IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кой има нужда от търговските войни освен Доналд Тръмп?

Тенденцията към търговски войни, установяването на търговски бариери и цялостната атмосфера на несигурност са основните причини за очакваната рецесия, смята Бернд Ланге

19:09 | 29.10.19 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Всяко едностранно действие вреди на световната верига за създаване на стойност, към която са свързани 70% от глобалната търговия и никой друг освен американският президент Доналд Тръмп не намира плюсове от продължаващите търговски войни, смята председателят на търговската комисия в Европейския парламент (ЕП) Бернд Ланге в интервю за Euractiv.

Според него Великобритания, а не Европейският съюз (ЕС) е изправена пред трудни преговори за замяна на всички търговски споразумения с блока след Brexit, тъй като Австралия и Япония също разглеждат възможността за бизнес с единния европейски пазар, а не с островната страна, която е разтърсвана от хаоса на Brexit. 

Ланге смята, че причините за очакваната предстояща рецесия са глобалната тенденция към търговски войни, установяването на търговски бариери и цялостната атмосфера на несигурност. Тези фактори пречат на инвестициите и на прогнозирането на бъдещето.

„Поради тази причина трябва да се стремим да установим върховенството на закона в световната търговия, да намалил въпросните бариери, които вредят на глобалното развитие“, подчертава полският евродепутат.

По негово мнение американските мита, наложени от Вашингтон върху европейски стоки заради субсидиите към Airbus, са напълно легитимни

„Но митата върху стоманата не бяха“, подчертава Ланге.

Според поляка подобна ескалация по отношение на митата няма особен смисъл.

„Трябва да преговаряме и да намерим решение относно субсидиите в авиационния сектор“, подчертава Ланге.

По негово мнение едностранните политически решения, обвързани с икономиката, вредят на бизнеса и това може да се види при цените на вносните продукти в САЩ, което в крайна сметка води до увеличаване на разходите на потребителите.

„Да се вярва, че митата ще накарат инвеститорите да се завърнат в САЩ, е илюзия. Освен Тръмп никой няма полза от тези търговски войни“, споделя още Ланге.

Той смята, че митата, наложени от администрацията на Тръмп относно Airbus, засягат и страни, които нямат нищо общо с производството на компанията, зад която стоят Франция, Германия, Великобритания и Испания.

„Тръмп наистина е съсредоточил митата върху конкретни страни, както и върху такива, които не участват в производството на Airbus. Изглежда, че намерението на президента на САЩ е да раздели ЕС - нещо, което искаме да избегнем“, подчертава Ланге.

Относно Великобритания председателят на търговската комисия в ЕП посочи, че един твърд Brexit би оказал негативно влияние върху много компании и техните доставчици.

„В автомобилния сектор 60% от доставчиците във Великобритания вече са заместени от такива, намиращи се в континентална Европа. Brexit означава хаос за много хора, работещи в рамките на британската индустрия“, споделя още Ланге.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:32 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

6
rate up comment 4 rate down comment 0
deaf
преди 4 години
Протекционизмът е много полезен,но само ако знаеш точно кога да го въведеш и точно кога да се откажеш от него.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 0
Mit1
преди 4 години
В автомобилния сектор 60% от доставчиците във Великобритания вече са заместени от такива, намиращи се в континентална Европа. Brexit означава хаос за много хора, работещи в рамките на британската индустрия, споделя още Ланге.Не мога да проумея как от Брезит насам 60% от доставчиците в автомобилния от Великобритания са прехвърлили в ЕС и имаме само някакви малки ръстове в Европа, а във Великобритания също има някакъв малък ръст на БВП.Това, като си има в предвид, че още много бизнеси и институции се изместиха от острова в кониненталната част на Европа!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 0
khao
преди 4 години
Протекционизмът е основно и доказало се във времето оръжие за защита и развитие на една национална икономика---и светъл пример за това са държавите от Южна америка, едни от най развитите са, да знаеш ! Говориш глупости, но понеже си невеж и неук не ти прави впечатление!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 7
Императорът
преди 4 години
И въобще - какъв е тоя чиновнишки полуграмотен ***, че да се осмелява да критикува и поучава великият човек? Създал ли е той поне едно работно място, поне една кучешка колиба сковал ли е? Защо си нямаме един Доналд в Европа !!! Най-малкото защото от 7 най-най-високи сгради на континента, пет са в Москва, а най-високата - в Петербург.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 6
Императорът
преди 4 години
Протекционизмът е основно и доказало се във времето оръжие за защита и развитие на една национална икономика - и ако тоя ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ТЪРГОВСКА КОМИСИЯ на ЕП не осъзнава това, да върви да се застреля най-добре. Как иначе развита икономика като САЩ - с високи заплати на работниците (работещи по 8, а не по 12 часа на ден) и немалки други разходи, ще се защити от китайският дъмпинг? Другият начин е рязко орязване на разходи - основно намаляване на работещите, орязване на правата и дохода им... европейци и американци ще се съгласят ли да бачкат като китайците и индийците - и за техните доходи? Представете си какво шефче на търговията има ЕС - щом не проумява такава проста истина... Европа е обречена !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 4
Mohave __
преди 4 години
То вече не остана някой дето да няма нужда от една тежка икономическа криза , особено тези на територията с ниски или отрицателни лихви . Та , целият свят се нуждае спешно от политиката на Тръмп без да го съзнава .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още