IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Американската икономика нарасна повече от очакваното през третото тримесечие

БВП на САЩ е нараснал с 1,9% на годишна основа

16:55 | 30.10.19 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Американските потребители помогнаха на икономиката на САЩ да се разшири повече от очакваното през третото тримесечие, съобщава Bloomberg. Това успокоява притесненията за по-широко разпространение на забавянето заради отслабване на бизнес инвестициите и несигурността на външните пазари.

БВП на САЩ нараства с 1,9% на годишна база, което е над консенсусната прогноза за повишение с 1,6%. По-доброто представяне се дължи главно на силните потребителски разходи, които представляват и по-голямата част от икономиката. Потребителските разходи са се увеличили с 2,9% при очаквания за скок с 2,6%, пише Bloomberg TV Bulgaria.

Данните излизат броени часове преди Федералният резерв да направи вероятно третото си за тази година понижение на лихвите. Признаците за стабилизиране са добре дошли за президента Доналд Тръмп, въпреки че търговската война с Китай и забавянето на растежа в световен мащаб оказват натиск върху икономиката.

Международният валутен фонд наскоро намали прогнозата си за растежа в световен мащаб тази година до 3% - най-ниското ниво от финансовата криза. Данните за търговията със стоки от САЩ тази седмица показаха, че износът и вносът са спаднали през септември до най-ниските си нива от повече от година.

От друга страна, производството, което представлява 11% от икономиката, отслабна още повече, като важен показател за сектора достигна 10-годишно дъно.

Междувременно стана ясно, че американските работодатели са добавили 125 хил. работни места през октомври спрямо ревизираните в посока надолу 93 хил. през септември. Данните подчертават как пазарът на труда продължава да расте със стабилни, но умерени темпове.

Още новини четете на сайта на Bloomberg TV Bulgaria. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:21 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 0
Hahoto
преди 4 години
Американската икономика нарасна повече от очакваното през третото тримесечиеИ друга заглавие от сайта от днес: "Проучване: Икономиката на САЩ се забавя допълнително през третото тримесечие" :)) Чакаме трета с някакъв консенсус по темата!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още