IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Политическите сътресения в САЩ не успяват да разклатят рейтинга на Доналд Тръмп

42% от американските граждани и 85% от републиканците одобряват работата на президента на САЩ

22:25 | 31.10.19 г. 5
Автор - снимка
Създател
<p>
	Президентът на САЩ Доналд Тръмп. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Президентът на САЩ Доналд Тръмп. Снимка: Ройтерс

Рейтингът на президента на САЩ Доналд Тръмп остава стабилен на фона на разследването за импийчмънт срещу него в Камарата на представителите. Това показва проучване на Асошиейтед прес и центъра НОРК (NORC).

42% от американците одобряват как Тръмп се справя със своите задължения. Рейтингът му като цяло поддържа сходно равнище от началото на мандата на президента.

Личи ясно разделение по партийна линия. Сред демократите едва 7 на сто имат положително мнение за Тръмп, докато при републиканците одобрението за работата му достига 85%.

Въпреки че рейтингът на президента остава стабилен, според изследването има някои тревожни сигнали за него, отбелязва АП. 

Макар Тръмп да запазва високата си популярност в своята партия, някои републиканци гледат критично на честността, дисциплинираността и уважението му към демократичните норми. Като цяло според 61 процента от американците Тръмп не показва почти никакво или никакво уважение към демократичните институции и традиции в САЩ.

Цялостният му рейтинг и други маркери в изследването подчертават дълбоко поляризиращия характер на управлението му - републиканците до голяма степен одобряват действията му, а демократите в огромното си мнозинство - не. С оглед на кампанията на Тръмп за преизбиране тези данни подсказват, че успехът й ще зависи по-скоро от това в каква степен ще успее да мобилизира твърдото ядро на привържениците си, отколкото от привличането на нови гласоподаватели, отбелязва АП.

Най-големият актив за Тръмп продължава да е състоянието на икономиката, която расте устойчиво въпреки предупредителните сигнали за възможен спад. Безработицата е под 4 процента. Петдесет и четири на сто от американците, включително една четвърт от демократите, одобряват икономическата политика на Тръмп.

Президентът на САЩ наследи растяща икономика от предшественика си Барак Обама и тази траектория остава непроменена. Икономисти обаче предупреждават, че митата за Китай излагат на риск икономическите постижения. В тази връзка 55 процента не одобряват начина, по който президентът на САЩ подхожда към търговските преговори с другите страни.

Американците обаче са по-критични към подхода му към външната политика. Петдесет и девет процента не го одобряват. Обществеността е скептична и по отношение на това дали действията на Тръмп са добри за позициите на Америка по света; според 46 на сто политиката му е донесла повече негативи, отколкото позитиви, докато на обратното мнение са 39 процента.

Проучването е било проведено почти изцяло преди Тръмп да обяви в неделя, че лидерът на групировката "Ислямска държава" Абу Бакр ал Багдади е бил ликвидиран.

През 2016 г. Тръмп беше избран с ниски социологически показатели по отношение на редица лични качества, включително честността, и тези оценки не се променят.

Според повече от половината американци, 56 процента, президентът не може да бъде описан с думата "честен". Сред републиканците мненията също са нееднозначни по въпроса за честността: едва около половината смятат, че "честен" описва много добре или изключително добре Тръмп.

Още по-малко са републиканците с положително мнение за равнището на самоконтрол на президента - едва според 39 процента думата "дисциплиниран" го описва много добре. 29 процента смятат, че тя го описва сравнително добре.

В резултат електоратът е поляризиран и в емоционален план по отношение на президента. Почти половината американци заявяват, че Тръмп ги кара да се ядосват. Всеки четвърти американец, включително почти всеки втори републиканец, казва, че президентът има силно емоционално въздействие върху него.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:40 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

5
rate up comment 4 rate down comment 1
ing5rov
преди 4 години
*** , ходи да се гръмнеш ...по-тъпо видинско парче от тебе трудно може да си представи човек ! Кух си отсекъде !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 9
khao
преди 4 години
значи ако рейтингаджиите се изказват в твоя защита може да им вярваме ... но ако са срещу Китеника, тогава са платени ... демек както изнася на кухата ти тиква.... ето с такива изказвания си спечели имиджа на тъъъпо и неуко парче! ... какъвто всъщност си !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 3
Local_Person
преди 4 години
Тръмп се справя успешно с най-масираната медиина опозиция в историята. По всичко личи, че ще отнесе изборите през 2020 и Китай е на път да се вразуми и да подпише сделка със САЩ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 21 rate down comment 10
Императорът
преди 4 години
Като се има предвид кой стои зад рейтингаджиите, със сигурност рейтингът на великият човек е над 50%... и то след бруталната медийна репресия срещу него... защото и медиите на 90% са в ръцете на неговите мpъсни опоненти.За сравнение - 1 година преди края на мандата му, рейтингът на обонгото бе по-нисък от рейтингът на... Вова Путин в САЩ !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 14 rate down comment 15
nkavrakov1982
преди 4 години
Велик президент! Господин Тръмп, освободете България от нейния комунистически вожд Бойко Борисов!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още