IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Хиляди демонстрираха днес в подкрепа на независимостта на Шотландия

За първи път от пет години първият министър на Шотландия и лидер на Шотландската национална партия Никола Стърджън също участва в демонстрацията

21:06 | 02.11.19 г.
<p>
	Първият министър на Шотландия Никола Стърджън по време на днешната демонстрация. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Първият министър на Шотландия Никола Стърджън по време на днешната демонстрация. Снимка: Ройтерс

Около 20 000 души излязоха по улиците на Глазгоу днес, за да демонстрират за независимост на Шотландия от Великобритания, предава ДПА.

Никола Стърджън, първи министър на Шотландия и лидер на Шотландската национална партия, също участва в демонстрацията - първият случай през последните пет години, когато тя се включва в акция в подкрепа на независимостта, отеблязва ДПА, цитирана от БТА.

"Независима Шотландия е по-близо отвсякога. Наистина е на разстояние само едно докосване", написа тя само часове преди демонстрацията.

В петък Стърджън заяви, че ще поиска нов референдум за независимост от Лондон до края на декември .

Изборите на 12 декември са шансът на Шотландия да се спаси от Brexit и да поставим бъдещето си в собствените си ръце, заяви тя и призова избирателите да дадат гласа си за Шотландската национална партия и така да укрепят позицията на Шотландия.

На първия референдим за независимост в Шотландия през 2014 г. 55 процента гласуваха против отцепване от Обединеното кралство. По време на референдума за Brexit през 2016 г. 62 процента от шотландците гласуваха за оставане в Европейския съюз.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:34 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още