IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Приключи ли ерата на глобалното енергийно господство на САЩ?

Играчи като Русия и Китай се възползват от загубата на заряд в действията на Вашингтон и вече налагат своето влияние в редица региони по света

16:26 | 03.11.19 г. 18
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Глобалната петролна индустрия е силно доходоносен сектор, който е сериозно повлиян от геополитическата динамика. С наближаването на края на преходната ерата след Студената война започва да се оформя ново статукво.

Дълги години САЩ са единственият играч с възможност за значително влияние върху енергийните пазари по целия свят, пише Вананд Меликсетиян за Oilprice.

Глобалните съюзи, в които ръководна роля играят САЩ, се оказаха мощни инструменти за контрол на развитието в региони като Близкия изток. Но глобалният обхват на Вашингтон губи своя заряд и Русия и Китай се възползват от това.

Москва се превърна в сериозна сила в няколко региона поради комбинацията от ефективна дипломация и енергийна политика. В допълнение към това външните политически пропуски на Вашингтон (грешки като скорошното неочаквано изтегляне на американските войски от Северна Сирия ) създадоха вакуум във властта, за да могат да се възползват други участници. 

Вероятно Русия вече се е превърнала в най-важния арбитър в Близкия изток. Плановете на Москва обаче не са регионални, а глобални. Първата среща на върха Русия-Африка е свидетелство за мащабните амбиции на Кремъл.

Москва също полага усилия за постигане на силна обвързаност с няколко държави от Латинска Америка. Още от доктрината „Монро“ от 1823 г. САЩ разглеждат Централна и Южна Америка като свой „заден двор“. Държави като Венецуела обаче се съпротивляват на силата и влиянието на Вашингтон. Следователно, когато слухът за продажбата на най-голямата енергийна компания на Южна Америка на руската "Роснефт" достигна до обществеността, във Вашингтон се появи паника.

Държавната петролна компания на Венецуела PDVSA се оценява на 186 млрд. долара и е икономическият двигател на страната. Районът на Ориноко, където се произвежда по-голямата част от петрола там, съдържа приблизително 300 млрд. възстановяеми барела петрол и е най-големият ресурсен източник в света.

Въпреки огромните енергийни резерви Венецуела е заседнала във водовъртежа на икономически и политически крах. Политическите сътресения на страната се точат от години. Парламентът на страната, който е доминиран от опозицията, беше премахнат от президента Николас Мадуро и неговия режим.

Въпреки международните санкции и лошото управление на PDVSA Каракас едва успява да устои на бурята. В момента дългът на страната е със 738% по-голям от стойността на износа ѝ. Бъдещето на Венецуела е в ръцете на малък брой държави, които притежават по-голямата част от дълга ѝ в размер на 156 млрд. долара. Именно Русия и Китай държат лъвския дял там.

Голяма част от производството на петрол на PDVSA е обвързана с изплащането на дългове. В комбинация с икономическите и социалните кризи, които са факт и в момента, това води до голям проблем с паричните потоци, водещ до порочен икономически цикъл. Освен това експлоатацията на ресурсите в Ориноко изисква големи инвестиции за поддържане на производството поради отдалеченото им местоположение. Мащабното изтичане на мозъци и лошото управление на PDVSA свиха производството на петрол в страната с 1,1 млн. барела на ден от 2014 г.

(Частичната) продажба на PDVSA би създала някои очевидни предимства и за двете страни. Огромната тежест на дълговете на Венецуела пречи на икономическото съживяване. Облекчаването на дълга може да смекчи финансовия натиск с надежда за възстановяване на икономиката. Поне на това се надяват политиците. Освен това Каракас може да разчита на руската подкрепа в регион, който все още е доминиран от САЩ, където военната конфронтация представлява дълготрайна заплаха. Москва от своя страна може да засили позициите си на световния петролен пазар и да добави най-големите запаси от петрол в света към своя растящ списък с активи.

petrol petrol

Въпреки слуховете обаче остава неясно дали съкровището на Венецуела ще бъде продадено. Първо, дългът на Каракас към Пекин, оценяван на около 60 млрд. долара, е далеч по-голям от дължимия на Москва. Би било по-разумно Мадуро и компания да се насочат към продажба с китайците, за да получат облекчение по отношение на дълга, особено като се има предвид, че Китай разполага с далеч по-големи финансови възможности от Русия.

Второ, политическите рискове са много по-големи, отколкото Русия може да преглътне, ако се намеси активно в политическата сеизмичност на страната. Кризата във Венецуела далеч не е приключила и е изключително трудно да се предвиди резултатът от нея.

И накрая, Венецуела не е Сирия. Москва ще стъпва внимателно, за да не провокира САЩ, особено след като предстоят избори догодина.

Руските компании обаче ще продължат да инвестират и Кремъл ще запази присъствието си в южноамериканската страна. Политическите рискове създават несигурност и прогонват бизнеса. Поддържаните от държавата руски компании обаче имат както политически, така и финансови цели. Инвестициите, предразположени към рискове, потенциално имат много по-големи финансови приходи и политически резултати, ако бъдат успешни. Венецуела може да се окаже добра политическа и финансова инвестиция от гледна точка на Москва.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:58 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

11
rate up comment 16 rate down comment 27
Стоян Петров
преди 4 години
Нещата не са точно така. САЩ добиват около 12.5 млн барела дневно(може да са 13), Венецуела добива около 1.3, a Сирия няма и 0.5 млн барела. Разбираш че това са незначителни обеми за тях. Въпроса е там, че във Венецуела някой от находищата са били законно притежание на американски фирми, но са конфискувани под формата на национализация. Кладенците в Сирия, които американците охраняват са собственост на ConocoPhillips, а не на сирийската държава. Извода е не пипай американското. Обясни, по колко пъти американските фирми трябва да заплащат концесионни такси, за да добиват?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 30 rate down comment 6
Hahoto
преди 4 години
Както каза Шефа, за САЩ са важни в Сирия петролните кладенци и във Венецуела е същото. Превратът през янари с Гуайдо за сега не мина, но народът е оставен да се дави във санкции и хиперинфлация. За Китай Венецуела, с 31 милиона население, е като една селска провинция. Ако решат да бъркат в дъто на Чичо Сам, могат да ги стабилизират за 2 месеца. Но покрай Търговската война пипат по китайски с кадифени ръкавици.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 26 rate down comment 17
дядя Вова
преди 4 години
2020 трябва да има бум-тряс!https://youtu.be/7Hhq-06IBa8 така всеки може: https://usdebtclock.org/я опитай профицитен бюджет като Русия и Китай!Майн Фюрер, както ти казах, американците харизаха на Путин урановите рудници в Канада, Австралия, Казахстан и пр.Не виждам за какво се пънеш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 19 rate down comment 32
Стоян Петров
преди 4 години
Би ли обяснил пропорцията 6 000$ към 52 000$. Такова е отношението на средната годишна заплата в русия спрямо тази в САЩ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 17 rate down comment 28
Стоян Петров
преди 4 години
Минаха времената когато петролът се наричаше черното злато. Американците го направиха обикновена стока, за което благодарим. В русия една трета от запасите вероятно ще са нерентабилни. Допускам, че нефтените компании леко преувеличават, за да не плащат нищо за тези находища, но притесненията им не са безоснователни : " Инвентаризация российских запасов нефти, которую поручил российским министерствам сделать вице-премьер Дмитрий Козак в прошлом году, дала неожиданные результаты. Добыча трети запасов российской нефти может оказаться нерентабельной, следует из презентации Vygon Consulting, которая консультирует Минэнерго и Минфин по налоговым вопросам. Ее показали в четверг экспертам Аналитического центра при правительстве России."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 15 rate down comment 28
fon
преди 4 години
Русия добива едва 5% от урана в светаhttps://***.world-nuclear.org/information-library/facts-and-figures/uranium-production-figures.aspxНо явно троловете са измислили някакви нови глупости за да радват русофилите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 17 rate down comment 34
fon
преди 4 години
Спокоен е защото Русия обедня толкова, че си мисли, че повече не може.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 20 rate down comment 9
дядя Вова
преди 4 години
Доказателства във филма.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 28 rate down comment 11
дядя Вова
преди 4 години
След разпада на СССР на САЩ им се падна бясна карта при новото раздаване.И невидимата ръка на пазара удуши обогатяването на уран.Сега 1/4 от енергетиката на САЩ (разбирай икономиката), ядрените централи се зареждат от Русия.Но от некадърност и/или самовъзвисяване, взеха, че дадоха на Путин и урановите русници в Канада, Австралия, Казахстан и пр.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 14 rate down comment 29
fon
преди 4 години
Празни надежди. Производството на петрол и газ в САЩ расте ли растеhttps://***.eia.gov/dnav/pet/hist/LeafHandler.ashx?n=PET&s=WCRFPUS2&f=WЗа справка, цяла България ползва само 0.1 милиона барела дневно. Скоро и руснаците и арабите ще пищят още по-силно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още