IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо прекъсна световният марш към либералната демокрация и свободните пазари?

Ако искат да върнат авторитета си в чужбина, западните лидери първо трябва да възстановят доверието у дома

20:30 | 31.10.19 г. 9
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Две големи земетресения оформиха днешния глобален ред. Първото през 1989 г. изглежда обещаваше неудържим марш към либералната демокрация и свободните пазари. Възможността беше пропиляна от тези, които се опияниха от нейния явен триумф. След това втората вълна сеизмични шокове тласна света обратно към национализма и протекционизма, пише Филип Стивънс за Financial Times.

Теорията за края на историята след падането на Берлинската стена преди 30 години винаги е била, да кажем, неисторична. Нямаше нищо неизбежно във възхода на политическия плурализъм и пазарната икономика. Потъването на Югославия във враждуващи национализми трябваше да бъде достатъчно предупреждение срещу надменността.

И все пак. Мирното разпадане на Съветския съюз, радостното прегръщане от бившите комунистически държави на парламентарните системи и нарастващият просперитет в Китай и други развиващи се икономики даде разумна причина за оптимизъм, че светът е поел по нов курс.

ООН се събуди от парализата на Студената война. Воденото от САЩ отстраняване на иракските сили от Кувейт си осигури подкрепата на глобална коалиция. Европейската интеграция приличаше много на прототип за износ. Доктрината на ООН за „отговорността за защита“ подчерта колективното осъждане на етническото прочистване и геноцида. Така че, макар дестинацията да не беше сигурна, посоката на пътуване безспорно бе към демокрацията. 

Годишното проучване за правата и свободите на базирания във Вашингтон аналитичен център Freedom House определя 2007 г. като връх, след който настъпва отстъпление. Китай и Русия прегърнаха все по-смело авторитаризма. Арабската пролет се превърна в зима. Нации като Турция, Унгария и Полша бавно се насочват към нелиберализъм.

Нарастващият популизъм и антиимигрантските настроения в богатите западни демокрации, се отбелязва в доклада на Freedom House за 2018 г., идват в помощ на лидери, които „набързо виждат сметката на основните граждански и политически свободи“. Сред тях, се добавя, е и президентът на САЩ Доналд Тръмп, който изразява „чувство на възхищение и дори лично приятелство към някои от най-отвратителните диктатори в света“.

Може да се намерят половин дузина правдоподобни обяснения за това какво се обърка. Плъзгането на Русия към икономическа анархия отвори вратата за лидер, обещаващ да възстанови реда и националната гордост. Китай никога нямаше да забрави своя "век на унижение" и да се включи в глобален ред, ръководен от САЩ.

От гледна точка на приятелите на САЩ Pax Americana би бил международен мирен пакт, съблюдаван от благ хегемон. Събитията от 11 септември 2001 г. обаче накараха Вашингтон да отхвърли правилата в полза на едностранната военна намеса. През 1990 г. президентът на САЩ Джордж Буш-старши се беше постарал да събере широка подкрепа за войната срещу Ирак на Садам Хюсеин. Синът му Джордж Буш-младши просто заяви, че другите „или са с нас или са срещу нас“. Демокрацията е опетнена, когато нейните застъпници я доставят от борда на бомбардировач B-52.

От своя страна ЕС пренебрегна ролята, която националната идентичност изигра при въставането на Източна Европа срещу властта на Москва. Нациите, които едва наскоро бяха възвърнали своя суверенитет, бе малко вероятно да споделят постмодерния ентусиазъм на съществуващите членове за единно вземане на решения. В Близкия изток фокусът на Запада върху изборите пропусна необходимостта от институции и конвенции, които са в основата на либералната демокрация. Изборите сами по себе си никога нямаше да трансформират Либия.

По един или друг начин всички тези неща затъмниха блясъка на превъзходството, спечелено от Запада след победата му в Студената война. Нито едно от тях не е с големи последици, ако се измерва спрямо събитието, което разби претенциите и амбициите на световния ред след Студената война.

Глобалната финансова криза от 2008 г. и последвалата рецесия нанесоха мощен икономически удар на богатите демокрации, като освен това разрушиха илюзиите, вложени в либералната демокрация и глобализацията. Целият свят трябваше да види, че Западът сгреши, и то в мащаб, невиждан от Голямата депресия през 30-те години на 20 век.

Въпреки всички ползи, произтичащи от глобализацията - и нарастващото богатство на стотици милиони в Китай, Индия и на други места, което свидетелства за тях - привързаността към свободните пазари, залегнала в така наречения Вашингтонски консенсус, беше катастрофална грешка. Оказа се, че финансовият капитализъм по своята същност е нестабилен. И след като беше дестабилизиран, той се срути като къща от карти. Изведнъж държавният капитализъм, предпочитан от автократите, престана да изглежда анахроничен.

Истинските щети обаче бяха нанесени у дома. Възходът на популистите - Тръмп в САЩ, привържениците на Brexit във Великобритания, безброй националистически партии другаде - оголи фундаменталното разделение. Ползите от глобализацията бяха пожънати на запад от малцина. Социалният договор, който досега поддържаше обществената вяра в политиката и пазара, беше нарушен. Елитите станаха по-богати за сметка на мнозинството.

Тези популисти предлагат изкупителни жертви вместо решения. Никой обаче не трябва да таи илюзии относно авторитарните алтернативи. Светът не се е втурнал да имитира Москва, Будапеща и Анкара. Макар че презират демокрацията, тираните и демагозите се чувстват принудени да претендират, че я спазват. Има обаче един очевиден урок. Ако искат да върнат авторитета си в чужбина, западните лидери първо трябва да възстановят доверието у дома.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:33 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 8 rate down comment 2
nikolait
преди 4 години
за да възстановиш доверието си у дома, трябва да видиш и признаеш грешката си. Да постигнеш нов консенсус - например КОНСЕСУСА на ТРЪМП. Обаче затова са нужни ново иразлично поколение либерални и леви политици.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 18 rate down comment 2
george353
преди 4 години
Либералните демокрации спряха марша. Какви свободни пазари с crony "капитализъм" субсидиран с държавни пари и qe на фиат без покритие с който се създават екзотични... wink, wink... финансови инструменти за финансиране на какво ли не. Лесни кредити за компенсиране на ниски доходи, финансиране на buybacks и каква ли не спекула която надува кредитен балон с епични размери и създава илюзия за растеж. Задлъжнялост каквато няма в историята на човечеството. Лихвите са отрицателни защото банките няма в какво да инвестират освен в лесни потребителски кредити с няма такъв риск. Отчитали растеж, на какво? На 30 годишните ипотеки? През септември фед тихичко подпря баните с около $140 милиарда помощ за да се запазила финансовата стабилност. Нещо което не се е случвало от 2008ма. Но за всички тези извращения са виновни руснаците и китайците и статията постоянно измества фокуса от реалните проблеми към тяхната симптоматика, и точно тази негативна реторика доведе до жълти жилетки, брекзит, отвориха се стари рани в Испания и едно усещане за неизбежно разместване на пластовете.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 5
scott
преди 4 години
Изобщо не си наясно какво е глобализационът!Започва с първия следвоенен управник на победената япония сред ВСВ. Той казва: що сека страна да прави сичко? Да прави само стоките на топниво. махаме митническите и капиталови бариери и опа.........по целата териториа на съюзниците, ненйите стоки триумфират, тя си пичели пари и купева с тех топпроизводцтвата на останалите в съюзът! Така, в япониа, некункурентните по ъкъл и умениа умират от глад,но останалите живи и пичелат севтовна слава. Систамете е дотам удачна, че побеждава соцът. Сега, днеска, Тръмп-нерон е на трона. И той казва: край на сътрудничеството. Тез гадни ***, глобалистите пичелат от нас. ний ше си произвеждаме стоки на топниво и щ.ше си ги продаваме на останалите посредцтвом 6-ти американски флот. ГЛОБАЛИЗАЦИОНЪТ като севтовна печеливша система свърши. Въпросът е дали вече има глобализацион като пичеливша систъм за сащ, дойчланд дойчлан убер алес и грейт ъгейн. Ама сорка, ти като победена териториа, неизпратила участници на страната на съюзниците в дидей, от това нищо не пичелиш......ДА ТИ КАЖЕМИ КАК СЕ УБИВА ГЛОБАЛИЗАЦИОН ВЪПРЕКИ СИЧКААТ ИКОНОМИКА? МЕТА, САНКЦИИ, БАРИЕРИ, ДЕЛА ЗА ОБЕЗЩЕТЕНИЯ, АК47. Да ти изглежда познато и разширяваще се днес?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 12 rate down comment 9
kane
преди 4 години
Според мен избирането на Тръмп и Джонсън е проява на безсилието на обикновения човек е Англия и САЩ на който му става все по трудно и по трудно и му карат конкуренция от цял свят. И черни и жълти и тоскични и миризливи и всякакви различни от него идват на неговата земя и с работа, упоритост и труд успяват да го задминат месния хамериканец и ханигилиз. И той отчаян търси спасение от държавата и защита и избира полячовци, предлагащи му помощ и шанс да лежи и живее в охолие отново. Но това е вече минало и няма да се върнеИнтернет промени всичко.Бизнеса е световен и света става две по малък. Процеса на глобализация е неизбежен. Всичко ще се върне към нуждите на икономическия модел рано или късно. Това са само леки отчаяни забавяния на ритъма, но пътят е ясен и няма сила, която да го промени. Международните хищници , световните корпорации търсят печалби и това тегли цялото световно развитие, свободното сърфиране и движение е сапътващо процеса
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 8 rate down comment 7
dr.5rov
преди 4 години
Защо прекъсна световният марш към либералната демокрация и свободните пазари?Отговорът е ***. Защото няма как да накараш всички общества в света да маршируват в една посока с или без методите на либералната демпкрация и свободните пазари. Маршируването става по команда, т.е. трябва ти авторитарна власт. Но пък си има поговорка - насила хубост не става. Значи и така няма да се получи. Най-добре е да се откажем от маршируването. Но все пак, на някъде трябва да вървим. Не съм толкова умен, че да знам накъде, а явно не съм само аз. Разбира се политицте винаги знаят накъде да вървим, дори когато не знаят. Поне това лъха от приказките им.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 15 rate down comment 2
julian12
преди 4 години
Чудно как още не са написали за северен поток:https://***.washingtonpost.com/world/europe/russias-nord-stream-2-gas-pipeline-receives-final-permit-despite-trump-efforts-to-torpedo-it/2019/10/30/48dc9744-e457-11e9-b0a6-3d03721b85ef_story.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 26 rate down comment 4
Mohave __
преди 4 години
Както пише на картинката - Game Over !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 43 rate down comment 8
дядя Вова
преди 4 години
Защо прекъсна световният марш към либералната демокрация и свободните пазари?Елементарно Уотсън,когато Западът беше силен, с либерализма и "свободният пазар" източваше по-слабите.Когато взе Изтока да бие финансово, технологически, военно и промишлено Запада, гроздето стана кисело.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 36 rate down comment 3
ing5rov
преди 4 години
ха ха ... "Ползите от глобализацията бяха пожънати на запад от малцина. Социалният договор, който досега поддържаше обществената вяра в политиката и пазара, беше нарушен. Елитите станаха по-богати за сметка на мнозинството."Интересно как западните лидери ше възстановят доверието в себе си !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още