IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Не подценявайте Джей Пауъл в борбата с Тръмп

Председателят на Федералния резерв е кален в много битки и знае как да използва закона като щит и оръжие

16:34 | 06.11.19 г. 8
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Пауъл няма лесно да отстъпи в противопоставянето срещу Тръмп. <em>Снимка: gettyimages</em></p>

Пауъл няма лесно да отстъпи в противопоставянето срещу Тръмп. Снимка: gettyimages

Икономисти от университета Дюк и Лондонското бизнес училище наскоро публикуваха изследване на някога немислимия, но сега навременен въпрос: колко влияние върху пазара оказва президентската атака на Доналд Тръмп в Twitter срещу Федералния резерв на САЩ, пише Джилиън Тет за Financial Times.

Отговорът дава причини за надежда и за страх. От оптимистичната страна въздействието върху пазара на исканията на Тръмп за по-разхлабена парична политика досега е скромно, сочи проучването. Калкулираната доходност във фючърсните договори върху федералните фондове намалява средно с 0,30 процентни пункта след всяка атака, предизвиквайки "кумулативен ефект от около -0,10 пункта" досега. Това е толкова малко в по-широк смисъл, че несъмнено би разочаровало Тръмп, ако той (малко вероятно) прочете това изследване.

По-малко оптимистично е, че самата промяна във фючърсните цени след туитовете на Тръмп говори, че "пазарите не възприемат Федералният резерв като напълно независима институция, имунизирана от политически натиск", твърдят икономистите. С други думи, вече има някои косвени щети. 

Въпреки последното намаление на ставките от Фед (с 0,25 пункта до диапазона 1,50-1,75% - бел. прев.), борбата между централната банка и Тръмп вероятно ще се ожесточи през следващата година. Има две причини за това. Един очевиден фактор е, че Белият дом отчаяно търси изкупителни жертви заради сегашното забавяне на растежа в САЩ. Публично Тръмп е темпераментен: след като стана ясно, че икономиката е нараснала с 1,9% през третото тримесечие, президентът приветства в Twitter "най-страхотната икономика в американската история".

Има обаче и рязък спад в бизнес инвестициите и износа. Не е нужно да сте гений, за да забележите причината за това състояние: търговските войни внесоха дълбока несигурност в бизнес перспективите. Това няма да изчезне, дори ако Белият дом сключи търговска сделка с Китай, тъй като малко ръководители вярват, че примирието ще е трайно.

Тъй като Белият дом не иска да обвинява собствените си политики за каквото и да е забавяне, той настоява, че всяка евентуална икономическа слабост ще отразява факта, че лихвите в САЩ са по-високи, отколкото в Европа или Япония, оскъпявайки долара. С други думи, служителите на Белия дом искат да използват намаляването на ставките като инструмент в по-голямата си геополитическа валутна и търговска война с наближаването на президентските избори през 2020 г.

Втората причина, поради която битката вероятно ще стане по-нелицеприятна е, че изглежда е малко вероятно служителите на Фед да угодят на Тръмп. Това може да не изглежда очевидно от решението на Фед тази седмица да понижи ставките за трети път тази година. Намалението обаче се случи въпреки словесните атаки на Тръмп, а не заради тях. Ръководителите на Фед наистина вярват, че растежът се забавя - тези досадни търговски войни заличават голяма част от полезното въздействие от намаляването на данъците през 2017 г. - и искат да компенсират този риск.

Поразително е, че председателят на Фед Джером Пауъл подсказа в сряда, че не очаква скоро отново да намали ставките, освен ако потребителската активност не спадне. Той не иска политиката на Фед да бъде инструмент във валутната и търговската война. Тази позиция отразява настроение на тиха войнственост вътре в централната банка, където служителите са решени да се борят с това, което някои описват като „екзистенциална заплаха“ за нейната независимост.

Но това повдига и друг, често пренебрегван аспект: личността на Пауъл. Когато за първи път беше назначен за председател през февруари 2018 г., някои наблюдатели се съмняваха дали той ще има характерът за битка. Той има благ нрав и понякога слаб стил на комуникация.

Освен това Пауъл не е част от клуба от уважавани централни банкери. Той е първият председател на Фед от четири десетилетия без висше икономическо образование, камо ли докторска степен, след като се е обучавал за корпоративен юрист. Той също е дългогодишен републиканец - именно поради това Тръмп го назначи.

Но тази оценка пропуска факта, че Джей Пауъл изгради кариерата (и богатството) си в порочния свят на частния капитал като партньор в Carlyle. Благ или не, той има повече опит с агресивни хора от всеки скорошен лидер на Фед. Той също така знае как да използва закона като щит и оръжие - по-конкретно Законът за Федералния резерв от 1913 г., който защитава неговата независимост.

Точно защото Пауъл не е икономист, и по-скоро прагматик, а не идеолог, той се вслушва в колегите си централни банкери и служителите на Фед. Това го прави решителен колкото тях в борбата срещу заплахата за независимостта на централната банка.

Ако растежът продължи да се забавя, сцената ще бъде подготвена за засилваща се битка между Пауъл и Тръмп. Все още е тревожно неясно кой в крайна сметка ще тържествува по въпроса с лихвите и независимостта на Фед. Аз все още залагам на Пауъл, въпреки негативния ефект от 0,10 процентни пункта върху пазара след атаките на Тръмп, завършва Тет.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:55 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 0 rate down comment 0
Eon
преди 4 години
J намали лихвите заради bond маркета, а не заради дърдоренето на Тръмп. А дали сме в рецесия - да - в рецесия сме. Оставете SP, Dow и прочее индекси. В рецесия сме от Януари 2018 когато NY Stock Index отбеляза пика си. Оттам нататък не е мръднал. Това ако не е мечи пазар - не знам какво е.По предната конференция имаше един въпрос към J, казаха му "абе между другото, кво ше праим с тоя дълг дето се понатрупа". Почна едно мънкане, един страх - и накрая нещо от сорта на "this is not our main concern in our models...." Оттам нататък вие му мислете. Айде със здраве.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 0
Бидонойл
преди 4 години
Защо ФЕД намали лихвите не знам. Те разполагат с много повече информация от мен и би било твърде самонадеяно да смятам, че мога да оценя икономическата ситуация в САЩ по-добре от тях. Знам само, че президентът няма власт над ФЕД. Той назначава управителя (Джером Пауъл), но няма право да го уволни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 0 rate down comment 3
clwnjester
преди 4 години
Защо според теб, Фед намаля лихвите? Според теб американската икономика в момента в рецесия ли е, за да намалят лихвите 3 пъти? Това, че Dow Jones e на най-виско ниво за всички времена признак на рецесия ли е според теб? Ако не е рецесия, тогава за кво ФЕД намалява лихвите, да държи Dow Jones (aka Тръмп) или да засилва най-добре развиващата се от големите икономики в момента. Та сега, дали Тръмп е голям мъж, да голям еее... Като искараш неговите милиярди тогава можеш да кажеш, че не ее... Поне според мен... Но 1 + 1, няма на колко да е равано. Отсрани изглежда, че Тръмп натиска ФЕД, и те се огъват.... А пък всеки може да си мисли, квото си иска :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 0
clwnjester
преди 4 години
Нали туй заглавието на статията...А, че Пауъл се влие от тромпета, влия е се... То нема как президента да туитва, че за нищо не става и той просто, да се праии на ударен...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 1
Бидонойл
преди 4 години
Има ли причина да смяташ, че намаляването на лихвите е било под натиск на Тръмп, а не по преценка на ФЕД?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 2
clwnjester
преди 4 години
E 3 пъти намали лихвите. От това повече, здраве му кажи. А тромпета си е прав, тъгне ли надолу пазара, импичмънт...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 3
Minka
преди 4 години
Аз пък залагам, че Перукан може да направи още много глупости, за които към сегашния момент света, а камо ли ФЕД, може да очаква. Очакваме неочакваното от великата Хамерика.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още