IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо IPO-то на Saudi Aramco няма да е обикновена продажба на акции

Колко струва Aramco? Ще бъде ли отбелязан световен рекорд? Защо точно сега?

08:30 | 04.11.19 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Тя има по-голяма печалба от всяка друга компания в света, но дали е с най-високата стойност? Отговорът трябва да получим през декември, когато се очаква първичното публично предлагане (IPO) на Saudi Aramco, което може да се превърне и в най-голямото в историята. В неделя пазарният регулатор на Саудитска Арабия одобри листването на саудитската фондова борса. Това обаче няма да е обекновенна продажба на акции и не само заради впечатляващия размер, посочва Bloomberg в свой материал.

Колко струва Aramco?

Това е големият въпрос. IPO-то бе отложено само дни преди очакваното си стартиране през октомври, след като се появиха съмнения за изпълнението на оценката от 2 трлн. долара, която заложи саудитският принц Мохамед бин Салман за енергийния гигант. Според анализатори обаче по-реалистична цифра е по-близо до 1,5 трлн. долара. Според запознати кралството вече е готово да приеме и оценка от 1,6 трлн. долара до 1,8 трлн. долара, посочват запознати с въпроса.

Ще бъде ли отбелязан световен рекорд?

Първоначалният план беше да бъдат продадени 5% от компанията на международния и местния пазар. Това щеше да направи IPO-то на стойност между 50 млрд. и 100 млрд. долара, което далеч надвишава рекордните 25 млрд. долара от първичното публично предлагане на Alibaba в Ню Йорк през 2014 г. По-късно обаче плановете бяха променени и сега продажбата ще е на около 2% и само на местната фондова борса, като се очаква нова порция ценни книжа да бъде пусната в продажба по-късно, посочват запознати. Дял от 2% обаче все пак ще представлява световен рекорд.

Какво е различното в това IPO?

Саудитска Арабия ще разчита на своите съюзници и поданици. Богати фамилии, някои от които имат членове, задържани или осъдени по обвинения в корупция от правителството преди две години, са били насърчени да инвестират. Рияд също се опитва да привлече и суверенни фондове. Като бонус инвеститорите на дребно ще могат да получат една акция за всеки десет, които притежават, ако ги задържат за поне 180 дни от датата на листване.

Защо точно сега?

Времето за първичното публично предлагане изненада някои анализатори. Aramco добива около 10% от световния петрол, но през последните 12 месеца цената на суровината поевтиня с 16%, като прогнозите са за продължаващ спад. Атака с дронове от средата на септември срещу най-големият производствен център на компанията за кратко блокираха половината от производствения капацитет на компанията, подчертавайки уязвимостта на Саудитска Арабия и геополитическото напрежение в региона. Рияд обаче може би предпочита да изпълни листването в случай, че цените на „черното злато“ продължат да падат.

Колко привлекателно е всъщност IPO-то?

Aramco печели повече пари от която и да е друга компания, но инвеститорите може да се отдръпнат, ако оценката се окаже прекалено висока, особено предвид политическия риск. За да привлекат инвеститори, саудитските власти внасят някои промени във финансите на производителя (по-голяма част от приходите отиват за данъци и правителствени плащания), като също така обещават и големи дивиденти.

Основният дивидент на компанията за 2020 г. ще е 75 млрд. долара – много повече от това, което другите водещи петролни компании предлагат, но по-малко по отношение на доходност. В момента Aramco обмисля да увеличи дивидента до 80 млрд. долара, за да стимулира търсенето.

Ще купуват ли чуждестранните инвеститори?

Продажбата бе таргетирана основно към международните инвеститори, посочват запознати, като вече е осъществен контакт с потенциални ключови инвеститори като малайзийската компания Petroliam Nasional Bhd. и китайските Sinopec Group и  China National Petroleum Corp. Aramco също така се очаква да използва възможност за предлагане, която да позволява продажба на акции директно на някои международни инвеститори, допълват още източниците. След IPO-то чуждестранни фонд мениджъри, които следят индекса на развиващи се пазари MSCI Emerging Markets Index, също може да се окажат принудени да купуват. Те вече са големи притежатели на саудитски акции, от които тези на Aramco ще бъдат най-голяма част.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:54 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 34 rate down comment 2
дядя Вова
преди 4 години
Импе, атаката с дронове имаше за цел да подтикне към по-бърза и по-евтина продажба. Ако се запънат, пак може да гризнат хурката.Като нямат руски Панцир-С, така ще е. Супер-пупер щатското въоръжение не ги пази от атаки на дронове.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 39 rate down comment 1
Императорът
преди 4 години
Ного ми се ще - някой да обясни: защо талибанската слузеста компания да струва 1.5 ГБ - че и дори 2 ГБ, щом пазарната капитализация на Shell е 205 МБ ??? Това е абсолютна смешка и веднага обяснявам защо:- Мидичката превъзхожда талибаните по продажби 388 срещу около 360 МБ.- Мидичката е глобална компания във всички свои дейности тя е диверсифицирана по цял свят.- Мидичката има изключително могъща вертикална структура - от добивът - та чак до реалният малък клиент.- Мидичката притежава активи, непостижими за талибанският конкурент... има ли някой на представа колко десетки хиляди бензиностанции има по света? Нали знаете кой е РЕАЛНИЯТ бизнес на Макдоналдс?- Мидичката е газов гигант - а природния газ е горивото на бъдещето и все повече ще печели преимущество пред слузта.Срещу това Арамко има превъзходство само в печалбата - поради твърде ниската цена на добив, но:- производствената база е в жалко състояние.- дейността на компанията е силно централизирана и то в един не толкова сигурен район. Наскоро някакви други талибани направиха атака с някакви келяви дронове върху и Арамко запецна. - бизнесът на талибаните не е диверсифициран нито географски, нито по отношение на суровината, нито по дейности.По мое мнение, с което не ангажирам никого - ако Арамко реално струва 2 ГБ, то Мидичката трябва да струва 3 МБ.... еквивалентно и другите могъщи слузести компании.Тия въшлясали камилари ще изкарат, че тяхната компания струва колкото всички останали слузести компании от Топ 20 на света, взети заедно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още