IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фед сви основните лихви, но намекна за предстояща пауза в цикъла от облекчения*

Централната банка на САЩ намали своята лихва по депозитите с 25 базисни пункта до целевия диапазон 1,5-1,75%

20:02 | 30.10.19 г. 1
<p>
	Гуверньорът на Федералния резерв на САЩ Джером Пауъл. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Гуверньорът на Федералния резерв на САЩ Джером Пауъл. Снимка: Ройтерс

Федералният резерв на САЩ очаквано сви основните лихви с 25 базисни пункта по време на своето двудневно заседание, приключило в 20 ч българско време, съобщава CNBC. По този начин централните банкери оправдаха очакванията на анализаторите за трето поредно понижение на основните лихвени проценти за тази година.

По време на гласуването на представителите на Комитета по отворените пазари беше взето решение за понижаване на лихвата по депозитите с 25 базисни пункта до целевия диапазон 1,5-1,75%.

От Фед посочиха, че е много вероятно да настъпи пауза по отношение на мерките за парично облекчаване, което означава поне временно прекратяване на понижението на лихвените проценти.

Очаква се управителят на централната банка Джером Пауъл да коментира решението на Фед по време на пресконференция в 20:30 ч българско време.

В дните преди т. нар. „период на затъмнение“ на Федералния резерв - в който служителите мълчат за около две седмици преди срещата на централната банка - заместник-председателят Ричард Кларида подготви почвата за пауза от страна на Фед по отношение цикъла на облекчаване. "Паричната политика не е предварително зададен курс и комисията ще я определя от заседание на заседание", каза той. 

Президентът на нюйоркския клон на Фед Джон Уилямс повтори този коментар по-рано този месец, както направи и председателят Джей Пауъл на реч в Денвър, Колорадо само преди няколко седмици и също по време на пресконференцията си след решението от септември.

Въпреки че решенията на Фед относно паричната политика може да не се определят по предварително определен път, при последните срещи централната банка се изправи пред повишени очаквания от инвеститорите за това колко монетарно приспособяване е необходимо, за да се предотврати икономическото забавяне и по думите на Пауъл „да се поддържа експанзията“.

„До известна степен пазарът продължава да притиска Фед в ъгъла“, коментира Лиз Ан Сондърс, главен инвестиционен стратег в Charles Schwab. „Те винаги правят това, което пазарът до голяма степен очаква“.

По-рано този месец Фед инжектира 99,9 милиарда долара временна ликвидна подкрепа и 7,5 милиарда долара постоянни резерви на финансовите пазари. Бързоликвидните средства бяха получени след сключване на договори за овърнайт репо сделки на стойност 64,9 милиарда долара с надеждни банки и с репо операция на стойност 35 милиарда долара с продължителност до 5 ноември.

Закупуването на държавни облигации от страна на Фед, предназначено да увеличи размера на баланса му от близо 4 трилиона долара, привлече интереса на банките, които се стремяха да продадат на централната банка 41,472 милиарда долара краткосрочен държавен дълг.

Интервенцията беше част от усилията да се намали волатилността на краткосрочните лихвени проценти на пазарите с временни и постоянни инжекции на ликвидност.

*Информацията е актуализирана в 20:11 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:23 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Иван Митев
преди 4 години
Федералният резерв е с неправилен основен начин за емитиране на американския долар. Банковата грешка създава щети и кризи в САЩ.Вариантите са:1. При запазване на неправилния основен начин за емитиране на американския долар е с нарастващи щети в САЩ.Правителството на САЩ взима заеми за да плаща щети от грешката на Федералния резерв.Федералният резерв чрез занижена основна лихва отлагат началото на локални и национална кризи. Тази политика се съчетава с въвеждане на отрицателни лихвени равнища. Тези подходи подсигуряват възникване на бъдещи завишени щети.САЩ са жертва на грешката на Федералния резерв. Има лица с илюзия, че щетите от неправилността на централната банка няма да са и за тях.2. Устойчивият просперитет на държава е възможен, когато централната банка прилага правилен основен начин за емитиране на пари.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още