IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дания даде зелена светлина на строежа на "Северен поток 2"

Строителните дейности ще трябва да изчакат още месец, тъй като датското законодателство дава възможност на страните да подават жалба до четири седмици след решението

22:40 | 30.10.19 г. 30
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Дания даде зелена светлина за изграждането на участъка на газопровода "Северен поток 2" през нейна територия в сряда (30 октомври), с което беше премахнато последното голямо препятствие пред реализирането на руския газов проект, съобщава Euractiv.

Разрешението на Дания беше последното необходимо за завършването на строежа на 1230-километровия газопровод от Русия до Германия. 

САЩ и няколко източноевропейски, скандинавски и балтийски страни изразиха загриженост, че проектът, ръководен от държавния руски газов гигант Газпром, ще увеличи зависимостта на Европа спрямо Москва.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп е един от най-големите противници на използването на руски газ от Европа, предупреждавайки, че газопроводът може да превърне Германия в „заложник на Русия“.

Според първоначалния план „Северен поток 2“ трябваше да заработи до края на тази година, когато изтича споразумението за транзит на руски газ през Украйна, основният маршрут за износ на руско синьо гориво към Европа.

Европейският съюз (ЕС) призова Москва и Киев да постигнат ново споразумение преди 31 декември, но продължават да съществуват редица пречки, в това число и политическият спор между Русия и Украйна, проруските движения в Източна Украйна и съдебните спорове между руския доставчик на газ Газпром и украинската енергийна компания Нафтогаз.

Германия също заяви, че "Северен поток 2" ще стартира само ако Газпром удължи периода за транзит на газ през Украйна.

Говорител заяви, че консорциумът зад газопровода, който включва DEA Uniper и Wintershall DEA, англо-холандската Shell, австрийската OMV и френската Engie, ще работи за завършване на проекта "в следващите месеци", но отказа да посочи времевата рамка.

Над 87% от „Северен поток 2“ вече са изградени, но доскорошният отказ на Дания относно полагането на тръбите на нейна територия забавиха реализирането на проекта.

„Радваме се, че получихме съгласието на Дания за изграждането на газопровода „Северен поток 2“ през датския континентален шелф“, заяви управителят на разрешението на проекта в Дания Самира Кийфер Андерсон.

По нейните думи работата по полагането на тръбите ще започне през следващите седмици.

Датската енергийна агенция обяви, че е издала разрешение за строежа на участъка от „Северен поток 2“ с дължина от 147 км.

Строителните дейности ще трябва да изчакат още месец, преди разрешителното да влезе в сила, тъй като датското законодателство дава възможност на страните да подават жалба до четири седмици след решението.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:54 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

30
rate up comment 4 rate down comment 2
Императорът
преди 4 години
Супер за всеки инвеститор. Стоянчик, залюля се на джанката ли?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 2 rate down comment 2
bocman
преди 4 години
Актуална информация .......!!!Стоимость акций российской компании Газпром 30 октября 2019 года достигла максимума с 2008 года и в ходе торгов на Московской бирже пробивала отметку в 260 рублей за бумагу. Об этом свидетельствуют данные торгов.На их открытии стоимость бумаги составляла 252,9 рубля, однако к 12:50 цена повысилась до 260,06 рубля. Акции начали расти 29 октября на фоне объявления о заполнении газом трубопровода Сила Сибири.Как стало известно в понедельник, теперь линейная часть газопровода готова к началу поставок. На следующем этапе газом будет заполнен трансграничный переход через реку Амур.Сила Сибири магистральный газопровод из России в Китай протяженностью около трех тысяч километров. Строительство объекта началось в 2014 году. В феврале глава Газпрома Алексей Миллер заявлял, что объект введут в эксплуатацию 1 декабря 2019 года.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 10 rate down comment 7
Императорът
преди 4 години
А за руските заплати недей рева. Толкова са - ама СЛЕД облагането. Тука са уж повече - към 1200 кинта - ама като одерат работещия човек с осигуровки, данъци (отделно и косвени данъци, акцизи и т.н.) остават по-малко от руската заплата.Специално за тебе - ето - руските пенсии са като Българските... ама само в такива дупки като Дагестан, Калмикия и т.н. https://money.bg/economics/kakvi-pensii-poluchavat-v-rusiya.htmlДа ти правя ли сравнение на цените - за да видиш, че хранителните работи са на цени като в България... ама САМО в Москва, а в другите големи градове са 30-40% по-тънки? А цените на горивата, на точец, отопление? Сори, че ще ти нанеса и това душевно страдание, ама руснакът живее доста по-добре от Българинът, а процентът бедни е три пъти по-нисък от тоя в България, за злочестина :(Ся ти да не тръгнеш към джанката? - Недей, бе... не си струва... :)))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 6 rate down comment 4
Императорът
преди 4 години
Ми готино се гърчи. Все пак е смел - забелязваш ли, че неговите другарчета - другите тролчета - като например Фонов, Сократов, въобще не смеят да си покажат носът?А и го провокирам да пише, защото така съм спокоен, че не се е залюлял на джанката.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 4 rate down comment 4
Императорът
преди 4 години
Тия 55 МБ "източени" от Мощта на Сибир съществуват само в твоето въображение. То и ти сам си противоречиш, нали Газпром все на загуба работи, откъде толкова пари? Засега е захранен само от едното находище, после ще се строи и до другото, апропо - вече е договорен и Мощта на Сибир 2. СП2 струва 9 МБ - хайде дай данни, че Мощта на Сибир струва 6 пъти повече. Заводът никой не му е намалил капацитетът и Газпром си финансира строителството. ПС - Комуникирам с ного инвеститори, досега не съм чул от никого някъде детски градини и ясли да са листнати на някоя фондова борса. Ама хубаво де - ти - кибикът пияница - знаеш играта повече от играчите... то това е дълбокото убеждение на всеки кибик.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 12 rate down comment 3
lozkhris
преди 4 години
НИма?! Какво прозрение !! А коги спря Южен поток, изцяло финансиран от Газпром, ти къде беше да прогнозираш, философстваш и се възмущаваш? М? Или едва сега ти идва на акъла, че тогава щяхме да печелим САМО ние,нямаше да зависим от турците и щяхме да можем да договаряме добри цени за самите нас? Ама па... по-добре късно да ти дойде, отколкото никога, зер.... Бавен, ама славен....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 16 rate down comment 5
Mavi Goz
преди 4 години
Че в България хората работиха и за по ТРИ ДОЛАРА на месец. Да целуваме дир.ника на Баце тогава.Ми да - много сходна ситуацията беше, и заплатите тоже. С неколко съществени разлики, които ше си позволя да отбележа:1. Баце се появи на вече разчистен терен, който успя още в първия си мандат осезателно да окенза с пиците на Дянков и да ни върне в годините на Костов. Но не завари разруха, защото българите живяха най-добре и богато през мандата на Станишев преди баце ти Баце.2. Нарастването на средната заплата в България стана възможно с утрояване на външния дълг, заварен от Тодор Живков, с кредити от МВФ и други външни фондове като тези на ЕС, както и с брутално орязване на разходите за здравеопазване, образование и отбрана - на практика България остана без армия. В Русия всичко е наобратно - Путин пое Русия след официален фалит, като управлява през целия период до сега. За този период той изчисти всички външни дългове на Русия и от бенефициент стана донор на МВФ. Изгради наново и превъоръжи с изцяло собствени, налични пари армия, от която световният хегемон изпитва респект и загуби апетит към безконтролните си до преди Путин военни авантюри. Възроди ВПК и го превърна в печеливш експортен клъстър. Отделно, Путин създаде резервни държавни фондове за стотици милиарди долари, напълни трезорите на РЦБ със злато и превърна курса на рублата към долара и еврото в изцяло вътрешна руска работа. И като капак, държавното здравеопазване в Русия е в пъти по-добре финансирано от България, а за образованието изобщо да не говорим - там са в космоса спрямо нас като средства, които държавата харчи. И всичко това за 20 години и при една съществена разлика - ние сме уж със силните и те уж мноо ни помагат, а Русия е сама и срещу всички. И всъщност, ти не каза с колко нашата средна заплата е по-висока... Май става дума за едни 100-тина евро... май да..., които само цените на бензина тук ги изяждат х 3...Та... май верно си за джанката, ефенди... ;) :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 12 rate down comment 4
vzhekoff
преди 4 години
Не мога да разбера защо се заяждате с болния алkoxoлик и ефрейтор ? Какво удоволствие ви доставя да изтезавате душевно-нестабилния *** ?Ако не е козяка, кой ще му даде пари за каменарка и шльокавица ?Освен това, като го придизвиквате в туй дъждовно време, засилвате му есенната депресия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 12 rate down comment 6
michaelis16
преди 4 години
атлантиците са с душевно психоразтройство тип най-яка шизофрения. Те живеят още във времето на оная съсухрента Олбрайт и Клинтънови дет изтепаха ората в Югославия с уран. Светът се е променил вече до немай къде само преписваческия сайт и такиа като Стоен остават да събират трохите от Неолиберализма, който приключи както и Атлантизма, колко и да ми деактивират акаунтите колко и да се дърват тва е положението ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 4 rate down comment 11
Стоян Петров
преди 4 години
Ти сериозно ли ве, ***??? Че в България хората работиха и за по ТРИ ДОЛАРА на месец. Да целуваме дир.ника на Баце тогава.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още