IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фед постави монетарната политика на пауза

Централната банка трябва да я използва, за да се подготви за следващата рецесия

08:42 | 02.11.19 г. 2
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: gettyimages</em></p>

Снимка: gettyimages

Последната промяна в паричната политика на Федералния резерв - намаление с четвърт пункт на основния лихвен процент плюс силен сигнал, че няма да има повече понижения, освен ако не настъпи голяма промяна в икономическите условия, беше до голяма степен каквато очакваха инвеститорите. Реакцията на финансовите пазари бе приглушена. От това спокойствие обаче би било грешно да се заключи, че всичко е наред с монетарната политика на САЩ, пише Bloomberg. 

Два основни въпроса остават нерешени: подходът на Фед към комуникиране на намеренията му и изчерпването на монетарните инструменти на централната банка в случай, че възникне нужда от по-нататъшни силни стимули. Следващата рецесия е само въпрос на време. Когато това се случи, Фед рискува да бъде опасно неподготвен.

В момента е трудно да се каже дали Фед казва на финансовите пазари какви ще бъдат лихвените проценти. Очакванията за малко понежение на лихвите с последваща пауза бяха толкова здраво вкоренени преди срещата на Федералния резерв на 30 октомври, че всяко отклонение щеше да дойде като дестабилизираща изненада. На практика ръководителите на Фед нямаха друг избор, освен да направят това, което сториха.

На ясните послания на Федералния резерв се дължи до голяма степен това съответствие между очакванията и решенията. По време на вече завършената „корекция в средата на цикъла“ (три съкращения от по 0,25 процентни пункта през последните четири месеца) насоките на Фед се колебаеха между два принципа. Единият е „изчакайте и вижте“ или "оставете на данните да решат". Другият е „сключването на застраховка“ срещу нарастващите рискове.

Безразсъдната търговска политика на президента Доналд Тръмп наистина увеличи рисковете от американски и глобален икономически спад. При решаването на този проблем обаче паричната политика до голяма степен нe е важна. Освен това двата водещи принципа на Фед си противоречат: Застраховката е нещо, което купувате, когато не сте склонни да чакате и да видите.

Малкото внимание, което се обръща на несъществените промени в съобщенията на Фед, е показателно. В последното изявление отпаднаха думите „ще действа по подходящ начин за поддържане на икономическата експанзия“, като бяха заменени с обещание за оценка на „подходящия път“ за целевия лихвен процент. Този сигнал беше счетен от анализаторите за достатъчно ясен: Експанзията вече не се нуждае от поддържане чрез по-нататъшно понижаване на ставките. Всъщност Фед обещава само да избягва извършването на нещо неподходящо. Стойността на такова обещание е приблизително нула.

Имайте предвид, че при сегашната ситуация ясната комуникация е може би единственият инструмент, който Фед ще има при следваща рецесия. Лихвените проценти са толкова ниски - новият диапазон е между 1,5% и 1,75% - че не могат да осигурят вида стимул, който рецесиите обикновено изискват (намаление от около пет процентни пункта).

Купуването на облигации - така нареченото количествено облекчаване (QE) - едва ли ще има голяма сила следващия път. Нещата се влошават от факта, че използването на този инструмент от страна на Фед в момента е сложно поради срива на пазара за свръх краткосрочни заеми. Един вид QE - но не истинско, настоява Фед - беше предприето за преодоляване на пазарния срив. Изглежда, че връзките между баланса на централната банка и нивото на ликвидност на финансовите пазари все още не са добре разбрани.

Фактически Фед току-що обяви пауза в паричната политика. Да се ​​надяваме, че тя ще продължи да бъде, да кажем, подходяща. Във всеки случай тази пауза трябва да се използва за трескаво мислене относно комуникацията и алтернативните инструменти, включително възможно използване на хибриден фискално-паричен инструмент. Освен ако нещо не се промени, следващата рецесия заплашва да остави Федералния резерв и икономиката без съпротивителни сили.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:50 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 4 rate down comment 0
крас
преди 4 години
Следващо повторение на срива на пазара на свръх краткосрочни заеми означава само едно - БАЛОНА ГРЪМНА.РАЗТОВАРВАЙТЕ И КАШИРАЙТЕ ВСИЧКО ОТ КОЕТО НЯМАТЕ НУЖДА и то не утре , а ДНЕС преди ФЕД с повторно сваляне на лихвите да препотвърди своята безпомощност да се справи с процесите, които вече са извън неговия контрол. ЦУНАМИТО НА КРИЗАТА ЩЕ ПОМЕТЕ ТОЗИ ВИРТУАЛЕН ИЗМИСЛЕН СВЯТ НА СПЕКУЛАТА в който без да има реална икономика парите създават пари.Истината е, че живеем във "весели" времена подобни на състояние на изтрезняване като след махмурлук.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 0
Mohave __
преди 4 години
" В момента е трудно да се каже дали Фед казва на финансовите пазари какви ще бъдат лихвените проценти. "А от къде да сме сигурни , че изобщо става въпрос за лихви ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още