IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МАЕ: Въглищата са основният фактор в електрификацията на Югоизточна Азия

Проучванията показват, че енергийното потребление в региона расте два пъти по-бързо в сравнение със средния темп за света

11:40 | 30.10.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Югоизточна Азия се очаква да се превърне в основен двигател на световните енергийни тенденции през следващите 20 години, тъй като потреблението ѝ на енергия нараства два пъти по-бързо в сравнение със средния темп за света, което отразява икономическия растеж на региона, но и в същото време увеличава предизвикателствата пред местните политици, сочи нов доклад на Международната агенция за енергия (МАЕ). 

Докладът Southeast Asia Energy Outlook 2019 намира окуражаващи индикации в много области, но също така поставя и отбелязва и някои предупредителни знаци по отношение на сигурността и устойчивостта на енергийните системи. Докладът, който част от мащабния преглед World Energy Outlook на МАЕ, беше публикуван заедно с две други изследвания, фокусирани върху региона на Югоизточна Азия: The Future of Cooling in Southeast Asia и ASEAN Renewable Energy Integration Analysis

Съдържанието на докладите отразява приоритетите на енергийните лидери в Югоизточна Азия. През 2018 г. министрите на енергетиката от Асоциацията на страните от Югоизточна Азия (АСЕАН) призоваха за „по-силни институционални връзки“ между АСЕАН и МАЕ и поискаха помощта на агенцията в няколко специфични области, включително регионалната търговия с електроенергия, интеграцията на възобновяемите енергийни източници (ВЕИ), ефективността на охлаждане и инвестициите. Всички тези теми са разгледани подробно в новите доклади.

азия1 азия1

Кейсуке Садамори, директор на МАЕ за енергийните пазари и сигурността, представи доклада по-рано днес по време на третия форум Сингапур-МАЕ, част от Международната енергийна седмица в Сингапур.

Southeast Asia Energy Outlook 2019 и двата придружаващи доклада са демонстрация на все по-задълбочаващите се връзки на МАЕ със страните членки на АСЕАН. Агенцията развива широкомащабни работни програми с държавите от целия регион, и по-специално с Индонезия, Тайланд и Сингапур.

Според главният изпълнителен директор на МАЕ Фатих Бирол Югоизточна Азия се очаква да окаже сериозно влияние през следващите две десетилетия върху глобалната енергетика, увеличавайки глобалното търсене на енергия с процент, който в количествено отношение е еквивалентен на цялото енергийна мрежа на Япония в момента.

„Този бърз растеж подчертава значението на енергийната политика на страните от Югоизточна Азия както за техните граждани, така и за света“, сподели Бирол.

азия азия

Според Southeast Asia Energy Outlook 2019 регионът е на път да постигне универсален достъп до електричество до 2030 г. Милиони хора в Югоизточна Азия са получили достъп до електричество от 2000 г. насам, но около 45 милиона жители на страните от региона все още остават без електроенергия. Междувременно нарастващото търсене на гориво изпреварва производството в региона, което означава, че Югоизточна Азия е на път да се превърне в голям нетен вносител на изкопаеми горива - най-вече на петрол - с годишен дефицит при търговията с енергия, който ще се увеличи до над 300 млрд. долара до 2040 г. при днешните политики.

От 2000 г. увеличението на общото потребление на енергия в Югоизточна Азия до 80% до голяма степен е посрещнато от удвояване на използването на изкопаеми горива. Петролът има основен дял за регионалния енергиен микс, а въглищата – които се използват най-вече за производството на електроенергия - са най-бързо развиващият се ресурс. Това подкрепя развитието и индустриалния растеж на региона, но също така увеличава степента на замърсяване на въздуха - основен риск за общественото здраве.

Инвестициите във ВЕИ започват да се набират скорост - очаква се възобновяемият капацитет да нарасне с повече от една трета през следващите пет години, воден от соларната и водната енергия. Въпреки това, без допълнителни промени в политическите намерения, ВЕИ биха могли да достигнат едва до около една трета от увеличението на търсенето на електроенергия до 2040 г., според новата перспектива.

азия3 азия3

Въз основа на днешните политики, общото търсене на енергия в Югоизточна Азия се очаква да нарасне с 60% между 2019 г. и 2040 г. Всички горива и технологии играят роля за постигане на прогнозираното увеличение: търсенето на петрол ще надхвърли 9 млн. барела на ден до 2040 г., което е ръст от регистрираните днес 6,5 млн. барела на ден. В същото време търсенето на въглища постоянно ще нараства.

Ако регионът продължи по този път, последствията биха били тревожни, посочват от МАЕ. Продължава да се увеличава броя на случаите на преждевременна смърт, вследствие на замърсяването на въздуха, като се очаква този показател да нарасне до над 650 000 души до 2040 г.

Предвижданият ръст на потреблението на изкопаеми горива ще доведе до увеличаване на емисиите на въглероден диоксид с две трети, достигайки стойности от почти 2,4 млрд. тона през 2040 г.

Пренасочването на региона към по-здравословен и устойчив път ще изисква съгласувани действия във всички части на енергийния сектор, водени от значително увеличение на инвестициите, което включва значително по-голямо финансиране от частния сектор. Четирите основни стълба на тази промяна са според МАЕ са: увеличаване на мащаба на въвеждане на ВЕИ, което може да бъде подпомогнато чрез по-голямо интегриране на регионалните енергийни системи; поставяне на основен акцент върху подобряването на енергийната ефективност, особено в бързо развиващи се сектори, като охлаждането и автомобилния транспорт; постепенно премахване на субсидиите за потребление на изкопаеми горива, за да се стимулира по-устойчивото потребление на енергия и инвестициите в тази сфера; свиване на емисиите от неефективните въглищни централи, както и стимулиране на улавянето, използването и съхранението на въглерод.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:38 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още