IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ се колебаха твърде много за „Северен поток 2“

След като Дания разреши строителството на руския газопровод, вече е късно санкциите да заработят

15:39 | 01.11.19 г. 14
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

„Северен поток 2“, противоречивият руски проект за газопровод, получи последното разрешение, което му бе необходимо, за да преодолее разстоянието между Ленинградска област и балтийския бряг на Германия. Вероятно вече е твърде късно САЩ да попречат на Русия да завърши проекта до края на тази година, пише Леонид Бершидски за Bloomberg. 

„Северен поток 2“ е част от плана на руския президент Владимир Путин да пренася природен газ за Европа, без да е необходимо да минава през Украйна. Новият газопровод ще може да транспортира 55 милиарда кубически метра газ, повече от половината от който капацитет Русия сега изпомпва през украинската система, което би означавало за Украйна загуба на 3 милиарда долара годишни приходи от транзит на газ. САЩ биха искали да предотвратят това и също така да попречат на сравнително евтиния руски газ да се превърне в пречка за увеличаване на износа на втечнен природен газ от САЩ за Европа. Президентът Доналд Тръмп твърдеше, че Германия е твърде зависима от руския газ и многократно заплаши европейските компании, участващи в проекта, със санкции.

Междувременно Русия побърза да положи тръбите. На 1 октомври Газпром, руският експортен гигант, заяви, че строителството е завършено на 83%, като по дъното на Балтийско море са положени 2042 километра тръби. Имаше обаче препятствие: В продължение на две години Дания не даваше разрешение за участъка, който трябваше да премине през териториалните й води. На 30 октомври страната най-накрая го предостави, което позволи на газопровода да поеме по възможно най-краткия път, а според Газпром участъкът може да бъде изграден за пет седмици.

Това е удар за Украйна, макар и да не е изненада. „Очаквахме го тази есен“, заяви във Facebook Андрий Коболиев, главен изпълнителен директор на Нафтогаз, украинската държавна компания, която управлява тръбопроводната система. „Принципната позиция на Дания задържа проекта за известно време, но на геополитическите оръжия не може да се противодейства със средства, които регулират чистите търговски отношения“, посочи той.

В действителност Дания не би могла да удържа крепостта вечно, докато САЩ се колебаят. Неотдавнашният спор относно интереса на Тръмп да купи Гренландия не допринесе за това датското правителство да продължи да протака.

Коболиев призова за западни санкции като следваща стъпка. И в това той е подкрепен от някои американски законодатели. Сенаторът републиканец Тед Круз обеща да накара колегите си да приемат законопроекта, който той предложи заедно със сенатора демократ Джийн Шъхийн, който би наложи санкции на корабите, които полагат тръбопровода.

Този законопроект обаче е малко вероятно да забави много строителството. Въпреки че „Газпром“ използва швейцарски изпълнител - Allseas Group - за полагане на тръбите, той може да използва свой собствен кораб, „Академик Черский", за последния участък.

Така че вече е късно САЩ да действат. Санкциите срещу финансирането на газопровода можеха да са ефективни преди европейските компании - Royal Dutch Shell, Engie, Uniper, OMV и Wintershall - да предоставят необходимото. Санкциите срещу корабите за полагане на тръби можеха да имат ефект преди да започнат строителните работи. Най-малкото те можеха да дадат на Украйна повече време да предоговори договора си за транзит на газ с Газпром, който изтича в края на тази година.

Завършеният „Северен поток 2“ поне ще помогне на плановете на Германия да спре да използва въглища за производство на енергия до 2038 г. - планове, които не могат да разчитат изцяло на възобновяема енергия, докато не се усъвършенства технологията за съхранение. (По-голямата част от въглищата, които ще бъдат заменени, между другото, са руски.)

Сега Украйна, подкрепена от ЕС, иска 10-годишен договор за изпомпване на 40-60 милиарда кубически метра природен газ. Русия обаче настоява, че всяко дългосрочно споразумение трябва да урежда претенциите на Украйна към Газпром за един милиард долара и засега е вероятно да се съгласи само на краткосрочна сделка. Междувременно Русия ще продължи да работи за привеждане както на „Северен поток 2“, така и на Турски поток, предназначен за снабдяване с газ на Южна Европа, към пълен капацитет.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:28 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

14
rate up comment 6 rate down comment 17
крас
преди 4 години
ДО 10Намирам, че си добронамерен , но не и запознат със ситуацията в РУСИЯ НА ОФШОРКОВЦИТЕ в която 90 % от собствеността на най големите фирми е на ОФШОРНИ КОПМАНИИ !!! На запад ОФШОРНАТА СОБСТВЕНОСТ е само 2 % !!!ИЗГЛЕДАЙ ФИЛМЧЕТО: "Кому на самом деле принадлежит Россия!!!"https://***.youtube.com/watch?v=rLFHXTVRtjUЩе разбереш, не само къде отиват печалбите на ОФШОРНА РУСИЯ, но и това, че не ПУТИН - ШАЛОМОВ и МЕНДЕЛЬ - МЕДВЕДЕВ , управляват КОЛОНИАЛНАТА държава РУСИЯ, а това се върши от КОЛОНИАЛНАТА АЗМИНИСТРАЦИЯ НА ЧУБАЙС. За съжаление така стоят нещата и у нас, където опозицията говори за ПРОМЯНА , без да е наясно какво точно не е наред и как ще го промени!!Една ОФШОРНА БЪЛГАРИЯ по нищо не различаваща се от ОФШОРНА РУСИЯ!! Ние сме КОПИ ПЕЙСТ на руската колониална система. Може би при промяната "ДРУГАРИТЕ" ще ползват Закона за икономическите и финансовите отношения с дружества, регистрирани в юрисдикции с преференциален данъчен режим внесен през 2013 година от ЦОНЕВ - ПЕЕВСКИ , по време на кабинета "Орешарски" забраняващ изцяло притежанието на подобни компании от офшорки. Впоследствие Брюксел настоя текстът да бъде променен, защото е прекалено рестриктивен.КАК НЯМА ДА Е РЕСТРИКТИВЕН , КОГАТО ДАНЪЦИТЕ НА ОФШОРНИТЕ КОМПАНИИ НЕ ОСТАВАХА В КОЛОНИЯТА , А ОТИВАХА В МЕТРОПОЛИЯТА В КОЯТО Е НЕ САМО ИКОНОМИЧЕСКАТА , НО И ПОЛИТИЧЕСКАТА ВЛАСТ. Като как си представяш КОРНЕЛИЯ в качеството на РАЙНА КНЯГИНЯ или пък ПЕЕВСКИ в качеството му на БЕНКОВСКИ, борещи се за национална независимост!!Звучи не само комично , но и трагично!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 4 rate down comment 15
крас
преди 4 години
ДО 10 ЧЕТЕМ ЕДНИ И СЪЩИ НЕЩА , НО ТИ ГИ ЧЕТЕШ КАТО ДЯВОЛА ЕВАНГЕЛИЕТО. ТА ЧИЯ СОБСТВЕНОСТ Е РОСНЕФТ и колко процента от акциите са на руската държава и кой е в управителният съвет на този АКЦИОНЕР държащ 10,97 % от акциите на ГАЗПРОМ ???Оказва се , че кучето е заринато в собствеността и УПРАВИТЕЛНИЯТ СЪВЕТ на единият от големите акционери на ГАЗПРОМ - акционерното дружество РОСНЕФТ в което държавата държи САМО 50 % от акциите , а от 11 - те члена на УПРАВИТЕЛНИЯТ СЪВЕТ само 4 - *** са РУСНАЦИ!!!!Председател на УС на РОСНЕФТ е немеца ШРЬОДЕР , а СЕЧИН му е заместник. Та като направиш сметка свързана с акциите на РОСНЕФТ И ОТЧЕТЕШ, ЧЕ ТЕ СА САМО 50 % ДЪРЖАВНИ излиза, че руската държава е собственик на много по малко от 50 % от акциите на ГАЗПРОМ.Точно това ти обясняват като на *** в клипчето : "Кому на самом деле принадлежит Газпром и Роснефть | Pravda GlazaRezhet"РАЗБИРАМ, ЧЕ ТАКИВА НЕЩА НЕ СА ЗА ГЛЕДАНЕ , НО ТЕ СА ЖЕСТОКАТА ИСТИНА КОЯТО СЕ КРИЕ ЗА ПРОСТОСМЪРТНИТЕ. ИЗГЛЕДАЙ ТОВА: https://***.youtube.com/watch?v=2xaCXcEVjm0Ако това за теб е успокоително , то е успокоително и за всички които още си играят на играта РУСОФИЛИ - РУСОФОБИ. Просто такава игра няма. Има капитали , има и интереси , а случаят ДЕРИПАСКА показва кой и как управлява една империя от близо 100 завода разположени на територията на Русия, къде отиват ДЕВИДЕНТИТЕ от тях, кой печели и кой губи от дейността на тази "РУСКА" собственост!!. Няма да коментирам преференциите с цената на тока с които руското правителство , ОБЛЕКЧАВА ДЕЙНОСТТА на тази империя. Подобно на нас РУСИЯ ОТДАВНА СЕ Е ПРЕВЪРНАЛА В КОЛОНИЯ НА САЩ И АНГЛИЯ, Космическата станция "МИР" е нагледен пример за това как една собственост от времето на СССР вече се ползва не само от руснаците , но и от техните КОЛОНИЗАТОРИ. ХАЙДЕ БЪДИ ЖИВ И ЗДРАВ!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 30 rate down comment 3
Императорът
преди 4 години
Стоянчик: аби ти да нямаш някаква далечна роднинска връзка с президентчето на украйна - палячото зеленски? Ного сте забавни и двамата - ного. Само дето той е малко по-известен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 36 rate down comment 5
Императорът
преди 4 години
Хахахаха - сега пък стана: "колониален проект". Ами щом Газпром и Русия са прецакани, що ревеш на умряло, бе - ***?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 24 rate down comment 5
Императорът
преди 4 години
Да, добре - ето ти и доказателство, че Земята е плоска:https://***.youtube.com/watch?v=R6ORE67VmlIЕто ти и акционерната структура на Газпром:https://***.gazprom.ru/investors/stock/А ти си вярвай в каквото си искаш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 6 rate down comment 17
крас
преди 4 години
НЕ ОБИЧАМ ДА СПОРЯ. НАБЕРИ ТОВА : "Кому на самом деле принадлежит Газпром и Роснефть | Pravda GlazaRezhet"https://***.youtube.com/watch?v=2xaCXcEVjm0ДОБЪР АНАЛИЗ ЗА ТОВА НА КОГО ПРИНАДЛЕЖИ НЕ САМО ГАЗПРОМ , НО И ЕДИНИЯТ ОТ ГОЛЕМИТЕ МУ АКЦИОНЕРИ - РОСНЕФТ. От 11 човека съвет на директорите на РОСНЕФТ , само 4 - *** са руснаци , а председател е Герхард Шрьодер. КОГАТО ФАКТИТЕ ГОВОРЯТ И ПУТИН МЪЛЧИ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 6 rate down comment 33
Стоян Петров
преди 4 години
Пропуснах да ти съобщя, че руснаците наричат СП-2 германски колониален проект.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 5 rate down comment 32
Стоян Петров
преди 4 години
И не мога да разбера, защо се гордееш с един кастриран поток?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 37
Стоян Петров
преди 4 години
Когато ти обяснявам руските празни приказки не говоря на шапката си. Строителството бе забавено за да се приемат директивите, според който СП-2 ще стои наполовина празен. Успяхме да ско.пим патока. Стройте си го: "Еврокомиссия намерена обеспечить условия, при которых Северный поток 2 будет работать прозрачно, заявила представитель пресс-службы ЕК Анна-Каиса Итконен, указав на четкие правила для всех трубопроводов в ЕС.По проекту Северный поток 2: мы хотим обеспечить, если он будет построен, чтобы он работал прозрачно и недискриминационно, с соответствующим уровнем надзора. У нас сейчас есть четкие правила, применяемые ко всем трубопроводам, через которые поставляется газ на европейский рынок, указала она, передает РИА Новости."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 23 rate down comment 3
Императорът
преди 4 години
Не пиши глупости. Структурата на капиталът на Газпром - публична. Русия държи 51%. АДР-четата са около четвърт от капитала и са пръснати между ного собственици.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още