IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Безработицата в Германия нарасна повече от очакваното

В същото време, фабриките призовават правителството да се намеси с фискални стимули

16:44 | 30.10.19 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Ройтерс</p>

Снимка: Ройтерс

Германската безработица възобнови своя възход, а фабриките призовават правителството да се намеси с фискални стимули, съобщава Bloomberg.

Броят на безработните се е повишил с 6000 души през октомври, в сравнение с прогнозите за увеличение от 3000 души. Нивото на безработица се задържа на 5%, което е близо до рекордно ниски показатели. По рано този месец пазарно проучване показа, че производството продължава да спада и заетостта в индустрията се понижава с най-бързи темпове от почти 10 години.

Германската икономика най-вероятно е в рецесия - актуални данни се очакват на 14 ноември. В същото време правителството е подложено на натиск от страна на Международния валутен фонд и Европейската централна банка, да увеличи публичните си разходи. Германия на най-голямата икономика в еврозоната и това прави стабилността в страната жизненоважна за здравето на валутния блок.

Производителите са засегнати от несигурността по отношение на глобалния търговски протекционизъм, а автомобилният сектор в страната се бори с прехода към електрическите превозни средства.

Въпреки че, вътрешното потребление се задържа на сравнително стабилно ниво, сега се появяват притеснения е, че заради нарастващата безработица забавянето ще се разпространи в сектора на услугите.

Агенцията по труда отчита ръста на безработица през октомври на база на увеличения брой на молбите за обезщетение за безработица на фона на отслабващата инерция на икономиката.

Администрацията на канцлера Ангела Меркел досега настояваше, че няма причина да се отклонява от балансирания си бюджет. Тази позиция бе подкрепена и от управителя на Бундесбанк Йенс Вайдман. Въпреки това вече се забелязват признаци, че някои членове на политическия елит започват да преразглеждат позицията си.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:00 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 6
khao
преди 4 години
който те храни и теб ...или ще са социалните или ще са тираджиите !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 3
ing5rov
преди 4 години
и таз добра ... ми кой ше храни "добре дошлите " бежанци бе , Ангела ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още