IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Борисов: България е трета в Европейския съюз по нисък външен дълг

Харчим толкова, колкото сме изкарали, посочи Бойко Борисов

12:08 | 31.10.19 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

В момента България е трета в Европейския съюз по нисък външен дълг, каза министър-председателят Бойко Борисов в началото на правителственото заседание, цитиран от БТА. Премиерът уточни, че по времето, когато неговото правителство управлява, външният дълг е намалял с 31%, като до края на мандата е планирано той да е 19,5%.

"Това показва отговорността към следващите поколения. Харчим толкова, колкото сме изкарали”, коментира той. 

Бойко Борисов отчете, че в момента България е държавата, в която има най-ниската контрабанда на цигари в ЕС – 3,4%. “Материалният израз на това е, че в бюджета има повече с 3 млрд. лева повече, пресметна той. "Това позволява да се изпълни програмата за двойното увеличение на учителските заплати, защото образованието е приоритет на правителството. Освен това във всички сектори са отделени повече пари", коментира той.

Премиерът потвърди, че ще изпълни поетия ангажимент за десетпроцентно увеличение на доходите и посочи, че само за образование се дават допълнително 610 млн. лева, докато за увеличението на учителските заплати са заделени 360 млн. лева. "Убедени сме, че колкото по-образована е нацията, толкова по-конкурентоспособни сме", подчерта Борисов.

Той  изтъкна, че в началото на мандата с колегите му от "Обединените патриоти" са поели ангажимент БВП да мине 110 млрд. лева и информира, че в момента е близо 119 млрд. лева, а до края на мандата може да надмине 130 млрд. лева.

"Това е най-видният показател как се развива държавата. Миналата година ви казах, че държавата е в добра кондиция, сега мога да ви кажа, че е в още по-добра кондиция", добави Бойко Борисов.

Той напомни, че безработицата е на рекордно ниски нива - около 4%, а в сферата на здравеопазването се дават много повече пари. Премиерът се надява тези средства да стигнат до лекарите, сестрите, за да им се повишат възнагражденията.

“За спешната помощ се дават 60 млн. лева допълнително", каза премиерът и потвърди, че е поел личен ангажимент не само да се дострои последната клиника в Пирогов, но да завърши цялостното саниране на сградите. "Това, което сме обещали, го изпълняваме в пълен обем", допълни той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:00 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 1
Mechkata
преди 4 години
"Премиерът се надява тези средства да стигнат до лекарите, сестрите, за да им се повишат възнагражденията."..щом той милия се надява, какво да кажем ние. Образованието било приоритет на правителството - това сега го решихте след като 10 години училищата бълват масово неграмотници(те и родителите са виновни за това), университетите събират от кол и въже хора само и само да напълнят аулите и да имат приходи - ама нищо, имате си цяло поколение проста *** дето ще се чудите после как да ги накарате да работят , да плащат данъци и да са отговорни граждани..или поне тези от тях, които не са наркомани и пияници или жени практикуващи най-древната професия. Успех! Те от сега вместо да са на училище седят и пият по градинките, правят ***, трошат общинска и частна собственост и наркоманстват, какво говорим като си хванат личните карти на по 18год. и си мислят, че мама и тате като им дават по 10 лв. на ден са хванали Господ за...шлифера...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още