IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Facebook се е съгласила да плати символична сума по случая с Cambridge Analytica

Огромният скандал за опазването на лични данни завършва без сериозни последствия

21:00 | 30.10.19 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Facebook се е съгласила да плати глоба от 500 хил. паунда (644 хил. долара), за да сложи край на британското разследване за опазване на данните в зората на скандала с Cambridge Analytica, пише Bloomberg.

Американският технологичен гигант се е отказал от обжалването на глобата, която получи миналата година, с което случаят беше приключен без признаване на вина, обявиха от офиса на британския комисар по информацията (ICO).

„Щастливи сме да чуем, че Facebook е предприел и ще продължава да предприема важни стъпки, за да отговори на фундаменталните принципи за защита на данните“, коментира Джеймс Дипъл-Джонстоун, заместник-комисар в ICO. “С този силен ангажимент за опазване на личната информация и неприкосновеността на личния живот на хората очакваме Facebook да може да продължи напред и да се учи от събитията в този случай“.

Разкритията от миналата година, че данни, принадлежащи на милиони потребители на Facebook и на техни приятели, може да е била използвана неправомерно, предизвика остри критики и недоволство от страна на инвеститори и регулатори.

ICO поведе европейските разследвания на това какъв обем от данни, повечето от които на американски и британски граждани, са попаднали в ръцете на Cambridge Analytica – консултантската фирма, която работи по предизборната кампания на Доналд Тръмп.

От Facebook коментираха, че потребителската информация и опазването на неприкосновеността ѝ е „главен приоритет“ на социалната мрежа и тя „продължава да създава нови възможности за контрол, така че да помогне на хората да защитават и управляват информацията си“.

 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:38 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Социални мрежи виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
Mit1
преди 4 години
Фолксваген нарушава правила и бива глобен 33 млрд. долара до тук. Очакват се още глоби от различни държави, тъй като текат още дела. Фейсбук нарушава правила и бива глобен 5 млрд. долара (от Америка) и още няколко милиона от Европа. Годишната печалба на Фолксваген е доста по-малка от тази на Фейсбук.Къде е справедливостта тук?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още