IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ признаха арменския геноцид в Турция

Вотът в Камарата на представителите на САЩ подкрепи твърдението за геноцид с 405 гласа „за“ и само 11 „против“

13:36 | 30.10.19 г. 36
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Мемориалът в Ереван, издигнат в името на загиналите арменци в годините на геноцид от началото на 20 век. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Мемориалът в Ереван, издигнат в името на загиналите арменци в годините на геноцид от началото на 20 век. Снимка: Ройтерс

Камарата на представителите на САЩ предприе историческата стъпка като прие  резолюция, с която признава арменския геноцид. Преди това Вашингтон уважаваше позицията на Турция, че не е било извършвано етническо прочистване срещу арменците в периода 1915-1923 г., съобщава Euractiv.

Вотът призна извършването на геноцид с 405 гласа „за“ и само 11 „против“. 

Камарата също почти единодушно одобри и законопроект за налагане на санкции срещу Турция за военната ѝ кампания в Северна Сирия. Също така бяха приети мерки срещу закупуването от Анкара на руски противоракетни системи С-400.

Двете мерки подлежат на гласуване в Сената.

САЩ подготвят и санкции срещу турския президент Реджеп Ердоган, като проектозаконът изисква Конгресът да се запознае с информацията за активите на семейството на Ердоган за по-нататъшно обсъждане.

Турция приема, че много арменци, живеещи в Османската империя, са били убити в сблъсъци с османските сили през Първата световна война, но оспорва цифрите и отрича, че убийствата са били систематично организирани и представляват геноцид.

Анкара разглежда чуждата намеса в този въпрос като заплаха за суверенитета на Турция.

Арменският премиер Никол Пашинян и министърът на външните работи Зохраб Мнацаканян приветстваха решението на Камарата на представителите на САЩ да признае геноцида.

От своя страна Турция осъди и двете резолюции, заявявайки, че резолюцията за геноцида „е лишена от каквато и да било историческа или правна обосновка“ като добави, че „като безсмислена политическа стъпка, единствените й адресати са арменското лоби и антитурските групи“.

От турското външно министерство заявиха, че мярката за санкции, която е насочена към висшите служители и турските въоръжени сили, е "несъвместима с духа на НАТО" и противоречи на споразумението за прекратяване на огъня за Северна Сирия, постигнато с администрацията на Тръмп на 17 октомври.

Турция разглежда кюрдите в Северна Сирия като заплаха за сигурността ѝ. Много членове на Конгреса разкритикуваха остро нападението срещу кюрдските войски, които доскоро воюваха заедно с американските сили срещу силите на Ислямска държава.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:59 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

35
rate up comment 3 rate down comment 1
khao
преди 4 години
хаха, а от настоящето знем че си тъъпо парче и продажник !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
34
rate up comment 13 rate down comment 9
Mavi Goz
преди 4 години
Дъщеря ти в Австралия .... синът ти в Папуа Нова Гвинея... другата ти дъщеря в Лапландия... За внуци нема ли да посмучеш чурката...? Или пак си се напил и си бръкнал в контакта? Или просто си биологичен брак - физически и ментален... :lo:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
33
rate up comment 9 rate down comment 9
tisia
преди 4 години
...така като чета вече взех да се тревожа за здравето ти . Абе питам се аз, в Австралия русофоби не се ли търсят? ....сигурно ще плащат и като на запръдняк, така де повече.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
32
rate up comment 5 rate down comment 8
Стоян Петров
преди 4 години
Твойта челяд и да я има, винаги ще са са обслужващ персонал в USA. Моята дъщеря в Австралия ми сподели, че няма нужда да работи защото дивидентите и достатъчни. Но какво ги засяга нормалните хора кой колко пари брой нощем, Му.нчо?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31
rate up comment 13 rate down comment 7
Mavi Goz
преди 4 години
Бе ти мойта челяд не я мисли - деца, внуци - това с геювщина не става, ефенди... Става с качествен инструмент и висока квалификация. Я ти по-харно сподели за твоята челяд, че там май си нил, зиро, йок... май мачката на сюнетчията ти е рупнала и мантрафулките и сега само с халостни плюваш - май тейко ти за евнух те е експонирал при ходжата, ама времената се смениха, нема търсене на такива услуги и си се преквалифицирал на обикновен анонимен мрежов перас с мераци да заработва с двуизмерна русофобия, ама за сега само с мерак и с нефелна чурка си стоиш... :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 5 rate down comment 6
Стоян Петров
преди 4 години
Аве ***, ти не вийш ли, че се стоенчовия руча? Ти знаеш ли как англо-саксите обръщат кожата на челядта му? Сега се канят и на внуците му. Записали ги на курс "Открий гея в себе си!" Щели да сдават екзамен с изпит по практика. Хихихихи. Сигурно и ти си горд гей-дядо или гей-татко като него. Да сте живи и здрави!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 16 rate down comment 6
Mavi Goz
преди 4 години
Хахаха.... Твойта кожа, ага, огдавна я е изрупала мачката на сюнетчията... :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 7 rate down comment 9
Стоян Петров
преди 4 години
Естествено че ми го вади от кожата. .....Как разбра??? И другите ли знаят???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 17 rate down comment 3
ДХДО
преди 4 години
Иначе, темата беше за арменския геноцид, който некои супердемократи не еб аха да признаят вече един век и сега изведнъж се сетиха... ===Ами аз до колкото съм запознат с практиката в развития и демократичен свят, декларация за гeноцид се приема :А) по усмотрение на декларатора когато е налице целенасоченото и масово избиване на представители на определен етнос, националност, религиозна или расова група, както и Б) задължително когато е изпълнено А) и е подписана сделка за закупуване на С-400, от страна на извършителите на масовите убийства.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 12 rate down comment 7
Стоян Петров
преди 4 години
***, стига с тези копи пейст материали. Знаеш ли какво си ти за руснаците? Ето ти еди копи пейст :" А что такое болгария ? Грязь из под ногтей". Ти си кал изпод ноктите. Така се отнасят с блюдолизците като теб. ПС Сфинкттера ти е наистина приятно хлабав.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още