IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Страните от Югоизточна Азия трябва да са единни пред търговската война на Тръмп

Страните от Югоизточна Азия се събират на среща на върха на фона на напрегнатите отношения между САЩ и Китай

09:59 | 02.11.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Страните от Югоизточна Азия трябва да бъдат единни, изправени пред търговската война, започната от американския президент Доналд Тръмп, заяви днес малайзийският премиер Махатхир Мохамад на регионален бизнес форум на високо равнище, предаде Ройтерс.

Срещата, организирана недалеч от тайландската столица, е съпътстващо събитие на срещата на върха на Асоциацията на страните от Югоизточна Азия (АСЕАН) и протича на фона на напрегнатите отношения между САЩ и Китай.

Няма признаци обаче десетте страни от АСЕАН да са финализирали подкрепяното от Китай споразумение, което би създало най-голямата в света зона за свободна търговия. Става дума за Регионалното всеобхватно икономическо партньорство (RCEP), обединяващо 16 страни, които произвеждат една трета от глобалния БВП и в които живее близо половината от населението на света.

"Ние не искаме да се впускаме в търговска война. Но понякога, когато те не се държат добре с нас, трябва и ние да не се държим добре с тях", каза малайзийският лидер.

Явно имайки предвид Тръмп, чиято администрация започна да повишава митата за китайския внос, за да намали търговския дефицит на САЩ, Махатхир каза: "Ако един определен човек не е там, може би ще настъпи промяна".

В проекта за заключителна декларация на срещата, с която разполага Ройтерс, се казва, че лидерите от АСЕАН изразяват "дълбока загриженост от засилващите се търговски напрежения и продължаващите протекционистки и антиглобалистични нагласи".

Основна тема на форума се очаква да бъде търговията. На заден план ще остане обсъждането на продължаващите от много години регионални проблеми като споровете за морските граници с Китай в Южнокитайско море и страданията на рохингските бежанци, гонени от Мианмар.

Държавите от Югоизточна Азия до голяма степен зависят от износа си и за тях търговските войни са много опасни. Освен това се очаква, че тази година те ще имат най-ниския си икономически растеж от пет години. Страните от АСЕАН са обезпокоени и от засилващото се влияние на Китай в района.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:42 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още