сто спрямо същия период на миналата година, сочат данни на компанията Black Knight. Рекордните 11,7 млн. души са спестили най-малко 0,75 процентни пункта от лихвите по ипотечните си кредити чрез рефинансиране в началото на септември, допълва компанията.

Ръководството на най-голямата ипотечна банка в САЩ, Wells Fargo, съобщи този месец, че общата сума на ипотечните кредити, които е отпуснала през последното тримесечие е била с 5 млрд. долара повече спрямо предходните три месеца, като делът на рефинансиранията се е увеличил. Банката очаква четвъртото тримесечие да бъде приблизително на равнището на третото.

Скокът в месеците между юли и септември е добре дошъл за индустрията, която само няколко месеца преди това трудно генерираше средства. Независими небанкови кредитори сега съставляват около половината от жилищните заеми и те не разполагат с толкова капитал като банките, за да ги предпазва по време на криза.

Лари Райдаут, президент на базираната в Бостън компания Gibson Sotheby’s International Realty,смята, че лихвите не са дали толкова силен тласък на покупките на жилища, колкото е очаквал, защото младите купувачи са се научили да възприемат ниските лихви за даденост.

„Ние ги смятаме за изключително привлекателни. Но представителите на поколението Y виждат подобни ставки от много години“, отбелязва Райдаут.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:41 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 13 rate down comment 0
Yanis83
преди 4 години
По скоро хората забравят,погледни ги така наречените кредитополучателите.Лесно манипулируеми като магарета с морков. Та те повечето дори не знаят реалната цена на тегленият ипотечен кредит. Елементарното им мислене стига до там,че виж разбираш ли, 4-5% лихва е много изгодно. *** му наливай в празната кратуна,че това което купува е здраво "надуто",колко изненадващи таксички,застраховчици ще плаща на тази голяма главница!Колко години трябва да внимава,да не стъпи накриво!Но това което пиша са глупости нали? Както ви казват в рекламата "Сега е момента,тегли" Тегли пък....пердетата в розово....на слончета....както си решиш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 0
Petar2015
преди 4 години
Значи историята се повтаря. Десет години след ипотечната криза, банките забравиха научените уроци и ситуацията сега отново е както през 2008...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още