IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайската компания Fosun купи марката Thomas Cook

Засега компанията не планира придобиване на чуждестранни активи и бизнеси, свързани с фалиралия британски туроператор

22:21 | 01.11.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Китайската компания Fosun Tourism Group съобщи, че е придобила марката Thomas Cook и свързани с нея хотелски брандове за 11 млн. паунда (14,25 млн. долара) на фона на усилията за разширяване на присъствието си в туристическия бизнес, предава Ройтерс.

Активите включват търговски марки, имена на домейни, софтуерни приложения и лицензи на британския туроператор и свързани хотелски брандове, съобщи Fosun в борсово комюнике, публикувано на Хонконгската фондова борса.

Компанията допълни, че на този етап не планира да придобие чуждестранни активи или бизнеси, свързани с Thomas Cook.

Ръководителят на подразделението за туризъм на Fosun Циен Дзиенун заяви, че придобиването ще позволи на компанията да разшири туристическия си бизнес, „въз основа на широкото познаване на бранда Thomas Cook и силния ръст на китайските туристи в чужбина“.

Thomas Cook, която е най-старият туроператор в света, фалира в края на септември под напора на огромни дългове в резултат на поредица от неуспешни сделки, които не й позволиха да отговори на по-гъвкавите си онлайн конкуренти.

Fosun Tourism, която е най-големият акционер в Thomas Cook, предложи да предостави 450 млн. паунда през август в замяна на мажоритарен дял в туроператорския бизнес на британската компания и 25% от авиационния й бизнес.

Планът обаче се провали, след като Thomas Cook не можа да си осигури допълнителните средства, поискани от кредиторите й.

Оттогава регулаторният орган по ликвидациите във Великобритания се опитва да продаде активите, за да изплати дължимото на кредиторите.

Той вече продаде за 6 милиона лири мрежата от агенции във Великобритания на британския туроператор Hays Travel, което ще позволи да бъдат спасени до 2500 работни места от общо 9000 за групата на Острова.

Фалитът на Тhomas Cook, която пострада през последните години от несигурността около Brexit и промените в потребителските нагласи, не само че остави на произвола на съдбата британските служители, но и доведе до необходимост от невиждана досега операция по репатриране на 140 000 британски туристи, припомнят Франс прес и БТА.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:48 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още